петък, 10 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    13470 прочитания

    Мъдрост от Шаолин

    Вижте принципите за успех на двама монаси от Шаолин, които гостуваха в България
    10 март 2016, 15:25 a+ a- a

    Какво е общото между техниките на Шаолин и бизнеса? На пръв поглед – нищо. Двама будистки монаси обаче доказаха, че вековната им философия може да помогне на бизнес лидерите да усъвършенстват своите личностни и управленски умения.

    „В Шаолин ние не разделяме работата от живота. Няма такова нещо като баланс между работа и личeн живот”, подчерта монахът Ши Хенг И.

    Той пристигна в София заедно с Ши Хенг Зонг за участие във форум на консултантската компания PwC. Двамата монаси ще обучават български мениджъри как да управляват стреса, как да се справят с конфликтни ситуации и как да подобрят качеството на работата и живота си.

    По време на форума Ши Хенг И представи най-важните принципи за всеки, които иска да постигне нещо.

    Кои са принципите за постигане на успех според Шаолин?

    На първо място според него e яснотата, която ни помага да разберем света. „Ако налеем вода в чаша и погледнем през нея към хората, ще можем да ги видим ясно. Но в момента, в който разклатим чашата с вода, вече няма да можем да виждаме така ясно. Това се случва и с хората, когато емоциите в нас се надигат”, подчерта шаолинският монах. „Без значение дали емоциите са позитивни, или негативни, нашата препоръка е да не взимате решение, когато сте емоционални. Защото тогава шансовете да вземете погрешно решение са много високи”, обърна внимание Ши Хенг И.
    По думите му е добре да сме отворени за всичко, което може да се случи. Той цитира следната азиатска поговорка: „Ако гледаш на нещата с очаквания, ти виждаш само ограниченията. Но ако си отворен, всичко може да се случи”.

    Според него е нужна е практика, за да можем да контролираме емоциите си. „Ако не можеш да контролираш емоциите си, не можеш да контролираш живота си”. По думите на Ши Хенг И има различни техники на медитация, които помагат за постигане на подобен контрол.

    Вторият принцип се нарича причинност. „Ако посадите портокалово семе, ще получите портокалово дърво. Ако посадите ябълково семе, ще получите ябълково дърво. Така, ако в ежедневието си засаждате семената на щастието, успеха и здравето, има голям шанс да получите точно това”, посочи будисткият монах. „Но ако сеете семената на гнева, конфликта и конфронтацията, много е вероятно да се сблъскате с конфликт, конфронтация и гняв”, коментира Ши Хенг И. По думите му проблемът е, че повечето хора не знаят какво засаждат. Защото не обръщат внимание на това, което садят.

    Според шаолинското разбиране има три начина, по които може да повлияем на живота си. Това са начините, по които мислим, говорим и действаме. „Всичко, което мислите сега, влияе върху живота ви. Всичко, което говорите, също има отражение. Вашите думи формират света ви. Така е и с вашите действия”.

    Защо е важно да сме дисциплинирани, фокусирани и гъвкави като водата?

    Третият принцип е принципът на дисциплината. „Имате нужда от дисциплина, когато нещата не вървят така, както искате. Нуждаете се от дисциплина, за да можете да преминете през трудностите”, подчерта монахът.

    Четвъртият принцип е фокус. „Ако имате 100% мисловен капацитет, вие го инвестирате или в писане на имейл, или в решаване на проблем, или в разговор с колега. Мултитаскингът не е добра идея. Няма да се получи, ако едновременно пишем имейл, говорим по телефона и разрешаваме проблем. Може да си мислим, че така ще успеем да свършим нещата по-бързо, но това няма как да стане. Защото разполагаме само със 100% и или ги инвестираме да направим едно нещо, но правилно, или в противен случай другите неща ще ни отнемат по-дълго време”.

    Последният принцип е гъвкавост. „Бъдете като водата. Когато се сблъскате с предизвикателства по пътя, можете да изберете или да затънете в проблемите, или да бъдете достатъчно гъвкави и да намерите заобиколен път”, обърна внимание Ши Хенг И.

    Накрая той направи кратка демонстрация на Шаолинската техника, която обединява всички тези принципи.

    Вижте интервю с двамата монаси в Economy.bg тук

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 33 минути
    Вече работи първата за България и региона водородна зарядна станция
    В рамките на минути могат да бъдат заредени леки, лекотоварни и товарни автомобили
    преди 3 часа
    Официалният правописен речник на българския език вече е наличен онлайн
    Той е първият продукт на Български езикови ресурси онлайн или БЕРОН
    преди 3 часа
    Интегрирана концепция на ТИЗ има шансовете да реализира милиардна инвестиция в България
    В концепцията за интегрирани териториални инвестиции участват общините Пловдив, Куклен, Марица и Раковски
    преди 6 часа
    Търговски вериги поискаха от президента вето върху тавана за надценката на хляба
    Ограничаването на свободното ценообразуване ще доведе до изкривяване на конкуренцията, от което ще пострада крайният потребител, отбелязват от СМТ
    преди 7 часа
    Българската "Пластхим-Т" придоби 100% от италианската Manucor
    Сделката се финансира със заем от „Уникредит Булбанк“ и ОББ