петък, 03 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3863 прочитания

    България на 40-то място по икономическа свобода в света

    Напредването в класацията се дължи на изоставането на други страни, а не на символичното подобряване на резултата на България, коментират от ИПИ
    07 октомври 2014, 14:00 a+ a- a

    Bългария се нарежда на 40-то място от 152 страни, включени в Икономическа свобода по света: годишен доклад 2014, изготвен от канадския институт Фрейзър и разпространен за България от Института за пазарна икономика /ИПИ/. Докладът представя картината през 2012 – последната година, за която има налични официални данни за всички страни. 

    Хонконг отново е начело на класацията, следвана от Сингапур, Нова Зеландия и Швейцария. За поредна година Венецуела е страната с най-ниска икономическа свобода. Средната оценка за икономическата свобода по света намалява леко до 6,84 точки от максималните 10 в сравнение с 6,87 през миналата година.

    САЩ, които дълги години се считаха за бастион на икономическата свобода, сега се класират на 12-то място в света. В резултат от отслабеното върховенство на закона, увеличеното регулиране от страна на правителството и ефектите от войните срещу тероризма и наркотиците, САЩ главоломно падат надолу в класацията в сравнение с 2000, когато страната е на второ място в света.

    Изследването показва, че гражданите на държавите с висока степен на икономическа свобода се радват на по-високо благосъстояние, повече политически и граждански свободи и по-дълга продължителност на живота. Основите на икономическата свобода са личният избор, свободната размяна, конкурентната среда и сигурността на частната собственост.

    Икономическа свобода в България в периода 1990-2012 /Източник: ИПИ/

    Тазгодишният резултат на България е 7,29 точки от максималните 10, което представлява леко повишение в сравнение с миналата година, когато страната има 7,28 точки и беше класирана на 49-то място. Напредването в класацията се дължи на изоставането на други страни, а не на символичното подобряване на резултата на България, коментират от ИПИ.

    В ЕС резултатът на страните варира от 7,84 т. за Финландия (10-то място в класацията) до 6,57 т. за Словения (105). България е на 21-во място сред страните в ЕС, като този път се нарежда заедно с Испания, която има същия резултат.

    Мястото на България е обусловено от оценката на икономическата свобода по няколко показателя:
    Размер на правителството (6,99); Законодателна структура и неприкосновеност на частната собственост (4,98); Достъп до сигурни и стабилни пари (9,47); Свобода на международната търговия (7,58); Регулиране на кредита, труда и бизнеса (7,92).

    През 2012 показателите, които засягат пречките пред бизнеса, получават малко по-добри оценки в сравнение с предходните няколко години. Въпреки това оценките отразяват все още изключително тежките административни изисквания към бизнеса, множеството трудности при наемането и освобождаването на работници и високото ниво на корупция сред администрацията.

    Изследването отново очертава прекия път към по-висок растеж на България, а именно – чрез  намаляване на регулирането за бизнеса, по-малко държавни харчове, свиване на данъчно-осигурителното бреме и гарантиране на върховенство на закона и независимост на съдебната власт.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 19 часа
    Pfizer увеличи прогнозата за печалба
    Причината – съкращения в разходите и по-добро от очакваното търсене на продукти за Covid
    преди 22 часа
    ОИСР очаква стабилен икономически ръст през 2024 и 2025 г.
    Очаква се обаче растежът да остане под дългосрочната средна стойност
    преди 24 часа
    OpenAI се споразумя с Financial Times
    Компанията за изкуствен интелект ще може да използва данни на изданието, за да обучава езиковите си модели
    преди 1 ден
    Федералният резерв остави лихвите непроменени
    Не е ясно дали американската централна банка ще успее да направи 3 намаления на лихвените проценти тази година
    преди 1 ден
    Coca-Cola ще използва облачните AI услуги на Google
    Сделката е на стойност $1,1 милиарда
    30 април 2024, 16:30
    Изследователски институт по иновативна медицина ще бъде открит в МУ-София
    Ще се провеждат проучвания на злокачествени тумори и изследвания, свързани с усложненията от Ковид-19