сряда, 08 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    9012 прочитания

    България е №38 за правене на бизнес в света

    Световната банка публикува своята класация Doing Business 2016, според която правенето на бизнес у нас става все по-трудно
    28 октомври 2015, 16:29 a+ a- a

    Световната банка (СБ) публикува своя годишен доклад Doing Business 2016, в който оценява колко лесно е да се прави бизнес по света. Своеобразната класация подрежда 189 държави и в нея България заема 38-а позиция заедно с Мексико.

    За сравнение Македония е на 12-о място, Румъния – 37, Гърция – 60, Турция – 55, а Сърбия – 59.

    След ревизиране на данните от миналогодишната класацията България изпада от 38 на 36 позиция за 2015. Това означава, че в тазгодишната класация страната ни губи още 2 позиции до 38-о място. Като цяло данните на СБ показват, че да се прави бизнес у нас става все по-трудно.

    Класирането се основава на оценка на 10 показателя, от които само по два страната ни не отчита влошаване – трансграничната търговия и прилагането на договори запазват миналогодишните си позиции, съответно 20 и 52 позиции. За сметка на това във всички останали има спад: започване на бизнес (-6 позиции до 52 място); получаване на разрешително за строителство (-1 до 51); прокарване на електроенергия (-3 до 100); регистриране на недвижим имот (-3 до 63); получаване на кредит (-4 до 28); защита на миноритарни инвеститори (-2 до 14); плащане на данъци (-6 до 88) и обявяване в несъстоятелност (-1 до 48).

    По принцип класацията включва и 11-ти показател – пазар на труда, но в тазгодишното издание, той не е отчетен, уточняват от СБ.

    На първо място в света за правене на бизнес е Сингапур. Топ 10 се допълва от Нова Зеландия, Дания, Корея, Хонконг, Великобритания, САЩ, Швеция, Норвегия и Финландия.

    На последното 189-о място в класацията е Еритрея, като преди нея са Либия, Южен Судан, Венецуела, Централна Африканска Република (ЦАР).

    Данните на СБ показват, че в периода юни 2014-юни 2015 предприемачите в 122 икономики са получили по-добри условия за правене на бизнес, а в света са направени 231 бизнес реформи. Най-голяма част от тях касаят облекчаване на административната тежест и таксите в сферата на започването на бизнес, следвани от плащането на данъци, прокарване на електричество и регистрация на недвижим имот.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 4 часа
    преди 6 часа
    Ryanair стартира полети до 5 нови дестинации от София
    Авиокомпанията базира нов самолет в столицата
    преди 7 часа
    Apple разработва собствени AI чипове
    Съвместно с TSMC, по данни на The Wall Street Journal
    преди 9 часа
    преди 10 часа
    Откриват Център по дигитално предприемачество във ВУТП
    „Дигитално предприемачество и изкуствен интелект“ е най-новата специалност във висшето училище
    преди 11 часа
    Около 15-16% са празните офиси в София
    ИТ секторът остава основен наемател на офис площи в началото на 2024, сочи проучване