събота, 27 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3173 прочитания

    Европа ще се самодисциплинира

    25 европейски страни, включително България, подписаха пакта за финансова дисциплина
    02 март 2012, 15:00 a+ a- a

    Край на безконтролното харчене. На почит в Европа вече е пестенето. 25 от 27 страни – членки на ЕС, се ангажираха да спазват стриктна бюджетна дисциплина. Лидерите на тези страни, включително премиерът Бойко Борисов, подписаха в Брюксел т.нар. фискален пакт.

    Германският канцлер Ангела Меркел определи събитието като „повратен момент в историята на ЕС”. „Това е силен сигнал, че сме си взели поука от кризата”, подчерта тя.

    От своя страна президентът на ЕС Херман ван Ромпой подчерта, че пактът ще „помогне за предотвратяване на повторение на дълговата криза”. Според него споразумението ще „върне доверието в еврозоната и в Европа като цяло”.

    Фискалният пакт, за който силно настояваше Германия, задължава страните да поддържат балансирани бюджети. Той предвижда автоматични санкции за държавите от еврозоната, които прехвърлят 3-процентния праг от БВП на бюджетния дефицит.

    Споразумението не беше подписано от Чехия и Великобритания. За да влезе в сила, то трябва да бъде ратифицирано от 12 от 17-те страни от еврозоната. Страни, които не са го подписали или ратифицирали, няма да имат право да ползват финансова помощ от спасителния фонд, известен като Европейски стабилизационен механизъм. Той ще започне да действа през лятото.

    Засега споразумението може да се натъкне на пречки в Ирландия. Страната ще подложи пакта на референдум.

    Проблеми може да възникнат обаче и във Франция. Опозиционната социалистическа партия на кандидата за президент Франсоа Оланд обеща да предоговори пакта, ако спечели изборите през май.

    България подписа фискалния пакт с резерви. След ратификация в Народното събрание страната ще прилага единствено разпоредбите на Дял ІІІ от Договора, които предвиждат структурен дефицит до 1% от БВП при съотношение на брутния държавен дълг към БВП под 60 на сто. България ще прилага споразумението в неговата цялост едва след като се присъединим към еврозоната.

    Вижте видео от подписването на пакта
    (11.20 минута - Бойко Борисов слага подпис под документа)
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 19 часа
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 19 часа
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 19 часа
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 20 часа
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 22 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години