сряда, 08 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    5482 прочитания

    България изпълни техническите критерии за еврозоната

    Европейската централна банка потвърди и последното от условията, което се смяташе за нестабилно
    19 юни 2012, 14:37 a+ a- a

    България вече покрива всички числови критерии за членство в еврозоната, показват данните на Европейската централна банка. Финансовото министерство съобщи, че страната е покрила условието за дългосрочния лихвен процент за оценка на степента на сближаване. Стойността му за май 2012 г. е 5,1% (без изменение спрямо предходния отчетен период - април 2012 г.). Показателят е под референтната стойност от 5,8 на сто.

    Данните на ЕЦБ потвърждават публикувания в края май 2012 г. "Доклад за конвергенцията", в който този показател е бил средно 5,3% за периода април 2011 - март 2012 година.  Така страната ни е една от трите в ЕС, заедно с  Дания и Швеция, които изпълняват критериите от Маастрихт за членство в еврозоната. 

    Дългосрочният лихвен процент показва нивото на доходност по дългосрочните (десетгодишни) ДЦК и досега не покриваше критериите. 

    В края на май финансовият министър Симеон Дянков коментира пред Reuters, че еврото ще преживее кризата и че членството в еврозоната все още е желана цел за България. От думите му стана ясно, че България ще изчака валутният съюз да се стабилизира, преди да кандидатства. Преди да влезе в еврозоната страната ни трябва да бъде приета в т.нар. „чакалня” – механизмът за мониторинг ERM ІІ, при който в продължение на поне две години не трябва да се отклонява от маастрихтските критерии. 

    Заедно с това обаче за членството има и други критерии, като промяна в правната рамка по отношение на ролята на централната банка. Самото решение на държавите членки също е политически въпрос.

    Данните на ЕЦБ показват още, че годишната инфлация в България към март 2012 г. е била 2,7 на сто, което е под референтната стойност от 3,1% в страните членки на ЕС. Бюджетният ни дефицит е 2,1% от БВП (реф. стойност 3%), поради което в края на май 2012 г. Европейската комисия препоръча да бъде прекратена и процедурата по свръхдефицит за България. Съотношението брутен държавен дълг/ БВП е 16,3%, значително под референтната стойност от 60 процента. По този показател България се нарежда на второ място в Европейския съюз след Естония.

     
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 31 минути
    преди 2 часа
    Ryanair стартира полети до 5 нови дестинации от София
    Авиокомпанията базира нов самолет в столицата
    преди 3 часа
    Apple разработва собствени AI чипове
    Съвместно с TSMC, по данни на The Wall Street Journal
    преди 6 часа
    преди 7 часа
    Откриват Център по дигитално предприемачество във ВУТП
    „Дигитално предприемачество и изкуствен интелект“ е най-новата специалност във висшето училище
    преди 8 часа
    Около 15-16% са празните офиси в София
    ИТ секторът остава основен наемател на офис площи в началото на 2024, сочи проучване