събота, 11 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    6432 прочитания

    Основанието „Отивам на работа“ няма да важи при пътуване по време на празниците

    От МВР обявиха, че ще има засилено полицейско присъствие на територията на храмовете, в които ще бъдат отбелязани Цветница и Великден
    10 април 2020, 15:58 a+ a- a

    Засилено полицейско присъствие и наблюдение за спазване на противоепидемичните мерки ще има територията на храмовете в цялата страна, в които ще бъдат отбелязани предстоящите християнски празници Лазаровден, Цветница и Великден.

    Това обявиха на извънреден брифинг от ръководството на МВР.

    "Целта на МВР е да следи за спазването на мерките, а не да преследва нарушители и да налага санкции", каза Ивайло Иванов, главен секретар на МВР. Той призовава всички български граждани да бъдат съпричастни, дисциплинирани и да спазват мерките.

    Църковните храмове, които по данни на МВР са около 4 000 в България, ще бъдат третирани като всички други обществени места, които се посещават от голям брой граждани, каквито са например големите хранителни вериги и аптеките, отбелязаха от МВР.

    "По време на предстоящите празници призоваваме хората да се предвижват, само когато наистина имат необходимост да посетят дадено населено място, възрастни родители или да извършват служебните си задължения", каза главен комисар Христо Терзийски, директор на Главна дирекция "Национална полиция".

    По време на брифинга стана ясно, че работата на контролно-пропусквателните пунктове няма да се намалява, а дори ще се засили, както и активността, с която работи пътна полиция по прилагането на Закона за движение по пътищата. Ще бъдат предвидени и допълнителни екипи.

    Терзийски припомни, че със разпореждането на министъра на вътрешните работи са спрени отпуските на целия състав с полицейски правомощия, така че да е на разположение за охраната на обществения ред.

    "Ще допускаме движение, само ако това се налага. В предстоящите почивни дни около Цветница и Великден, основанието "отивам на работа" няма да важи. Защото в почивните дни хората, които са на първа линия, работят", каза Ивайло Иванов.

    "Отделно, в момента се провеждат срещи с местните митрополии, за да уточним по места, в зависимост от броя на храмовете, къде ще бъдат литургиите и каква организация ще бъде създадена. Най-общо правилата са три - движението на човешкия поток да е еднопосочно; хората, които посещават храмовете да са с лични предпазни средства и да спазват необходимата дистанция и да не се допускат хора, които създават риск от зараза", добави той. 

    Макар че повечето литургии се очаква да се провеждат на открито, главният секретар на МВР призова хората да празнуват в дома си: "Едва ли има българско семейство, което не притежава икона. Не пречи човек да се помоли и вкъщи и да запали една свещичка пред нея".

     
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 14 часа
    Вече работи първата за България и региона водородна зарядна станция
    В рамките на минути могат да бъдат заредени леки, лекотоварни и товарни автомобили
    преди 16 часа
    Официалният правописен речник на българския език вече е наличен онлайн
    Той е първият продукт на Български езикови ресурси онлайн или БЕРОН
    преди 16 часа
    Интегрирана концепция на ТИЗ има шансовете да реализира милиардна инвестиция в България
    В концепцията за интегрирани териториални инвестиции участват общините Пловдив, Куклен, Марица и Раковски
    преди 20 часа
    Търговски вериги поискаха от президента вето върху тавана за надценката на хляба
    Ограничаването на свободното ценообразуване ще доведе до изкривяване на конкуренцията, от което ще пострада крайният потребител, отбелязват от СМТ
    преди 21 часа
    Българската "Пластхим-Т" придоби 100% от италианската Manucor
    Сделката се финансира със заем от „Уникредит Булбанк“ и ОББ