вторник, 23 април 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  3509 прочитания

  Пактът на 25-те

  България и още 24 страни подкрепиха новия фискален пакт на ЕС. Чехия и Великобритания остават вън
  31 януари 2012, 13:28 a+ a- a

  „Чисти сметки, добри приятели”. Така австрийският канцлер Вернер Файман обобщи идеята за новия фискален пакт на ЕС, с който ще се въведе по-строга фискална дисциплина и наказания за недисциплинираните страни.  

  Пактът беше подкрепен от 25 страни - членки на ЕС, включително и България. Чехия и Великобритания се обявиха против. Като мотив за изненадващото си решение чехите посочиха „конституционни проблеми”.

  Вижте коментарите на Жозе Мануел Барозо и Херман ван Ромпой
  Въпреки неучастието на две страни в новия съюз, председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозо определи постигнатото като „внушително”.

  „Целта на новия договор е засилване на отговорността и контрола”, отбеляза председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой. „Всяка страна, която го подпише, е длъжна да приеме „златното правило” за балансиран бюджет и да го впише на конституционно или друго подобно ниво”, допълни още той.

   
  Пактът трябва да бъде подписан през март. За да влезе в сила той трябва да бъде ратифициран най-малко от 12 страни от еврозоната.  

  През юли ще започне работа новият фонд за финансова стабилност, известен като Европейския стабилизационен механизъм. Той ще разполага с активи от 500 милиарда евро, които могат да се използват при кризи.

  Пактът предвижда автоматични глоби за държавите от еврозоната, които нарушават ограниченията за дълга и дефицита. Освен това Съдът на ЕС ще може да налага санкции на страните, които не спазват новите правила.

  Вижте още какво предвижда новият фискален пакт:  Премиерът Бойко Борисов коментира, че страната ни няма да сложи подписа си под споразумението, ако поискат от нея да координира данъчната си политика с останалите европейски партньори. Според него сегашният текст на пакта не предвижда такива ангажименти.

  Лидерите на ЕС се договориха и за мерки за стимулиране на икономическия растеж и заетостта, най-вече сред младежите.

  Дали пактът ще успее да извади Европа от кризата, предстои да видим. Едно е сигурно: той е победа за германския канцлер Ангела Меркел, която от месеци се опитва да наложи по-строга бюджетна дисциплина, коментира британският вестник Financial Times.

  Свързани новини
  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 9 минути
  Във Варна бе открита училищна лаборатория за екология и зелена енергия
  Общо 55 училища в България се включват в съвместни лаборатории, в които ще се създават предложения за промени в различни области на образователния процес
  преди 17 часа
  С 1 софийска заплата може да си купите 1 кв.м. жилищна площ в столицата
  Търсенето ще остане голямо, а ръстовете в цените ще бъдат малко над очакваните нива от 5-10%, сочи анализ на Bulgarian Properties
  преди 18 часа
  Lidl открива аутлет магазин за нехранителни стоки
  Селекцията от продукти се различава от останалите обекти
  преди 19 часа
  преди 19 часа
  Tesla намали допълнително цените в САЩ и Китай
  В Азия цената е намалена с около $2000
  преди 20 часа
  НС отложи на първо четене пълната либерализация на пазара на ток
  Либерализацията на пазара на ток за бита се отлага с година