петък, 03 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    10569 прочитания

    В София през април ще се проведе първата конференция за програмиране за мобилни устройства

    Повече за конференцията и конкурса MobDemo с награден фонд от 20 000 лева разказва Николай Любчев – Event Manager на MobCon България
    17 февруари 2014, 10:47 a+ a- a

    Николай Любчев – Event Manager на MobCon България

    Първата конференция за програмиране за мобилни устройства и мобилни технологии MobCon BG ще се проведе в София на 5 април.  Събитието в България е продължение на проведената вече два пъти конференция за мобилен бизнес и технологии в Минеаполис, САЩ.

    Организатор на конференцията е MentorMate България, но идеята им е да обособят конференцията като самостоятелен бранд и тя да се провежда всяка година.

    В рамките на MobCon BG ще се проведе и състезаниe за най-добра идея и реализация на мобилно приложение. Трите най-добри идеи ще бъдат определени от публиката на конференцията и ще си разделят награден фонд от 20 000 лв.

    Срещнахме се с  Николай Любчев – Event Manager на MobCon България, за да ни разкаже повече за конференцията и конкурса MobDemo.

    Повече за MobCon научете от Николай Любчев


    Г-н Любчев, защо решихте да организирате конференция за  първи път в  България?
    MobCon е конференция за мобилни технологии и програмиране за мобилни устройства, която се организира за първи път в България. Предните две издания бяха в Минеаполис, САЩ. До момента в България не е правенa конференция, която е само за мобилни технологии,  така че това е първото подобно събитие у нас.  Както знаете, мобилните технологии са навсякъде,  ползваемостта на мобилни устройства ще расте все повече и затова искаме да бъдем актуални със световните тенденции и да прибавим България на картата на мобилните технологии.

    Какво да очакваме на събитието, кои са темите, които ще бъдат дискутирани?
    Хората, които ще посетят конференцията, ще се срещнат с водещи експерти в мобилния свят. и технологии. Ще се запознаят с последните технологии, които в момента са най-интересни и актуални.  Основните теми, които ще бъдат разгледани на конференцията, са iOS Development, Android Development, Windows Phone Development, Hybrid and Mobile Web Development, Wearables, Monetization & App discovery, Mobile Testing, UI/UX Design, Mobile Data Security, Architecture & Infrastructure.

    Кои ще са лекторите?
    Залагаме на лектори от чужбина и от България. Наскоро Мустафа Сезджин, Director of Mobile Engineering на SoundCloud ни потвърди участие. Преговаряме и с човек от Google. Друг от чуждите лектори, който може би ще предизвика интерес, се казва Стивън Флуин – който е Chief Strategy & Innovation Officer  в MentorMate US. Интересното е, че той е един от малкото хора, които притежават Google Glass,  и това е заложено в презентацията му.

    Кои са темите и лекторите на конеренцията?

    Колко човека очаквате да посетят конферецията?
    Очакваме около 400 човека, като основният ни таргет са програмисти, които се занимават с мобилни технологии или искат да се научат да разработват приложения за мобилни платформи. Също така предприемачи, други ИТ специалисти, но основно хора с техническа насоченост.

    Каква е таксата за участие?
    В момента цената е 79 лева. Това е цената за ранна регистрация, която важи до 5 март.  След това  до 5 април цената ще е 99 лева.

    В рамките на MobCon BG ще се проведе и състезаниe за най-добра идея и реализация на мобилно приложение. Разкажете повече за конкурса – кой може да участва?
    MobDemo е конкурс за най-иновативна идея или готов прототип на мобилно приложение. Този конкурс е отворен за участие за всеки, който има идея или донякъде готово приложение. На сайта на конференцията има форма, която трябва да се попълни, като основното е да се каже точно за какво ще е приложението.
    Срокът за кандидатстване е до 13 март, като след това всички предложения ще бъдат разгледани и ще бъдат избрани 8-те най-добри, които ще бъдат презентирани в началото на конференцията на 5-ти април, а публиката ще избере трите най-добри предложения, които ще си разделят награден фонд от 20 000 лева.

    Кой може да участва в конкурса MobDemo и как ще бъде разпределен наградният фонд от 20 000 лева?

    Как ще бъде разпределена наградата между тримата победители?
    Първо място ще вземе 2 000 лева в брой и 10 000 лева кредит за програмиране. Второ място ще вземе 5 000 лева за програмиране, а трето място ще вземе 3 000 лева за програмиране.

    Какво означава кредит за програмиране?
    Кредитът за програмиране се предоставя от MentorMate България, като целта е идеята или прототипът да бъдат довършени от програмистите на компанията. Тук е важно да кажа, че MobCon и партньорите на MobCon нямат намерение да използват идеите или прототипите на приложения за собствена разработка и печалба. Целта на конкурса е единствено да популяризира конференцията и разработчиците на приложенията да намерят спонсорство и партньори.

    Такъв конкурс организира ли се в рамките на конференцията в САЩ и ако да – каква идеи са печелили първите места?
    Да, в САЩ в двете издания на конференцията се организира подобен конкурс. Една от интересните идеи за мобилно приложение, която спечели, е Do Drinks. То позволява да почерпиш с питие свой приятел, който се намира в другия край на държавата, ако той е в даден списък от барове.


    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 10 часа
    Pfizer увеличи прогнозата за печалба
    Причината – съкращения в разходите и по-добро от очакваното търсене на продукти за Covid
    преди 13 часа
    ОИСР очаква стабилен икономически ръст през 2024 и 2025 г.
    Очаква се обаче растежът да остане под дългосрочната средна стойност
    преди 15 часа
    OpenAI се споразумя с Financial Times
    Компанията за изкуствен интелект ще може да използва данни на изданието, за да обучава езиковите си модели
    преди 17 часа
    Федералният резерв остави лихвите непроменени
    Не е ясно дали американската централна банка ще успее да направи 3 намаления на лихвените проценти тази година
    преди 19 часа
    Coca-Cola ще използва облачните AI услуги на Google
    Сделката е на стойност $1,1 милиарда
    30 април 2024, 16:30
    Изследователски институт по иновативна медицина ще бъде открит в МУ-София
    Ще се провеждат проучвания на злокачествени тумори и изследвания, свързани с усложненията от Ковид-19