събота, 08 август 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  32387 прочитания

  Какво представлява пчелното млечице?

  Как можем да го консумираме и за какво е полезно?
  03 май 2016, 16:52 a+ a- a

  Пчелният мед е най-популярният продукт, който се добива от пчелите. Освен него обаче пчеларите изваждат от кошерите и други полезни хранителни продукти. Най-известните са прополисът, пчелният прашец и пчелното млечице.

  Какво представлява пчелното млечице, как можем да го консумираме и какви са ползите от него? 

  Пчелното млечице е вид пчелен секрет, който подпомага растежа на пчелите работнички и търтеите през първите три дни от живота им, както и на пчелата-майка през целия период на развитието ѝ и след това. То се произвежда от млади (5 до 15-дневни) нелетящи пчели, наречени „кърмачки“. 

  Какво представлява пчелното млечице?

  „Пчелното млечице представлява млечицето, което пчелите секретират от горна и долна челюстна жлеза. С него те хранят ларвите на пчелните майки. Т.е. това е храната, благодарение на която пчелата майка нараства много бързо. За периода на развитие в майчината килийка, или маточника, тя поема близо 1400-1500 посещения на пчелите и при всяко посещение се отделя млечице и те се хранят. Докато пчелите работнички, които биват захранени с пчелно млечице, получават обикновено 140 хранения, т.е. 10 пъти по-малко“, обяснява Михаил Михайлов, председател на Съюза на българските пчелари и пчелар с дългогодишен опит. 

  Със съдържанието си на 18 аминокиселини, белтъчини, витамини (A, В-комплекс, В5, В6, C, D, E), въглехидрати, ензими, масти, минерални соли и др. пчелното млечице се отличава с висока хранителна и биологична стойност. То съдържа също антибактериални и антибиотични компоненти. 

  „В резултат на уникалността на пчелното млечице - в него дори има две съставки, които още не са известни, то води до бързо израстване на майката и тя е почти два пъти по-голяма от пчелите. И след това, когато майката започне да снася яйца и да отглежда пило (общото наименование на яйцата, ларвите и какавидите в пчелните килийки, бел.р), през цялото време пчелите трябва да хранят майката само с пчелно млечице“, казва още Михайлов. 

  Производството и съхранението на пчелно млечице е трудно. За период от 5 – 6 месеца един добре поддържан кошер може да произведе приблизително половин килограм млечице. Нетрайността на продукта налага то непрекъснато да се извлича и съхранява при минусови температури. Смесването му с друг пчелен продукт – меда, спомага за запазването му за по-дълго време. Пчелното млечице се използва като хранителна добавка за подобряване на апетита, обмяната на веществата и имунната система. То също така подобрява функциите на жлезите с вътрешна секреция, стимулира кръвообразуването и забавя процесите на стареене.

  Как се консумира?

  Как се използва?

  „Използва се под формата на капки. С клечица се взема една, две капки, поставя се под езика. Не се преглъща за кратко време и от слюнката се разгражда. Обикновено се взема сутрин на гладно, може и няколко пъти през деня. Важното е да е преди хранене. Основното му предназначение е за възстановяване на имунната система и за поддържане на добър здравен статус.  Пчелното млечице и останалите пчелни продукти нямат странични ефекти, като изключим алергията. Единственият им недостатък е, че действието им е бавно и изисква многократно повторение на цикъла.“, обяснява Михаил Михайлов. 

  Колко често можем да консумираме мед и пчелни продукти? 

  Колко често можем да консумираме мед и пчелни продукти?

  По думите на Михайлов обикновено се консумира пчелно млечице и прашец циклично, не непрекъснато, въпреки че медът може да се употребява непрекъснато, стига да бъде дозиран. Пчелен мед може да се използва и от диабетно болни под лекарски контрол. Колкото до другите продукти, е хубаво те да се вземат на два цикъла годишно – есенен и пролетен. Това е така, защото организмът привиква и ефектът отслабва. Затова трябва да се редуват циклично. Понякога, когато се налага, могат да се вземат 1 месец, изчаква се още месец и се подновява приемът. 

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 11 часа
  Германия ще изисква всички пристигащи да бъдат изследвани за COVID-19
  Разходите за тестовете ще бъдат покрити от германското правителство дори когато пътуващи посетят рискова страна без основателна причина
  преди 11 часа
  преди 12 часа
  Туристическият бизнес в Поморие: Предвид пандемията сезонът е добър
  До момента в област Бургас са почивали над 360 хил. туристи, по-голямата част от тях са българи
  преди 15 часа
  Ръст на потребителското доверие у нас през юли
  И градското, и селското население очаква очакват влошаване на финансовото си състояние през следващата година
  преди 15 часа
  Асимптоматичните пациенти също отделят коронавирус в големи количества
  Ново проучване показва, че около 30% от инфектираните изкарват заболяването без никакви симптоми, но въпреки това го разпространяват