петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2743 прочитания

    Ще има ли нови австрийски инвестиции у нас тази година?

    Филип Купфер, търговски съветник към посолството на Австрия, пред Economy.bg
    24 януари 2022, 10:36 a+ a- a

    Каква беше 2021 за българо-австрийските икономически отношения, предстоят ли нови австрийски инвестиции и в кои сектори, какъв е профилът на австрийските компании с интерес към България, какви са очакванията на австрийския бизнес у нас от новото правителство – тези и други въпроси коментирахме с новия търговски съветник към посолството на Австрия и ръководител на Advantage Austria Филип Купфер в рамките на представянето на резултатите от ежегодното проучване сред австрийските инвеститори у нас.

    От 1 септември 2021 Филип Купфер е търговски съветник към посолството на Австрия и ръководител на Advantage Austria. Филип Купфер е роден във Виена, дипломиран юрист, има дългогодишен опит в подкрепа на австрийския бизнес във Виена, Казабланка, Милано, Загреб и Сараево, както и натрупан стаж в различни министерства във Виена.

    Г-н Купфер, 2 години след началото на пандемията как се развива стокообменът ни с Австрия? Възстановиха ли се предпандемичните нива?
    Българо-австрийските търговски отношения са много силни. Пандемията, разбира се, имаше някои негативни ефекти, но се радвам да споделя, че текущото развитие за последната 2021 година е много, много динамично, особено що се отнася за износа от България до Австрия, достигайки плюс 40%.

    Какъв е обемът на двустранната търговия?
    Външнотърговският обем, когато говорим за стоки, е 1,3 млрд. евро. Но делът на търговията с услуги между България и Австрия също е значителен, като достига приблизително 1 млрд. евро.

    Как пандемията се отрази на австрийските инвестиции в България?
    Щастлив съм да отбележа, че моята организация представлява вторият най-големият чуждестранен инвеститор в България. Имаме около 300 до 350 австрийски фирми, активни тук. Цифра, която е доста стабилна. Австрийските компании са инвестирали в България почти 5 млрд. евро. Все още има интерес към страната, но има някои предимства и има предизвикателства, които трябва да бъдат адресирани.

    Какви са предизвикателствата?
    В анкетата, която представихме, австрийските инвеститори споделят, че престъпността и корупцията са важни въпроси. Също така предвидимостта на икономическата политика и политическата стабилност. Липсата на квалифициран персонал и квалификацията на служителите също притесняват нашите инвеститори.

    Имаше ли реализирани нови австрийски инвестиции през 2021?
    Те са текущи инвестиции. Но аз не говоря само за нови инвестиции, а също за инвеститори, които вече са тук и искат да разширят инвестициите си.

    Кои са те?
    Не мога да ги назова, защото все още е поверително, но мога да ви уверя, че има голям интерес към увеличаване на инвестициите в България.

    Можем ли да очакваме нови австрийски инвестиции тази година?
    Да, определено.

    От кои сектори?
    От секторите мобилност, промишленост, производство, услуги. Австрийски компании са активни във всички сектори. Уверен съм, че ще станем свидетели на ръст на инвестициите.

    От какво е провокиран интересът на австрийския бизнес към България – от желанието за преместване на производства към nearshoring дестинация или търсене на нови бизнес възможности у нас?
    Мисля, че е добра комбинация и от двете. Пандемията ни научи, че трябва да преосмислим своите бизнес модели. Или именно това, което Вие нарекохте, reshoring или nearshoring. Много австрийски компании търсят възможности тук, в България. Опитват се да изградят партньорства. Това, което провокира интереса на австрийските компании, разбира се, е много конкурентната данъчна система. Също и качеството на работната сила. И разбира се, конкурентните разходи за труд, които са много привлекателни. От значение също са и членството в Европейския съюз и географското положение на България.

    Какъв е основно профилът на австрийските компании с интерес за инвестиции у нас?
    Наблюдаваме тенденция към малки и средни предприятия. Разбира се, вече има големи австрийски компании, които присъстват на пазара тук. Такива са Palfinger, EVN, A1. Има постоянен интерес към страната, за което сме много щастливи, като той идва основно от малки и средни предприятия.

    Какво очаква австрийският бизнес от новото правителство в България?
    Ще се радваме, ако сегашното българско правителство обърне внимание на проучването, което проведохме сред австрийските инвеститори. И ако се опита да подобри някои от проблемите, които споменах, а именно престъпност и корупция, политическа стабилност, инфраструктурата, която също много често се споменава от нашите инвеститори. Така че се надяваме да има напредък. Но от това, което виждаме в първия месец на новото правителство, очакванията са ни много положителни.

    Ще се възползват ли австрийските компании у нас от средствата по Плана за възстановяване?
    Това е много интересна тема. За съжаление, България малко изостава. Налични са много пари и това е страхотна възможност, която просто трябва да бъде използвана. И ако можем да бъдем полезни, ще се радваме да помогнем.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години
    преди 2 часа
    45 преподаватели от България, Словения и Сърбия станаха част от първата международна мрежа от STEAM начални учители
    Издателство „Клет България“ е водещ координатор по проекта, чиято задача е въвеждането на STEM/STEAM обучението от 1. до 4. клас
    преди 3 часа
    Проучване: 77% от компаниите у нас предлагат хибриден модел на работа
    С 10% са нараснали възнагражденията през 2023, за тази година ръстът е от 7%, сочи проучване на Mercer Marsh Benefits
    преди 3 часа
    Окончателно: Либерализацията на пазара на ток за бита беше отложена с 1 година
    НС прие на второ четене промени в Закона за енергетиката
    преди 4 часа
    Спад в броя на сделките с имоти у нас
    Средните цени на жилищата задържат нивата си през първото тримесечие на 2024, отчитат от Arco Real Estate