сряда, 08 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2713 прочитания

    Китайската CGN с интерес към АЕЦ „Белене“

    Тя е най-голямата китайска корпорация за ядрена енергетика
    25 август 2016, 09:14 a+ a- a

    Генералната група за ядрена енергетика на Китай (CGN) проявява интерес към АЕЦ „Белене“. Това стана ясно след среща между министъра на енергетиката Теменужка Петкова и представители на CGN. Срещата е по инициатива на китайската корпорация – в писмо те заявяват интерес за потенциално сътрудничество в областта на ядрената енергетика, съобщиха от Министерството на енергетиката.

    CGN е най-голямата китайска корпорация за ядрена енергетика и е държавна собственост. Основната ѝ дейност е свързана с изграждане на ядрени електроцентрали, както и развитие на възобновяемите източници. Китайската корпорация изгражда и шест ядрени центъра за научна и развойна дейност. В момента компанията експлоатира 16 ядрени блока в Китай, други 12 са в процес на изграждане. Към 2015 инсталираната мощност в ядрена енергия от корпорацията е над 17 гигавата.

    Генералната група за ядрена енергетика на Китай е проявила интерес към бъдещето на проекта „Белене“ след решението на международния арбитраж в Женева. Министър Петкова е запознала китайската корпорация с виждането на българското правителство за изграждане на нова ядрена мощност у нас – при наличие на стратегически инвеститор, без предоставяне на държавни гаранции и без дългосрочни договори за изкупуване на произведената енергия.

    По думите на министър Петкова българската страна има готовност да води разговори с потенциален инвеститор, който би проявил интерес към реализацията на проекта. Екипът на Министерството на енергетиката представи информация за параметрите на проекта „Белене“, както и за вече изградената към него инфраструктура, издадените разрешителни и лицензи.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 час
    преди 3 часа
    Ryanair стартира полети до 5 нови дестинации от София
    Авиокомпанията базира нов самолет в столицата
    преди 4 часа
    Apple разработва собствени AI чипове
    Съвместно с TSMC, по данни на The Wall Street Journal
    преди 6 часа
    преди 7 часа
    Откриват Център по дигитално предприемачество във ВУТП
    „Дигитално предприемачество и изкуствен интелект“ е най-новата специалност във висшето училище
    преди 8 часа
    Около 15-16% са празните офиси в София
    ИТ секторът остава основен наемател на офис площи в началото на 2024, сочи проучване