четвъртък, 22 февруари 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  934 прочитания

  "Първият умен университет в България": Откриха фотоволтаичен парк в УНСС

  С него ще се спестяват 630 тона въглеродни емисии годишно
  24 октомври 2023, 16:14 a+ a- a

  сн: МОН

  630 тона въглеродни емисии ще се спестяват годишно от фотоволтаичните системи на Университета за национално и световно стопанство. Това каза министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков при откриването на фотоволтаичния парк на УНСС. По думите му висшето училище вплита в работата на университетската общност и на инфраструктурата зелените енергии и устойчивото развитие.

  „УНСС е първият умен университет в България! И нещо още по-важно, това е университетът, който изпреварва университетската общност по отношение на инфраструктурата, залените енергии, устойчивото развитие. Ще спомена само един факт - 630 тона въглеродни емисии ще бъдат спестени на годишна база от това, което днес откриваме като фотоволтаични системи. Ако всички български университети и училища въведат такива системи, представете си какъв голям ресурс е това за намаляване на въглеродните емисии на България“, каза министърът на образованието и науката. Цоков поздрави ректора и ръководството на Университета, че те първи са поели тази инициатива, с която 50 % от електроенергията ще се произвежда от фотоволтаичната инсталация и ще могат да освободят ресурси за подобряване на качеството на обучението на студентите. “Ако това се пренесе към училищата и към цялата училищна мрежа, наистина може да станем една иновативна, зелена образователна система”, допълни той.

  „Фотоволтаичният парк на УНСС e част от програмата на университета за енергийна ефективност и политиката ни за устойчиво развитие. Новото съоръжение е естествено продължение на усилията ни в посока енергийна независимост и зелена икономика, което дава добавена стойност както за нашия университет, така и за околната среда и обществото. Годишно няколкостотин дървета ще бъдат спестени от тази фотоволтаична инсталация, няколкостотин тона въглища няма да бъдат изгорени в атмосферата“, каза при откриването ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров и подчерта: „Благодарим и за помощта и подкрепата на Министерството на образованието и науката, което стартира част от нашите действия с програмата „Умен дом“, която включва не само фотоволтаици, включва управление на осветлението и на отоплението и климатизация“.

  Финансирането на проекта е по ЕСКО договор с „Прострийм груп“ и е за близо 3 милиона лева. При този тип договор Университетът не плаща сумата за изпълнение на обществената поръчка, а разходите се изплащат през цената на електроенергията.

  Двата фотоволтаични парка в УНСС са изградени върху покрива на Университета и новоизградения модерен закрит паркинг. Производителността на съоръжението на паркинга е 293 MW/h на година, а на покривното пространство 657 MW/h на година или общата производителност на двете централи е 950 MW/h на година. Инвестицията се изплаща от икономията на ел. енергия, която осигуряват централите. Двете централи спестяват на годишна база 630 т въглеродни емисии.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 2 часа
  ЕК разследва TikTok за алгоритми, водещи до пристрастяване
  Китайската социална мрежа има над 1 млрд. потребители
  преди 5 часа
  Sameday България планира да инвестира над 17 млн. лева през 2024 г.
  През 2023 г., Sameday отчита 2,6 млн. доставени пратки, с 38% от тях получени чрез автоматизирани шкафчета за доставка извън дома
  преди 6 часа
  Capital One придобива Discover
  Сделката на стойност $35,3 млрд. ще обедини двете най-големи компании за кредитни карти в САЩ
  преди 7 часа
  БНБ: Чуждите инвестиции у нас с ръст от 28% за година
  Най-големите вложения в страната за януари - декември 2023 са от Швейцария, Австрия и Белгия
  преди 7 часа