неделя, 19 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1895 прочитания

    Около 15-16% са празните офиси в София

    ИТ секторът остава основен наемател на офис площи в началото на 2024, сочи проучване
    08 май 2024, 09:50 a+ a- a

    Умерена наемна активност регистрира офис пазарът в София през първото тримесечие на 2024 година. С 10-15% намалява броят на сключените сделки в сравнение със същите периоди през последните две години, достигайки обем от едва 37 200 кв. м. По-голямата част от този обем е резултат от подновявания на съществуващи договори и релокации от неконкурентни сгради или обекти клас Б. Това показват данните на консултантската компания за бизнес имоти Cushman&Wakefield Forton.

    „Компаниите от IT сектора и BPO забавят растежа си и продължават да разчитат много на хибридна работа – това е и причината оптимизацията на площи да остане устойчива тенденция. Все пак компаниите от IT сектора продължават да се основен двигател на наемния пазар на офиси в началото на 2024 г. – почти половината от обема дължим именно на този сектор“, обобщи Йоанна Димитрова, мениджър „Офис площи“ в Cushman&Wakefield Forton.

    По данни на компанията, процентът на незаетите офис площи в София продължава да варира около 15-16%, като в най-високия сегмент на пазара сградите са почти изцяло заети. Това затвърждава тенденцията за пазар на две скорости, като първокласни модерни проекти остават във фокуса на наемателите, докато по-остарелите сгради съответно се очертават и като по-слабо конкурентни.

    Коуъркинг площите продължават да нарастват, като в началото на 2024 г. вече надхвърлят 67 000 кв. м. Основната част от новите площи се отварят в офис сгради, което също е част от тенденцията за синергия между гъвкавите и стандартните офиси.

    „Наличието на гъвкави работни места в един офис проект позволява да се привличат малки или нововъзникващи бизнеси с потенциал за растеж, които на даден етап от разрастването си се прехвърлят и като самостоятелни наематели в сградата“, посочи Йоанна Димитрова.

    Общият обем офиси клас А и Б през първото тримесечие на 2024 г. остава стабилен на нива от 2,245 млн. кв. м. Проектите в строеж запазват обем под 200 000 кв. м поради липсата на започнато през периода ново строителство. Последните тенденции са резултат от бавното усвояване на свободните офис площи, както и от несигурната бизнес среда.

    Ръстът в наемните нива, започнал осезаемо да се забелязва през 2023 г., продължава и в началото на настоящата година. Офертните наеми за първокласни офис площи в центъра на София се покачват до 17.5 евро/кв. м. Клас А проектите по протежение на големите булеварди също демонстрират повишение на наемите до 15-16.5 евро/ кв. м.

    Нивата на доходност при първокласните офиси достигнаха 8% и се очаква да останат в този порядък през следващите тримесечие, прогнозират от Cushman&Wakefield Forton.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    17 май 2024, 14:22
    БНБ: Чуждите инвестиции у нас със спад от 81% за година
    Най-големите вложения в страната за януари-март 2024 са от Австрия, Италия и Гърция
    17 май 2024, 11:28
    „Струма“ стана първата магистрала у нас с хеликоптерна площадка
    Хеликоптерът ще стига за 30 минути от София до тунел „Железница“
    17 май 2024, 10:37
    ЕК започна ново разследване срещу Meta
    Процедурата е заради пристрастяващите ефекти на социалните медии върху децата
    17 май 2024, 09:19
    "Булгаргаз" ще съди "Газпром" за 400 млн. евро
    Искът е заради спрените руски газови доставки
    17 май 2024, 08:53
    Проекти за близо 3 млрд. лева са реализирани у нас с парите от ЕС за транспорт за 6 години
    Със средствата са изградени 12 нови метро станции, 70 км нови пътища, 28 км рехабилитирани жп линии и 5 реновирани жп гари