събота, 27 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    14890 прочитания

    В кои професии роботите ще заменят хората най-напред?

    Според проучване 47% от работните места могат да бъдат автоматизирани през следващите две десетилетия
    28 февруари 2017, 11:56 a+ a- a

    Според проучване на Oxford University 47% от работните места в САЩ могат да бъдат автоматизирани през следващите две десетилетия. Цифрата звучи стряскащо, но когато четем за роботи, изкуствен интелект и алгоритми, обикновено решаваме, че технологиите ще изместят хората в производствения сектор, при нискоквалифицирания труд, навсякъде, но не и в нашия собствен бранш. Дали това е наистина така? Проучването показва, че работните места в сектора на транспорта, логистика, както и администрацията са силно застрашени от автоматизация. По-изненадващо е, че професиите в сектора на услугите също са лесно податливи на автоматизация. Вижте кои професии роботите ще заемат най-напред.

    Среден мениджмънт
    Всяка професия, при която нашето, иначе специфично и уникално, познание за индустрията представлява анализиране на причинно-следствена връзка между цифри в рамките на установен модел, ще бъде заета от роботи.

    Търговци на масови стоки
    Ако при реализирането на продажба разчитате на информация, свързана с технически спецификации, цена и достъпност, започнете да мислите за следващото си професионално поприще. Машините могат да съкратят толкова много разходи от процеса по продажба, че да очаквате, че роботите няма да ви изместят, е като да се надявате гравитацията да изчезне.

    Репортери, Журналисти, Автори
    Писането е трудно, но не и писането на новини. Машините могат да бъдат обучени да разчитат данни, модели, да съчетават снимки, видео и в крайна сметка да създават доста полезни и лесно четими новинарски материали.

    Счетоводители
    Базираните на машинно самообучение счетоводители-роботи ще бъдат толкова по-добри от хората, че неминуемо ще ги заменят.

    Доктори
    През 2100 г. се очаква населението на земята да достигне 11.2 млрд. души. Именно включването на роботите в редицата на лекарите ще даде възможност на повече хора да имат достъп до здравеопазване.

    По време на управлението на Обама на сайта на правителството е публикуван доклад, който включва следната прогноза: „Със степен на вероятност от 83% работниците, които печелят по-малко от 20 щ.д. на час, ще бъдат заменени от роботи през следващите 5 години. Тези, които печелят около 40 щ.д. на час, ще бъдат заместени от роботи с 31% вероятност.“ Това дава повод за сериозен размисъл колко са професиите, които наистина няма как да бъдат заети от роботи, пише AdAge.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 15 часа
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 15 часа
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 15 часа
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 16 часа
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 18 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години