петък, 29 май 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  5642 прочитания

  Основанието „Отивам на работа“ няма да важи при пътуване по време на празниците

  От МВР обявиха, че ще има засилено полицейско присъствие на територията на храмовете, в които ще бъдат отбелязани Цветница и Великден
  10 април 2020, 15:58 a+ a- a

  Засилено полицейско присъствие и наблюдение за спазване на противоепидемичните мерки ще има територията на храмовете в цялата страна, в които ще бъдат отбелязани предстоящите християнски празници Лазаровден, Цветница и Великден.

  Това обявиха на извънреден брифинг от ръководството на МВР.

  "Целта на МВР е да следи за спазването на мерките, а не да преследва нарушители и да налага санкции", каза Ивайло Иванов, главен секретар на МВР. Той призовава всички български граждани да бъдат съпричастни, дисциплинирани и да спазват мерките.

  Църковните храмове, които по данни на МВР са около 4 000 в България, ще бъдат третирани като всички други обществени места, които се посещават от голям брой граждани, каквито са например големите хранителни вериги и аптеките, отбелязаха от МВР.

  "По време на предстоящите празници призоваваме хората да се предвижват, само когато наистина имат необходимост да посетят дадено населено място, възрастни родители или да извършват служебните си задължения", каза главен комисар Христо Терзийски, директор на Главна дирекция "Национална полиция".

  По време на брифинга стана ясно, че работата на контролно-пропусквателните пунктове няма да се намалява, а дори ще се засили, както и активността, с която работи пътна полиция по прилагането на Закона за движение по пътищата. Ще бъдат предвидени и допълнителни екипи.

  Терзийски припомни, че със разпореждането на министъра на вътрешните работи са спрени отпуските на целия състав с полицейски правомощия, така че да е на разположение за охраната на обществения ред.

  "Ще допускаме движение, само ако това се налага. В предстоящите почивни дни около Цветница и Великден, основанието "отивам на работа" няма да важи. Защото в почивните дни хората, които са на първа линия, работят", каза Ивайло Иванов.

  "Отделно, в момента се провеждат срещи с местните митрополии, за да уточним по места, в зависимост от броя на храмовете, къде ще бъдат литургиите и каква организация ще бъде създадена. Най-общо правилата са три - движението на човешкия поток да е еднопосочно; хората, които посещават храмовете да са с лични предпазни средства и да спазват необходимата дистанция и да не се допускат хора, които създават риск от зараза", добави той. 

  Макар че повечето литургии се очаква да се провеждат на открито, главният секретар на МВР призова хората да празнуват в дома си: "Едва ли има българско семейство, което не притежава икона. Не пречи човек да се помоли и вкъщи и да запали една свещичка пред нея".

   
  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 14 часа
  ЕС отпуска €560 млрд. за въстановяване и устойчивост
  Механизмът за възстановяване и устойчивост ще отпуска грантове в общ размер на €310 млрд. и заеми до €250 млрд.
  преди 15 часа
  ЕК предложи по-голям бюджет на ЕС
  Общият му размер възлиза на €1,85 трилиона
  преди 16 часа
  СЗО създава своя фондация за частни дарения
  Организацията вече ще може да се финансира и от широката общественост, а не само от държави членки
  преди 18 часа
  OMV и „Елдрайв“ изграждат зарядни станции за електромобили в България и Румъния
  Първите 2 бързозарядни станции с мощност 50 kW са инсталирани и вече оперират
  преди 19 часа
  60/40: Преведени са близо 53 млн. на 8,5 хил. компании
  Благодарение на мярката ще бъдат запазени 240 000 работни места, съобщиха от МТСП
  преди 19 часа
  Жертвите на коронавируса в САЩ надхвърлиха 100 000
  Заболяването е убило повече хора, отколкото войните в Ирак, Виетнам и Корея взети заедно