четвъртък, 28 септември 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1150 прочитания

  САЩ глоби Amazon $30 млн. за нарушаване на поверителността

  Служители на Amazon Ring и стотици изпълнители са имали пълен достъп до личните видеоклипове на клиентите, включително деца, години наред
  02 юни 2023, 15:04 a+ a- a

  Снимка: Amazon

  Федералната търговска комисия (FTC) санкционира Amazon заради слабото прилагане на поверителността на данните, принуждавайки я да плати 30 милиона долара глоби за нарушения на поверителността чрез своите устройства Ring и Alexa, съобщи Quartz.

  Министерството на правосъдието, което подаде жалбите от името на Федералната търговска комисия, заяви, че Amazon е нарушил правата на поверителност на децата, като е съхранявал техния глас и данни за местоположение в продължение на години, дори след като родителите са поискали данните да бъдат изтрити.

  „Незаконно запазените гласови записи предоставиха на Amazon ценна база данни за обучение на алгоритъма Alexa да разбира децата, облагодетелствайки крайния резултат за сметка на неприкосновеността на личния живот на децата“, каза FTC. Според декларация във федерален съд в Сиатъл), FTC иска Amazon да плати $25 млн. глоби и да изтрие гласовите записи и данните за геолокация на деца. Освен това на Amazon ще бъде забранено да използва такива данни за обучение на своите алгоритми.

  „Предложената заповед трябва да бъде одобрена от федералния съд, за да влезе в сила“, каза FTC в прессъобщение.

  В отделна, но подобна жалба, Федералната търговска комисия установява, че Amazon не е успял да ограничи адекватно достъпа до видео излъчванията от Rings, домашните камери на Amazon. Служители на Amazon и стотици изпълнители са имали пълен достъп до такива видеоклипове години наред.

  В един случай служител „в продължение на няколко месеца е прегледал хиляди видеозаписи, принадлежащи на жени, ползващи камери Ring, които са наблюдавали интимни пространства в домовете им, като техните бани или спални“, се казва в съобщение на FTC. „Служителят не е спрян, докато друг служител не открива неправомерното поведение.“

  В случая Ring Федералната търговска комисия изисква от Amazon да плати $5,8 млн., които ще бъдат използвани за възстановяване на средства на клиенти. Както при заповедта на Alexa, съдът трябва да я одобри, за да влезе в сила.

  FTC също разследва отделен антитръстов въпрос, свързан със сделката на Amazon за $1,7 млрд. за закупуване на iRobot Corp, която беше обявена през август миналата година. iRobot произвежда прахосмукачката Roomba, която събира данни за домовете на своите потребители с помощта на камери, сензори, изкуствен интелект и машинно обучение.

  Amazon се стреми да разшири лидерството си в сектора на интелигентните домакински уреди и забраната за придобиването на iRobot би била сериозна неуспех. От своя страна Amazon отрече каквото и да е нарушение.

  „Въпреки че не сме съгласни с твърденията на Федералната търговска комисия по отношение както на Alexa, така и на Ring, и отричаме нарушение на закона, тези споразумения оставят тези въпроси зад нас“, се казва в изявление на компанията.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 8 часа
  Доклад на ЕК: Едва 8% от българите имат дигитални умения над средното ниво
  България трябва да ускори внедряването на 5G и цифровизацията на на обществените услуги и бизнеса, препоръчва ЕК
  преди 8 часа
  Временно е спряно плащането през Е-Pay в електронните услуги на НАП
  От следващия месец плащанията към приходната агенция ще се извършват по нови банкови сметки в БНБ
  преди 8 часа
  Проектите за завод за батерии и протонен център отпадат от Плана за възстановяване
  Засегнати са общо 18 проекта, обяви министърът на финансите
  преди 9 часа
  1800 багажа на час: Летище София внедрява нова система за проверка на багажа
  Инсталирането на новите системи се очаква да приключи преди лятото на 2024
  преди 10 часа
  Главният изпълнителен директор на японската „Мейджи“ стана почетен консул на България
  От години компанията си сътрудничи с България в производството на кисело мляко в Япония с българска закваска