вторник, 23 април 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  3171 прочитания

  Европа ще се самодисциплинира

  25 европейски страни, включително България, подписаха пакта за финансова дисциплина
  02 март 2012, 15:00 a+ a- a

  Край на безконтролното харчене. На почит в Европа вече е пестенето. 25 от 27 страни – членки на ЕС, се ангажираха да спазват стриктна бюджетна дисциплина. Лидерите на тези страни, включително премиерът Бойко Борисов, подписаха в Брюксел т.нар. фискален пакт.

  Германският канцлер Ангела Меркел определи събитието като „повратен момент в историята на ЕС”. „Това е силен сигнал, че сме си взели поука от кризата”, подчерта тя.

  От своя страна президентът на ЕС Херман ван Ромпой подчерта, че пактът ще „помогне за предотвратяване на повторение на дълговата криза”. Според него споразумението ще „върне доверието в еврозоната и в Европа като цяло”.

  Фискалният пакт, за който силно настояваше Германия, задължава страните да поддържат балансирани бюджети. Той предвижда автоматични санкции за държавите от еврозоната, които прехвърлят 3-процентния праг от БВП на бюджетния дефицит.

  Споразумението не беше подписано от Чехия и Великобритания. За да влезе в сила, то трябва да бъде ратифицирано от 12 от 17-те страни от еврозоната. Страни, които не са го подписали или ратифицирали, няма да имат право да ползват финансова помощ от спасителния фонд, известен като Европейски стабилизационен механизъм. Той ще започне да действа през лятото.

  Засега споразумението може да се натъкне на пречки в Ирландия. Страната ще подложи пакта на референдум.

  Проблеми може да възникнат обаче и във Франция. Опозиционната социалистическа партия на кандидата за президент Франсоа Оланд обеща да предоговори пакта, ако спечели изборите през май.

  България подписа фискалния пакт с резерви. След ратификация в Народното събрание страната ще прилага единствено разпоредбите на Дял ІІІ от Договора, които предвиждат структурен дефицит до 1% от БВП при съотношение на брутния държавен дълг към БВП под 60 на сто. България ще прилага споразумението в неговата цялост едва след като се присъединим към еврозоната.

  Вижте видео от подписването на пакта
  (11.20 минута - Бойко Борисов слага подпис под документа)
  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 16 часа
  С 1 софийска заплата може да си купите 1 кв.м. жилищна площ в столицата
  Търсенето ще остане голямо, а ръстовете в цените ще бъдат малко над очакваните нива от 5-10%, сочи анализ на Bulgarian Properties
  преди 17 часа
  Lidl открива аутлет магазин за нехранителни стоки
  Селекцията от продукти се различава от останалите обекти
  преди 18 часа
  преди 18 часа
  Tesla намали допълнително цените в САЩ и Китай
  В Азия цената е намалена с около $2000
  преди 19 часа
  НС отложи на първо четене пълната либерализация на пазара на ток
  Либерализацията на пазара на ток за бита се отлага с година
  преди 22 часа
  Ocado Technology създава ново звено в България
  Дивизия за мониторинг и техническа поддръжка на автоматизираните и роботизирани складове на компанията се създава в софйския й офис