събота, 11 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3081 прочитания

    ЕК оцени малкия и среден бизнес у нас

    През 2013 в малките и средни предприятия у нас са били заети 1,4 млн. души
    03 октомври 2014, 15:20 a+ a- a

    Европейската комисия публикува ежегодната си оценка за това как страните-членки прилагат Акта за малкия бизнес. Документът се основава на десет основни политики: предприемачество, втори шанс, мисли първо за малките, отзивчива администрация, държавни помощи и обществени поръчки, достъп до финансиране, общ пазар, умения и иновации, околна среда и интернационализация.

    Комисията публикува данни за малките и средни предприятия /МСП/ за 2013 на всички страни-членки плюс Албания, Македония, Исландия, Израел, Лихтенщайн, Норвегия, Черна гора, Сърбия и Турция.

    Според данните на комисията у нас през 2013 е имало 300 хил. МСП, в които са били заети 1,4 млн. служители и са допринесли с €11 млрд. към икономиката на страната. Те представляват 99,8% от бизнеса в България, допринасят за 61,4% от икономическата добавена стойност и за 75,9% от заетостта в частния сектор.

    Секторът е тежко ударен от кризата и през миналата година добавената му стойност продължава да е 4% под нивото от преди кризата. В същото време добавената стойност на големите предприятия е 8% над предкризисното ниво. Между 2008 и 2013 заетостта се е свила и в МСП (-8%) и в големите компании (-16%).

    Източник: ЕК

    По отношение на бизнес средата у нас, според ЕК при повечето показатели тя се доближава до средноевропейската. Най-голям напредък страната ни отбелязва при реформата на държавната администрация, улесняване на достъпа до финансиране, както и въвеждане на принципа "мисли първо за малките". Комисията отбелязва още промените в Търговския закон, целящи да се осигури последователна правна рамка за справяне с просрочия в плащането, както и с длъжниците. Същевременно правителството е предприело мерки за спешно изплащане на забавени задължения към частния сектор.

    Като недостатъци на бизнес средата у нас се посочват липсата на последователна политика в сферата на подобряване на умения и иновациите, както и нуждата от опростяване процедурата по обявяване в несъстоятелност.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 14 часа
    Вече работи първата за България и региона водородна зарядна станция
    В рамките на минути могат да бъдат заредени леки, лекотоварни и товарни автомобили
    преди 16 часа
    Официалният правописен речник на българския език вече е наличен онлайн
    Той е първият продукт на Български езикови ресурси онлайн или БЕРОН
    преди 16 часа
    Интегрирана концепция на ТИЗ има шансовете да реализира милиардна инвестиция в България
    В концепцията за интегрирани териториални инвестиции участват общините Пловдив, Куклен, Марица и Раковски
    преди 19 часа
    Търговски вериги поискаха от президента вето върху тавана за надценката на хляба
    Ограничаването на свободното ценообразуване ще доведе до изкривяване на конкуренцията, от което ще пострада крайният потребител, отбелязват от СМТ
    преди 21 часа
    Българската "Пластхим-Т" придоби 100% от италианската Manucor
    Сделката се финансира със заем от „Уникредит Булбанк“ и ОББ