сряда, 16 юни 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  62533 прочитания

  Какво представлява прополисът?

  За какво е полезен и как се използва?
  25 април 2016, 11:54 a+ a- a

  Прополис по пчелни рамки, Wikimedia Commons

  Пчелният мед е най-популярният продукт, който се добива от пчелите. Освен него обаче пчеларите изваждат от кошерите и други полезни хранителни продукти. Най-известните са прополисът, пчелният прашец и пчелното млечице.

  Какво представлява прополисът? 

  Прополисът, наричан още клей, е един от най-ценните пчелни продукти. Той представлява смес от смоли, восък и прашец от пъпки и цветове на растенията, обогатена с ензими и подложена на млечно-кисела ферментация в храносмилателната система на пчелите.  С тази смес пчелите извършват дезинфекционни дейности в кошера и се предпазват от инфекции. Прополисът защитава пчелите от вредното действие на слънчевата радиация, плесени, бактерии, вируси, гъби и др.

  Какво е прополис?

  „Това е вещество, което пчелите добиват от пъпките на някои растения, като тополи и върби, и го използват, за да запушват процепи, да регулират отвора на прелката (обособена площ за кацане на пчелите), но най-вече да създават стерилна среда в гнездото. Благодарение на този продукт безпроблемно съжителстват стотици хиляди пчели на едно място, особено през зимата, допрени плътно една до друга. Благодарение на прополиса и на влиянието на неговия аромат върху болестотворните организми, пчелите живеят съвместно и не се разболяват“, обяснява Михаил Михайлов, председател на Съюза на българските пчелари и пчелар с дългогодишен опит. Според него именно поради тези качества бъдещето принадлежи на прополиса.

  Прополисът е изключително ценен продукт и се използва за лечение и профилактика на много болести. Той съдържа витамини, етерични масла, минерални соли, микроелементи, хормони и ферменти. Клеят има дезинфекционно, противовирусно, обезболяващо и имуностимулиращо действие. Същот така понижава нивата на холестерол в кръвта и повишава броя на червените кръвни клетки. За разлика от лекарствата, при този природен продукт няма вреди за организма. Единственият риск при лечение с прополис е алергична реакция, която се наблюдава при около 5% от хората.  

  Как се използва?

  Как се употребява и за какво е полезен?

  „Може да се използва по няколко начина. Единият е директно – взема се парченце клей и се прави топче с размера на грахово зърно. Може да се смуче или да се глътне, но трябва да бъде предварително омаслен – с краве масло например, за да не заседне някъде в тънките черва и да ги перфорира, тъй като е много силен“, обяснява Михаил Михайлов. Другият начин е като се разтвори в медицински спирт. Може и в ракия. След това се пие на капки като водно-спиртен разтвор. „Обикновено 30 грама клей се разтваря в 100 мл. етилов алкохол и след ден-два се вземат 20 до 30 капки за възрастни (10 за деца), които се разтварят във вода. Същият разтвор има много добър ефект и при намазването на следоперативни или незарастващи рани. Аз лично съм третирал с тинктура следоперативно няколко години меланом на кожата и процесът беше блокиран. И това е потвърдено и по литературни данни“, разказва Михаил Михайлов. 

  Отстраняването на бенки и брадавици с прополис е по-разпространено в азиатските държави. Използва се прополис смесен с пчелен восък. Сместта се разтопява на водна баня и се прибавя сокът на един лимон. Прополисът действа като антибиотик и помага бенката да падне, без да я наранява или да я разранява, и няма опасност от разпространяване на доброкачествените тумори, които се съдържат в бенката.  

  Прополисът е изключително полезен и за устната кухина – за парадонтоза, стоматитни заболявания, за гърлото, както и за стомашни заболявания (язва, гастрит, колит) и т.н. Той е универсално лекарство. 

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 48 минути
  САЩ обявиха вариант делта за „вариант на безпокойство“
  Разпространението му в страната се ускорява много бързо
  преди 2 часа
  Макрон: До 2030 Европа трябва да има 10 техногични гиганта с оценка 100 млрд. евро
  Френският президент си поставя за цел Европа да постигне дигитален суверенитет чрез изграждането на собствени технологични шампиони
  преди 3 часа
  Кабинетът прекрати процедурата за концесия на летище Пловдив
  Ще бъде направен анализ на целесъобразността за откриване на нова процедура
  преди 3 часа
  Чужденците ще получават разрешение за пребиваване и работа у нас „на едно гише“
  Кабинетът одобри законови промени, които установяват единна процедура за кандидатстване
  преди 3 часа
  НАП отпуска още 55 млн. лв. за засегнатите от локдауна фирми
  Крайният срок за кандидатстване е 22 юни 2021
  преди 4 часа
  Училищата ще кандидатстват на 2 етапа по програмата „Отново заедно“
  Държавата отпуска 15 млн. лв., с които ще изпрати на лятна почивка 30 000 деца и придружаващи ги педагози