петък, 10 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    13107 прочитания

    Шаолин в помощ на бизнеса

    Вижте какво споделиха двама шаолински монаси пред Economy.bg
    15 март 2016, 09:58 a+ a- a

    „Днес много хора говорят за баланс между работа и личен живот. Ние не вярваме в това. Защото това означава, че когато работиш, ти нямаш живот, а живееш, когато не работиш. Ние сме привърженици на идеята за баланс в живота”. Това подчерта пред Economy.bg шаолинският монах Ши Хенг Зонг. Той беше в София заедно с Ши Хенг И за участие във форум на консултантската компания PwC. Двамата монаси обучаваха български мениджъри как да управляват стреса, как да се справят с конфликтни ситуации и как да подобрят качеството на работата и живота си.

    Economy.bg попита монасите за техники за справяне със стреса, конфликтите, промяната и себеусъвършенстването.

    Как Шаолин може да помогне на бизнес лидерите?

    Къде е пресечната точка между философията на Шаолин и бизнеса?
    Ши Хенг И:Във философията на Шаолин имаме три основни влияния. Шаолинската философия е повлияна от една страна от будизма, но също от таоизма и конфцуцианството. Това се дължи на факта, че във фокуса и на трите е човешкото същество. А какво общо има човекът с бизнеса? Ами човекът е този, които прави бизнес. А кой не иска да има успешен бизнес?

    В Шаолин считаме, че можеш да бъдеш здрав единствено ако всичко в живота ти е в добро състояние. Това означава, че тялото трябва да е здраво, което предполага и органите да са здрави – костите, мускулите, всичко. Важно е също така да поддържаш и емоционалното си здраве. За да се постигне това, е нужна тренировка на всички части на тялото – органите имат нужда от тренировка, за да са здрави, коленете имат нужда от тренировка и т.н. Колкото по-ясно си даваш сметка от какво се състои тялото ти, толкова по-добре може да тренираш отделните му части.
    Така е и с бизнеса. Ако отправиш поглед към организациите – виждаш отдел А, отдел В, отдел С. Във всеки отдел имаш служители и екипи. Идеята е, че можеш да имаш успешен и устойчив бизнес, ако намериш начин, позволяващ на всеки, който участва в бизнеса, също да е успешен. Това означава, че не можеш да имаш успешен бизнес, като експлоатираш служителите си. Не се получава така. Не можеш да имаш здраво тяло, ако го стресираш.
    По този начин ние започнахме да повишаваме осъзнатостта на бизнес лидерите да полагат грижи най-вече за себе си, но и за тези, за които са отговорни.
    Нека си представим, че имате много успешен бизнес, но какво ще стане, ако се разболеете. Тогава успехът няма да ви носи удоволствие.Така че парите не са основен двигател за всичко. Двигател е по-скоро чувството на удовлетвореност и щастие от това, което правиш. Парите са просто инструмент, който прави щастливи много хора, но ако има други възможности, чрез които да достигнете това ниво на щастие, то тогава трябва да сте отворени за тях. Защото вместо да прекарваш твърде много време на работа, можеш да прекарваш повече време със семейството си. Може би това също ще ти донесе щастие.

    Защо в Шаолин не вярват в идеята за баланс между работата и личния живот?

    Какво CEO-тата могат да научат от източната философия? Всеизвестно е, че будизмът променя живота на Стив Джобс и допринася за бизнес успеха му. Как мениджърите могат да се възползват от шаолинската философия, за да управляват по-добре организациите си и личния си живот?
    Ши Хенг Зонг: Днес много хора говорят за баланс между работа и личен живот. Ние не вярваме в това. Защото това означава, че когато работиш, ти нямаш живот, а живееш, когато не работиш. Ние сме привърженици на идеята за баланс в живота. Защото ти имаш един живот и в него ти работиш, имаш семейство, разболяваш се, ходиш на почивки и т.н. Затова е много важно да гледаш на живота си като една цялостна картина, към която принадлежи и работата.
    Освен това ние често измерваме успеха единствено с пари. Когато човек е млад, често инвестира здравето си, за да прави пари. Но остарееш ли, ти се налага да инвестираш пари, за да си върнеш здравето. Получава се така, че губиш и двете – и здравето и парите. Затова би било по-добре, да останеш здрав и да се радваш на парите, които си припечелил по някакъв начин.
    За компаниите е много важно да разберат, че тяхното богатство са служителите им. Затова считам, че имаме нужда от добра икономическа и корпоративна култура в нашето общество.

    Как да контролираме егото си?

