вторник, 07 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    8183 прочитания

    България има шанс да стане привлекателна дестинация за логистични дейности

    Вижте интервю с Владимир Гюрджиев, директор „Индустриални площи” във Forton International
    10 април 2012, 16:45 a+ a- a

    Владимир Гюрджиев, директор „Индустриални площи” във Forton International

    Преди да се присъедини към "Фортън Интернешънъл", Владимир Гюрджиев работи две години като търговски директор в „Берс“ АД. Преди това е търговски директор, а после и управител на портала за недвижими имоти City24 Bulgaria, собственост на Alma Media Interactive Oy, която е най-голямата медийна корпорация в Скандинавия. Професионалната си кариера  Гюрджиев започва в лизинговия сектор като мениджър продажби в дъщерните дружества на едни от най-големите финансови институции в Европа – Уникредит и Райфайзен.  Владимир Гюрджиев има магистърска степен по „Финанси” от Университета по национално и световно стопанство. Бакалавърска степен си степен придобива също в УНСС по „Икономика на търговията” . Съща така е завършил и редица курсове по мениджмънт в Grontmij Carl Bro, Дания.

    Господин Гюрджиев, какви са резултатите от проучването на Cushman and Wakefield за тенденциите на европейския пазар в сферата на индустриалните имоти?
    Проучването представлява анализ на последното тримесечие на 2011 и първоначален анализ на първото тримесечие на 2012. То се отнася както за България и региона, така и за цяла Централна и Източна Европа. Изследването показва, че определено има активизиране на пазара. Надминати са в пъти нивата от 2010 и 2009 година. Това е добър индикатор, но в никакъв случай не можем да говорим за края на кризата. Годината ще бъде по-активна, но няма да бъде по-лесно да се прави бизнес. Очакваме  стабилизиране изцяло на икономиката в ЦИЕ.  Повишаването на цените на горивата в глобален мащаб рефлектира върху цените  на транспорта. По-отдалечените страни като  Китай, Индия, които бяха много привлекателни преди години за аутсорсинг дейности  поради ниските цени на другите услуги, вече  стават все по-малко привлекателни поради повишените цени на доставките. България и регионът сега имат много добър шанс да станат  изключително привлекателни за европейските инвеститори. 

    Владимир Гюрджиев за пазара на логистични и индустриални площи

    Очакваме голям интерес към България. Вече имаме доста запитвания за индустриални и логистични площи. Те идват от солидни външни компании, които търсят възможности и площи, където да развиват периферни дейности към производствата си. Става дума за сервизни и асемблинг центрове, леки производства, логистика и складове.

    За кои фирми говорите и в кои региони на България са се ориентирали те?
    Регионите, които са обект на голям интерес,  мога да ви кажа, но  имена на компании не мога да спомена, защото това са текущи неща и е рано да се обявяват. Като региони повечето фирми са се ориентирали към Пловдив. Там пазарът е относително стабилен. Там има добро предлагане на работна ръка, ценовите нива също са доста добри. Така че Пловдив  определено е предпочитан район за индустриални имоти. Пазарът е стабилен, има доста добро предлагане на работна ръка. Ценовите нива също са стабилни. Компаниите, след проучване на целия пазар, включително на региона на Сърбия и  Румъния, избирайки България се ориентират към Пловдив за индустриалните си нужди. Относно логистиката нещата могат да се разделят. Има интерес  към София, но и към Пловдив. 

    Какви са новите тенденции на пазара?

    Кои показатели бележат ръст през миналата година и в какви стойности?
    За ръст можем да говорим в броя  сделки.  2010 и 2011 бяха белязани в цяла Централна и  Източна Европа от липса на инвестиционни сделки. В края на миналата година пазарът се раздвижи. Съществува много интересна тенденция – показателят незаети площи. Доскоро той беше над нивата от 10%, което се смята за здравословен минимум.  В момента  обаче този показател е паднал до под тези нива. Даже в някои страни в Европа като в Словакия незаетите площи са около 2%. Това говори, че свободните площи са изчерпани. Най-малкото активизиране на производството ще предизвика търсене. Сега е времето предприемачите да размразят някои проекти, които бяха замразни преди кризата.  Смятам че тази промяна ще се случи още през тази година.

    Какви са нивата на цените на индустриалните имоти?

    Какви са нивата на цените?
    Те са стабилни. Не очаквам понижаване,защото няма достатъчно предлагане. Ръст също не можем да гарантираме, защото икономическата ситуация е много трудна все още. За България цените са на нива от 3.75 евро на кв. м. за логистични площи. В съседна Сърбия те са малко по-високи, около 4.7 евро на кв. м. В Румъния са по-ниски – 3.6 евро на кв. м. Говорим за базисна цена,  защото когато клиентите имат по-големи изисквания, цените скачат.  Приблизително същите са цените и на индустриалните  площи.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 часа
    Първата за България и региона водородна зарядна станция вече e в експлоатация
    Тя може да зарежда при двете стандартни налягания за компресиран водород
    преди 2 часа
    Ето каква част от българите са доволни от работата и заплатата си
    Близо 40% от сънародниците ни виждат в изкуствения интелект повече проблеми, отколкто възможности, сочи ново проучване
    преди 4 часа
    преди 9 часа
    Бюджетът на плюс от 600 млн. лв. през април
    Принос за това има вноската на БНБ
    преди 10 часа
    Google съкрати 200 души
    Компанията измества основните си длъжности зад граница
    преди 11 часа
    Очаква се България да се присъедини към ОИСР до края на 2025 г.
    Общо 31 доклада на комитетите на ОИСР по отношение на България са приети, остават още 26