сряда, 08 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    27095 прочитания

    Турция открива трети мост над Босфора

    Той е най-високият висящ мост в света
    26 август 2016, 11:05 a+ a- a

    На тържествена церемония в Истанбул днес турският президент Реджеп Тайип Ердоган ще открие нов мост над Босфора, който ще свързва Европа с Азия.

    С височина от 322 метра „Султан Селим” е най-високият висящ мост в света според властите. Дължината му е 1.4 км, а ширината – 59 метра. На моста има осем автомобилни платна, по четири във всяка посока, както и две жп линии.

    Строителството му започна през май 2013 и според турския министър на транспорта Ахмед Арслан мостът е завършен за рекордно кратко време от 27 месеца.

    Очаква се новият мост да облекчи трафика на мегаполиса Истанбул, който е изключително натоварен. Според турските власти ползването му ще пести 1.75 млрд. долара годишно от съкратено време за пътуване между европейската и азиатската част на Истанбул и от намаляване на разходи за енергия и горива.

    Таксата за преминаване на автомобили от европейската в азиатската част ще бъде 9.90 турски лири (3.40 долара). В обратната посока няма да се плаща. Турското правителство гарантира на операторите, че по моста ще преминават поне по 135 хил. автомобила всеки ден.

    Мостът е първа фаза от мега проекта за магистрала по северната част на Мраморно море. Тя е реализирана от частни инвеститори, вложили в него около 3 млрд. долара. Следващите две фази предвиждат изграждане на магистрали и връзки с местната пътна мрежа с обща дължина 257 км. Очаква се те да бъдат завършени и готови за използване през 2018.

    Според Анадолската агенция на церемонията по откриването ще присъства и премиерът Бойко Борисов. В нея освен турският президент Ердоган ще се включат и премиерът Бинали Йълдъръм, кралят на Бахрейн Хамад бин Иса ал Халифа, македонският президент Георге Иванов, президентът на Севернокипърската турска република Мустафа Акънджъ и други официални лица от Пакистан, Грузия и Сърбия.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 5 часа
    преди 7 часа
    Ryanair стартира полети до 5 нови дестинации от София
    Авиокомпанията базира нов самолет в столицата
    преди 8 часа
    Apple разработва собствени AI чипове
    Съвместно с TSMC, по данни на The Wall Street Journal
    преди 10 часа
    преди 11 часа
    Откриват Център по дигитално предприемачество във ВУТП
    „Дигитално предприемачество и изкуствен интелект“ е най-новата специалност във висшето училище
    преди 12 часа
    Около 15-16% са празните офиси в София
    ИТ секторът остава основен наемател на офис площи в началото на 2024, сочи проучване