сряда, 22 май 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  968 прочитания

  euShipments придобива мажоритарен дял в хърватската логистична компания Pick & Pack

  Придобиването е стъпка в посока консолидация на регионална база в бързо развиващите се пазари за електронна търговия в региона на ЦИЕ
  17 януари 2023, 12:29 a+ a- a

  Българският лидер в областта на логистиката за електронна търговия euShipments, придоби мажоритарен дял в местния лидер в доставки и логистика в Хърватия Pick & Pack, в последните дни на 2022 г. Това първо придобиване за компанията бележи важна стъпка в стратегията за развитие на euShipments да консолидира своята регионална база в бързо развиващите се пазари за електронна търговия в региона на Централна и Изтовна Европа (ЦИЕ).

  Ускореното развитие на euShipments създаде необходимост от разширяване на оперативната база на компанията и местата за изпълнение. През 2022 г. организацията удвои капацитета си с нов собствен склад в Будапеща, Унгария, в допълнение към няколко партньорски склада в различни европейски локации и основния си център - в Русе, България. 

  В момента мрежата на euShipments обхваща над 27 европейски страни и оперира с 12 фулфилмънт центъра на стратегически места в целия континент, като по този начин предлага нови услуги, оптимизирани транзитни времена и цени на eCommerce доставки за Централна Европа. Наградена от Forbes за иновации, компанията също така разработва и работи с усъвършенстван логистичен софтуер, за да предостави първокласни решения на своите международни клиенти.

  Хърватския пазар е естествена следваща стъпка в стратегията за развитие на компанията, поради бързия си растеж и стратегическо местоположение в близост до Словения, Унгария, Италия, Австрия. Освен това скорошното приемане на еврото, както и влизането на страната в Шенгенското пространство, се очаква да се открият допълнителни възможности за растеж на логистичния сектор за електронна търговия в Хърватия.

  Светлозар Димитров и Лора Димитрова (Снимки: euShipments)

  Pick & Pack е един от водещите фулфилмънт оператори в Хърватия, който обслужва ексклузивно индустрията на електронната търговия. През изминалите 2 години фирмата се разраства успешно чрез придобиване на нови клиенти и предлагане на висококачествена и ефективна услуга. Компанията се управлява от своя основател Матей Яворек, който е натрупал значителен опит в индустрията на електронната търговия в Хърватия, като предоставя решения, които отговарят на основните предизвикателства при куриерските и фулфилмънт услуги, пред които са изправени онлайн магазините в Хърватия и съседните страни. Очаква се бизнес комбинацията с euShipments да бъде синергична за двете компании и по този начин да им помогне да ускорят растежа си, предлагайки по-добро и по-оптимално обслужване на партньори и крайни клиенти.

  Това придобиване бележи важна стъпка от стратегията за разширяване на euShipments в партньорство с фонда за капиталов растеж BlackPeak Capital. 

  „Докато в първите години от развитието на euShipments голяма част от нашите клиенти бяха от Балканския регион – България, Румъния, Гърция, благодарение на развитието на нашата мрежа и инвестициите в международния ни търговски екип и инфраструктура имаме клиенти от цяла Европа. След партньорството ни с BlackPeak Capital беше само въпрос на време да направим първото си придобиване, което вече е факт.“ - коментира съоснователят и изпълнителен директор на euShipments Светлозар Димитров.

  „Нашата стратегия за развитие е да се обединим с логистични компании, които вече прилагат подобни подходи и споделят нашите ценности и визия за успех. Придобиването на Pick & Pack е чудесен пример, който ще бъде от полза и за двете компании, но най-важното за нашите клиенти. Споделянето на ресурси и бизнес знания ще подобри качеството и надеждността на нашата услуга, като по този начин ще ни утвърди като правилния логистичен партньор на всеки онлайн търговец, продаващ в Европа“ - добавя другият съосновател на euShipments Лора Димитрова.

  „Бил съм собственик на няколко онлайн магазина и знам от първа ръка с какви проблеми се сблъскват хората от този бранш. Поради тази причина създадох логистична компания, за да помагам на другите и да улесня процеса им. Когато се свързах с euShipments, разбрах, че да ставайки част от техния бизнес и използвайки техния опит е най-доброто следващо ниво на развитие за Pick & Pack.“ - споделя Матей Яворек, основател на Pick & Pack.

  Консултанти по сделката бяха TPA Croatia като изпълнител на финансови и данъчни проверки, докато правните консултации бяха осигурени от Schoenherr.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 2 часа
  Пазарът на индустриални площи в София навлиза в нова фаза
  Пазарът на производствени и складови площи в София забавя темпото си в началото на годината, а наемните нива се стабилизират за първи път от края на 2021, сочи нов доклад на Cushman&Wakefield Forton
  преди 4 часа
  EY: България е сред малкото страни в ЕС с ръст на чуждите инвестиции през 2023
  У нас са реализирани 27 инвестиционни проекта, които са осигурили близо 2000 нови работни места миналата година, показва нов доклад
  преди 4 часа
  Ето кои са най-говоримите езици в Европа
  54% от българите говорят поне един чужд език, сочи ново проучване
  преди 6 часа
  БНБ: Не се наблюдава прегряване на ипотечния пазар в момента
  Централната банка обаче затяга правилата за отпускане на ипотечни заеми