    Как можем да заглушим гласа на егото и защо това е важно?
    Ши Хенг И: Егото е това, което обикновено не иска да загуби нещо, което притежава. Егото е това, което иска да постига неща, защото то харесва успеха. В момента, в който заемеш отговорна позиция, много е полезно да се концентрираш върху функцията си, а не върху това, което егото иска. В момента, в който спреш да слушаш гласа на егото, започваш да осъзнаваш, че всичко, което мислиш, говориш и правиш формира живота ти. Затова е много важно, каквото и да мислиш, каквото и да казваш, каквото и да правиш, това да е благотворно.
    Каквото и да ти казва вътрешният ти глас, просто го контролирай. Ако в момента мислиш за колегата си, запитай се дали това е благотворно, или не. Това, което казвам на колегата си – дали е благотворно, или не. По същия начин е и с действията. Така много лесно можете да се ориентирате, как да постъпите. Ние казваме: „Каквото посееш, това ще получиш”. Като посееш благотворни неща, има по-големи шансове да получиш именно такива неща.

    Как сами да лекуваме себе си?

    Как можем да открием, разберем и приемем вътрешните си ограничения?
    Ши Хенг Зонг: Умът няма ограничения – в мислите си можеш да преминеш от рая в ада само за секунда.
    Ши Хенг И: Тук просто става дума за осъзнатост. В момента, в който ориентираш мислите си към себе си и се опиташ да се грижиш повече за себе си, тогава откриваш, че сам можеш да се справиш с някои проблеми.
    Най-лесната практика, която можеш да опиташ да въведеш в живота си, изглежда така: потупваш рамото, лакътя, китката, ханша, коленете. Това е метод, който произхожда от традиционната китайска медицина. Хората могат да пробват тази техника в рамките на една седмица – по един път сутрин и вечер, и да видят как се чувстват след това.
    Ние, хората, притежаваме много лечебни ресурси в тялото си. В момента, в който осъзнаем, че тялото е нашият капитал, в момента, в който започнем да се грижим за себе си, тогава започва и оздравителният процес.

    Как можем да разграничим нещата, върху които можем да влияем, от останалите?
    Ши Хенг И: Можем да влияем единствено върху себе си – върху собствените си мисли, собствените си думи и собствените си действия.

    Много млади хора днес се чувстват объркани, без ясна посока и идея как да продължат. Какво бихте им препоръчали? Може ли древна философия като вашата да помогне при разрешаването на модерни проблеми като депресията и стреса?
    Ши Хенг И: Да. Важно е човек да прекарва повече време сред природата. Може да се разходи в гората или да поиграе в пясъка. Важно е просто да влезе във връзка с природата.

    Как можем да се научим да се справяме с трудните хора?
    Ши Хенг И: Най-напред, опитайте се да разберете гледната им точка, както и какво ги е направило такива. Помнете също, че вие не може да ги промените. Можете да промените единствено себе си – мислите, действията и възприятията си.

    Как можем да се научим да използваме конфликтните ситуации и да ги превръщаме във възможности?
    Ши Хенг И: Въпрос на гледна точка е – ако виждаме, че се задава конфликт и го възприемем като проблем, то тогава той е проблем, ако го възприемем като възможност, то тогава той е възможност.
    Ши Хенг Зонг: Ако гледаш на живота с очаквания, виждаш само ограничения. Но ако си с отворено съзнание, виждаш възможности.

    Как можем да прегърнем несигурността и да я трансформираме във възможност за развитие?
    Ши Хенг И: Като се запитаме дали въобще съществува сигурност.

    Как можем да се научим да приемаме емоционалната болка и да я трансформираме в нещо ценно?
    Ши Хенг И: Като не позволяваме емоциите да ни завладеят.

    Как можем да поддържаме вътрешния си баланс?
    Ши Хенг И: Като разберем какво има нужда да бъде балансирано.

    Как изглежда един ваш типичен ден?
    Ши Хенг И: Денят ни започва рано сутринта, около 5 часа. През деня ние медитираме, тренираме, учим – с други думи работим върху развитието си.

    Как човек може да стане шаолински монах?
    Ши Хенг И: Ако отдаде живота си на шаолинското учение.

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 4 часа
    Вече работи първата за България и региона водородна зарядна станция
    В рамките на минути могат да бъдат заредени леки, лекотоварни и товарни автомобили
    преди 6 часа
    Официалният правописен речник на българския език вече е наличен онлайн
    Той е първият продукт на Български езикови ресурси онлайн или БЕРОН
    преди 6 часа
    Интегрирана концепция на ТИЗ има шансовете да реализира милиардна инвестиция в България
    В концепцията за интегрирани териториални инвестиции участват общините Пловдив, Куклен, Марица и Раковски
    преди 10 часа
    Търговски вериги поискаха от президента вето върху тавана за надценката на хляба
    Ограничаването на свободното ценообразуване ще доведе до изкривяване на конкуренцията, от което ще пострада крайният потребител, отбелязват от СМТ
    преди 11 часа
    Българската "Пластхим-Т" придоби 100% от италианската Manucor
    Сделката се финансира със заем от „Уникредит Булбанк“ и ОББ