събота, 24 февруари 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  894 прочитания

  МОН: Електрониката и мехатрониката са подходящи за дуално обучение на студенти

  Ще очакваме проекти от бизнеса за дуално обучение на студенти, посочи министърът на образованието
  03 ноември 2023, 09:13 a+ a- a

  Областта на електрониката и мехатрониката е много подходяща за предстоящото въвеждане на дуално обучение в университетите. Създават се програми за дуално обучение във висшите училища за бакалавърски и магистърски специалисти и ще очакваме проекти от бизнеса в този сектор за дуално обучение на студенти. Това заяви министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков при откриването на Третото издание на Форум „Микроелектроника и мехатроника”, организиран от Техническия университет – София, Клъстера по мехатроника и автоматизация и Клъстера по микроелектроника и индустриални електронни системи.

  Той посочи, че Министерството на образованието и науката ще подкрепи висшите училища, които обучават студенти в специалности в иновативните инженерни направления, включително със създаване на съвместни магистърски или бакалавърски програми между университети, както и с участието на научни институти на БАН.

  Проф. Цоков поздрави Техническия университет в София (част от Европейския технологичен университет EUt+), който успя да адаптира своите учебни програми за подготовката на специалисти в тези сфери по водещите европейски стандарти.

  Министърът подчерта, че в голяма част от разкритите 16 центъра за върхови постижения по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ се развиват водещи направления в съвременната инженерна наука.

  „В новата програма „Образование“ е заложено още по-сериозно развитие на тези центрове от гледна точка на това как центровете към определени университети да се свържат с бизнеса, да работят, да създават стартъпи, да се развиват и да се стигне до определена реализация на научните изследвания в рамките на тези научни инфраструктури“, каза министърът.

  Той изрази надежда, че компаниите от сектора ще подпомогнат университетите в трансфера на научното знание до практиката.

  Експерти и специалисти от водещи компании, работещи в областта на роботика, мехатроника, автоматизацията и микроелектрониката, бяха приветствани също от министрите на иновациите и растежа Милена Стойчева и на икономиката и индустрията Богдан Богданов. На откриването на форума в София Тех Парк присъства и зам.-министърът на образованието и науката проф. Генка Петрова, а в дискусиите участва директорът на дирекция „Наука“ Милена Дамянова.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 1 ден
  Nvidia стана 4-тата най-голяма компания в света
  Пазарната капитализация на производителя на чипове достигна $1,96 трилиона
  преди 1 ден
  ЕС прие 13-и пакет от санкции срещу Русия
  За първи път се налагат санкции на китайски фирми, които помагат на Кремъл
  преди 1 ден
  преди 1 ден
  Над 120 BILLA магазина ще имат каси на самообслужване до края на 2024
  Веригата започва да въвежда в обектите си хибридния модел на плащане още през 2020
  преди 1 ден
  МОН: Над 156 хиляди ученици се обучават в професионални паралелки
  Националната търговско-банкова гимназия е училището с най-много учебни предприятия в света
  преди 1 ден
  преди 1 ден
  Colliers: Хибридният модел на работа ще се запази и тази година
  Развитието на споделени работни места вероятно ще се ускори през 2024, сочи доклад на компанията