петък, 03 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1961 прочитания

    Eli Lilly прекъсна клиничните изпитания на лекарството си за Covid-19

    Причината са опасения за безопасността на препарата
    14 октомври 2020, 10:05 a+ a- a

    Eli Lilly and Co съобщи, че спонсорираното от правителството клинично изпитване за лечение на COVID-19 с антитела, подобно на даденото на американския президент Доналд Тръмп, е спряно поради опасения за безопасност.

    Тръмп рекламира лекарството на Lilly, заедно с това на Regeneron Pharmaceuticals Inc, което той получи за лечение на своя COVID-19, като равностойно на лек във видео, публикувано миналата седмица.

    Съобщението се появява един ден, след като Johnson & Johnson заяви, че е принудена да спре широкомащабно проучване на експерименталната си ваксина срещу коронавирус, тъй като доброволец се е разболял. J&J заяви, че все още не знае дали това лице е получило ваксината или плацебо.

    Проучването на AstraZeneca Plc в САЩ за ваксина срещу коронавирус също бе преустановено, след като доброволец в британското проучване се разболя. Клиничните изпитания на тази ваксина бяха възобновени в други региони след кратко спиране.

    Lilly заяви по-рано този месец, че кандидатства за разрешение за спешна употреба (EUA) за лекарството с антитела, LY-CoV555, за пациенти с лека до умерена форма на COVID-19 въз основа на данни от друго клинично изпитване.

    Не е необичайно да се правят паузи на изпитвания за лекарства, за да се разследват опасения за безопасността и такива действия не означават непременно сериозен проблем. Поради спешната необходимост от лекарства и ваксини за борба с пандемията, отнела над 1 милион човешки живота по целия свят - и скоростта, с която се развиват - тези проучвания са подложени на строг контрол, отбелязва Reuters.

    „Заради огромна предпазливост, независимият борд за наблюдение на безопасността на данните ACTIV-3 (DSMB) препоръча пауза при записването“, заяви говорителят на Lilly Моли МакКули в изявление по имейл. „ Lilly подкрепя решението на независимия DSMB да осигури внимателно безопасността на пациентите, участващи в това проучване.“

    Производителят на лекарства, базиран в Индианаполис, не коментира последиците за проучването, наречено ACTIV-3, което тества лечението на пациенти с COVID-19, които се нуждаят от хоспитализация, или по други текущи проучвания. Той също така тества лекарството в старчески домове, за да види дали може да попречи на персонала и пациентите там да се заразят.

    Lilly започна своето проучване ACTIV-3 през август и има за цел да набере 10 000 пациенти предимно в САЩ. Проучването сравнява пациентите, които получават неговото антитяло плюс антивирусното лекарство на Gilead Sciences Inc remdesivir с тези, които получават само remdesivir.

    Lilly потърси EUA от американските регулатори, след като публикува данни през септември, показващи, че LY-CoV555 е помогнал за намаляване на хоспитализациите и посещенията в спешни кабинети за пациенти с COVID-19. Лечението се разработва с канадската биотехнологична компания AbCellera.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 16 часа
    Pfizer увеличи прогнозата за печалба
    Причината – съкращения в разходите и по-добро от очакваното търсене на продукти за Covid
    преди 19 часа
    ОИСР очаква стабилен икономически ръст през 2024 и 2025 г.
    Очаква се обаче растежът да остане под дългосрочната средна стойност
    преди 21 часа
    OpenAI се споразумя с Financial Times
    Компанията за изкуствен интелект ще може да използва данни на изданието, за да обучава езиковите си модели
    преди 23 часа
    Федералният резерв остави лихвите непроменени
    Не е ясно дали американската централна банка ще успее да направи 3 намаления на лихвените проценти тази година
    преди 1 ден
    Coca-Cola ще използва облачните AI услуги на Google
    Сделката е на стойност $1,1 милиарда
    30 април 2024, 16:30
    Изследователски институт по иновативна медицина ще бъде открит в МУ-София
    Ще се провеждат проучвания на злокачествени тумори и изследвания, свързани с усложненията от Ковид-19