сряда, 08 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2138 прочитания

    България сред най-предпочитаните страни от доставчиците на автомобилни компоненти

    Цената на работната сила е основно конкурентно предимство на региона, сочи проучване на Colliers International
    17 октомври 2017, 16:59 a+ a- a

    Секторът на производителите и доставчиците на автомобилни компоненти е изключително важен за ЦИЕ и той продължава да се разраства. Износът от този конкретен сегмент, като дял от общия, през 2015 в България е бил 4.7%, в Унгария 28%, в Словакия 34.6%, с увеличение на годишна база за региона приблизително 7.4% през периода 2010 – 2015. Това сочи проучване на Colliers International.

    Условията за позициониране на нови производствени мощности са налице в по-голямата част от региона. Цената за труд е много ниска, а наличието на такъв става все по-голямо, колкото по на Изток се гледа.

    Проучването показва, че България и Чехия са най-привлекателни от ЦИЕ-6 като дестинации за нови доставчици на автомобилни компоненти, въпреки че и останалите държави се характеризират с благоприятни условия.

    Цената на работната сила е основно конкурентно предимство на ЦИЕ. Квалификацията на кадрите по отношение на образование и умения е определена като изключително важна при избора на локация в Словакия и Унгария, и важна в България. Размерът на работните възнаграждения расте (между 7,9% и 14,1% в индустриалния сектор в региона през второто тримесечие на 2017), тренд, който се очаква да са задържи през следващата година. Пазарът на труда е затегнат. Безработицата е ниска в ЦИЕ-6 в сравнение с предишни години (а в Чехия дори е с най-ниски стойности в целия ЕС - 2.9% по данни на Евростат). Недостигът на кадри би бил пречка пред експанзията на компаниите.

    „Това, което може да се превърне в предизвикателство е по-скоро наличието на работна сила, отколкото нейната цена. Казусът може да се разреши чрез образование и обучение – мерки, в тази насока са взети в различна степен в региона, както и частично чрез завръщане на емигриралите в Западна Европа граждани на ЦИЕ-6.“, подчертава Марк Робинсън, специалист "Ппазарни проучвания" в Colliers.

    Разстоянието на доставчиците Ниво 1 от основните производители, позиционирани предимно в западната част на региона на ЦИЕ-6, е фактор, който трябва да се отчете. Колкото по-голямо е разстоянието, толкова по-високи са транспортните разходи и рискът от забавяне на доставките. Ниските данъци върху доходите на работниците, ще допринесат позитивно върху задържането им в региона. За ЦИЕ са типични и ниските корпоративни данъци. Унгария е с най-малък - 9%, след това е България с 10%. Липсата на съществен бюджетен дефицит като цяло в ЦИЕ означава, че тази ситуация ще се запази.

    Като държави-членки на ЕС, ЦИЕ-6 се характеризират с правни рамки, позволяващи благоприятни условия за развиване на бизнес. Те са се подобрили значително в региона. Поглеждайки глобално, Полша е с най-добри резултати в този аспект с 24-то място (от 54-то преди 11 години). От ЦИЕ-6 Унгария се класира на последна позиция – 41-ва, но по-напред от други държави от ЕС. Устойчивостта на местната валута също е от значение. Словакия, с приемането на еврото и България, с фиксирания валутен курс на лева спрямо еврото, са най-стабилни.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 час
    преди 3 часа
    Ryanair стартира полети до 5 нови дестинации от София
    Авиокомпанията базира нов самолет в столицата
    преди 4 часа
    Apple разработва собствени AI чипове
    Съвместно с TSMC, по данни на The Wall Street Journal
    преди 7 часа
    преди 7 часа
    Откриват Център по дигитално предприемачество във ВУТП
    „Дигитално предприемачество и изкуствен интелект“ е най-новата специалност във висшето училище
    преди 9 часа
    Около 15-16% са празните офиси в София
    ИТ секторът остава основен наемател на офис площи в началото на 2024, сочи проучване