събота, 11 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    9226 прочитания

    Каква е тайната на българското дълголетие?

    Вижте любопитни факти за българските столетници
    02 август 2017, 10:59 a+ a- a

    Снимка: Община Елена

    На 1 август 2017 най-възрастният жител на община Елена навърши 105 години. Това е Димитър Аврамов (на снимката) от еленското село Костел. Каква е неговата рецепта за дълголетие? Много проста - обич и разбирателство. За всичките си години дядо Митьо е обичал само една жена, с която има 75 години съвместен живот.

    „Трябваше ми на младини човек, с който да споделя живота си и да го обичам. Тя беше от село, но възпитана от семейството жена“, спомня си столетникът за своята Дона, дъщеря на селския кмет, която му остава вярна до гроб. С нея дочака своето столетие – след 75 години съвместен живот.

    „Любовта и разбирателството между баба и дядо, взаимната подкрепа в добро и зло винаги са пример за нашите семейства и децата ни“, споделят внуците Александър и Борис, цитирани от Община Елена. 

    Димитър Аврамов има нерадостно детство. Семейството му било най-бедното в Костел. Баща му ходил на гурбет в Америка, с надеждата да  спечели пари. Със завръщането си заминал на война. Загинал при Каймакчалан и оставил вдовица с две невръстни деца. Парите едва стигали за прехрана, а малкият Димитър искал да учи занаят в училището за сираци от войните във Варна. Помогнал му адвокат Аврам Топалов от Костел, като написал писмо до министъра на образованието, и момчето било прието по изключение. Завърнал се в родното си село, отворил обущарница на центъра и не след дълго се прочул като ненадминат майстор. С национализацията загубил всичко и за да оцелее, се преселил със семейството си в Сливен. До времето за пенсия правил обувките на войниците от танковата бригада. После със съпругата си се върнали на село да карат спокойни старини.

    Но и на село дядо Митьо продължава да се труди. „Аз откакто го помня, винаги е гледал животни, винаги се е трудил. Не е прекалявал с нищо, не е пушил, не е пиел“, спомня си един от правнуците му.

    Обич, разбирателство, труд... На какво още се дължи дълголетието на българските столетници? Вижте още любопитни факти: 

    1. Къде живеят най-много български столетници?  Най-много столетници според броя на населението в България има в Родопите. Любопитен факт е, че повечето български столетници живеят в провинцията или в по-малки населени места. Спокойният живот, чистият въздух и екологичната храна допринасят значително за това. 

    2. Как живеят?  Почти всички български столетници водят динамичен начин на живот до дълбока старост. Повечето са трудови хора, добри, работни и издръжливи. Ходят много пеш, грижат се за личното си стопанство, обичат да прекарват много време сред природата. Що се касае до хранителните им навици, обикновено са умерени във всичко – както в храненето, тока и в алкохола. Като цяло са много позитивни, добродетелни и спокойни хора. 

    3. С какво се хранят?  С традиционна българска храна и кухня. В повечето случаи столетниците сами отглеждат храната си, което означава, че са хранят изключително здравословно. В менюто им преобладава растителната храна, млечни продукти, по-малко месо (често от домашни животни), мед, лук, чесън, много билки и подправки. И най-вече кисело мляко.

    В началото на 20 в. България е била на първо място в Европа по брой на столетниците. Според тогавашните учени начело с професор Иля Мечников (Нобелов лауреат) този факт може да бъде обяснен единствено с феномена на българското кисело мляко. Но малцина може би знаят, че здравословните и подмладяващи качества на козето и овчето мляко превъзхождат значително тези на кравето, което се консумира най-масово у нас. 

    4. Начин на живот или гени?  Разбира се, гените също имат значение. Много български столетници имат в рода си дълголетници.   

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 14 часа
    Вече работи първата за България и региона водородна зарядна станция
    В рамките на минути могат да бъдат заредени леки, лекотоварни и товарни автомобили
    преди 16 часа
    Официалният правописен речник на българския език вече е наличен онлайн
    Той е първият продукт на Български езикови ресурси онлайн или БЕРОН
    преди 17 часа
    Интегрирана концепция на ТИЗ има шансовете да реализира милиардна инвестиция в България
    В концепцията за интегрирани териториални инвестиции участват общините Пловдив, Куклен, Марица и Раковски
    преди 20 часа
    Търговски вериги поискаха от президента вето върху тавана за надценката на хляба
    Ограничаването на свободното ценообразуване ще доведе до изкривяване на конкуренцията, от което ще пострада крайният потребител, отбелязват от СМТ
    преди 21 часа
    Българската "Пластхим-Т" придоби 100% от италианската Manucor
    Сделката се финансира със заем от „Уникредит Булбанк“ и ОББ