неделя, 19 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1822 прочитания

    Apple разработва собствени AI чипове

    Съвместно с TSMC, по данни на The Wall Street Journal
    08 май 2024, 14:22 a+ a- a

    Снимка: Apple

    Apple разработва AI чипове в партньорство с Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. Инициативата с кодово име Project ACDC, за „Apple Chips in Data Center“, ще позволи на Apple да изпълнява софтуер за изкуствен интелект на свои собствени чипове в центрове за данни, според The Wall Street Journal.

    Apple не отговори веднага на искането на Quartz за коментар, нито предостави коментар на The Journal. Неназованите източници на The Wall Street Journal не дадоха времева рамка за това кога чипът на Apple ще бъде пуснат на пазара.

    Стратегията на Apple за AI е обвита в мистерия, но инвеститорите и потребителите могат да очакват ръководителите на компанията да хвърлят светлина върху нейния план и предстоящите AI продукти по време на Световната конференция за разработчици на Apple (WWDC) в началото на юни. Главният изпълнителен директор Тим Кук намекна за предстоящо голямо разкритие на WWDC по време на последните два разговора на компанията с инвеститори относно приходите, отбелязва Quartz.

    „Виждаме генеративния AI като много ключова възможност в нашите продукти и вярваме, че имаме предимства, които ни отличават тук“, каза Кук по време на представянето на приходите на Apple за второто тримесечие на 2 май. Той каза, че компанията ще разкрие повече през „следващите седмици.“

    Няма причина да мислим, че първоначалните продукти на Apple ще работят на собствените ѝ AI чипове.

    Наличието на собствен AI чип би помогнало на Apple да се конкурира по-добре с подобни на Google, Meta и Microsoft, които се втурнаха в надпреварата с AI отчасти чрез създаването на собствен хардуер. Такива персонализирани AI чипове обаче не са предназначени да съперничат на Nvidia - Google и Meta няма да произвеждат масово AI чипове с общо предназначение за други компании, но биха могли да помогнат на технологичните фирми да намалят разходите си за продукти на трети страни (напр. H100 на Nvidia). Нарастващата им самоувереност може да застраши приходите на Nvidia, които са силно зависими от клиентите на Big Tech, коментира още Quartz.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    17 май 2024, 14:22
    БНБ: Чуждите инвестиции у нас със спад от 81% за година
    Най-големите вложения в страната за януари-март 2024 са от Австрия, Италия и Гърция
    17 май 2024, 11:28
    „Струма“ стана първата магистрала у нас с хеликоптерна площадка
    Хеликоптерът ще стига за 30 минути от София до тунел „Железница“
    17 май 2024, 10:37
    ЕК започна ново разследване срещу Meta
    Процедурата е заради пристрастяващите ефекти на социалните медии върху децата
    17 май 2024, 09:19
    "Булгаргаз" ще съди "Газпром" за 400 млн. евро
    Искът е заради спрените руски газови доставки
    17 май 2024, 08:53
    Проекти за близо 3 млрд. лева са реализирани у нас с парите от ЕС за транспорт за 6 години
    Със средствата са изградени 12 нови метро станции, 70 км нови пътища, 28 км рехабилитирани жп линии и 5 реновирани жп гари