сряда, 15 юли 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  460 прочитания

  36 български общини могат да кандидатстват за европари за безжичен интернет

  Утре стартира последният конкурс от инициативата WiFi4EU
  02 юни 2020, 16:18 a+ a- a

  Европейската комисия обяви датата за повторното стартиране на четвъртия конкурс по инициативата WiFi4EU. Конкурсът ще бъде отворен за кандидатстване от 3 юни 2020, 14:00 часа (българско време) до 18:00 часа на 4 юни 2020. 

  В конкурса могат да се включат 36 български общини, които имат огромен шанс да спечелят своя ваучер, посочват от Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Останалите 229 общини получиха ваучери за изграждане на безжични, високоскоростни мрежи за достъп до интернет на обществени места, от проведените до момента три конкурса. Това представлява 86% от всички български общини, успешно преборили се за получаване на безвъзмездно финансиране. Този резултат класира страната ни на първо място в ЕС по брой на общините, обхванати от инициативата WiFi4EU. Регистрации за участие в инициативата от нейния старт са направили 246 български общини. Спечеленото финансиране за страната е в размер на 3 435 000 евро.

  Провеждането на четвъртия конкурс беше предвидено за месец март тази година, но беше отложено поради усложнената обстановка в Европейския съюз, свързана с разпространението на Ковид – 19. Това е последният конкурс по инициативата с бюджет 14,2 млн. евро. В него ще бъдат раздадени 947 ваучера за предоставяне на безвъзмездни средства в рамките на 15 000 евро за страните от Съюза. Раздаването на ваучерите ще е базирано отново на принципа „първи кандидатствал-първи получил“, съблюдавайки географския баланс. Ваучерът ще позволи на спечелилите общини да създадат безплатни безжични мрежи на обществени места на тяхната територия.

  Инициативата на Европейската комисия показа големия интерес и нуждата на местните власти от разширяване на предлагането на безжични услуги за гражданите с цел насърчаване на местната икономика, на електронната търговия, подпомагане на туризма, увеличаване броя на местните обществени услуги за гражданите и др. Към момента на портала на инициативата има около 30 000 регистрирани общини. С цел раздаване на всички налични ваучери Комисията няма да поставя ограничение от максимален брой ваучери за всяка страна участник.

  По данни на Комисията 18% от направените до този момент инсталации на точки за достъп в общините от ЕС, са направени в болници, а 37,5% в училища. Настоящата извънредна ситуация укрепва значението на универсалния достъп до високоскоростни, надеждни и сигурни интернет мрежи за всички: граждани, бизнес и обществени услуги.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 11 часа
  Проучване: Пандемията е ударила финансово българина по-сериозно от средния европеец
  Половината българи подкрепят по-голям бюджет на ЕС за борба с COVID-19 с приоритети здравеопазване и икономическо възстановяване
  преди 13 часа
  ЕК: Без държавна подкрепа за фирми, избягващи данъци чрез данъчни убежища
  Ограничения да се прилагат и за дружества, осъдени за финансови измами, корупция и др., препоръчва Брюксел
  преди 13 часа
  МОН с платформа за онлайн кандидатстване на българи от чужбина в държавни университети
  Платформата ще може да се използва и от граждани на Северна Македония, които искат да следват у нас
  преди 14 часа
  Трета вълна на коронавируса в Хонконг
  Спортни зали и кина отново затварят врати, храненето на закрито вечер се забранява
  преди 15 часа
  Заразените с коронавирус по света надхвърлиха 13 млн. души
  Жертвите на заболяването са близо 600 хил., оздравелите – 7,3 милиона