събота, 11 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    15121 прочитания

    Кой е най-добрият университет у нас?

    При завършилите кои специалности заетостта е най-висока и кои са най-високоплатените специалисти в страната според последното издание на рейтинговата система на Министерство на образованието?
    09 ноември 2015, 14:01 a+ a- a

    Министерството на образованието и науката оповести тазгодишните резултати от своята рейтингова система. Тя дава отговори на въпросите кои са най-добрите висши учебни заведения у нас, кои специалности са най-добре платени, при кои заетостта е най-висока и т.н.

    Отново Софийският университет „Свети Климент Охридски“ е на челна позиция в 21 от общо 24 професионални направления, с които участва в класацията. Техническият университет има водещи позиции в 6 от 9 направления, с които участва, а Медицинският университет в София е начело в 5 от 5 направления, в които обучава студенти, предаде БНР.

    Аграрният университет в Пловдив, Медицинският във Варна и Тракийският в Стара Загора имат по две първи места със свои професионални направления.

    Специалностите медицина, фармация, стоматология и военно дело са тези с най-висока степен на приложение на придобитото образование – над 90%. В същото време това са и специалностите, в които безработицата е най-ниска – под 1%. Най-висока безработица има при тези, които са завършили животновъдство, история и археология.

    По отношение на доходите – те са най-високи при завършилите информатика и компютърни науки в Софийския университет (3 000 лв.) и висшистите със специалност администрация и управление в Американския университет в Благоевград (над 2 750 лв.). Специалистите, завършили същите професионални направления, но в други учебни заведения, получават по-ниски доходи, като разликата в някои случаи надхвърля 4 пъти, показват още данните.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 13 часа
    Вече работи първата за България и региона водородна зарядна станция
    В рамките на минути могат да бъдат заредени леки, лекотоварни и товарни автомобили
    преди 16 часа
    Официалният правописен речник на българския език вече е наличен онлайн
    Той е първият продукт на Български езикови ресурси онлайн или БЕРОН
    преди 16 часа
    Интегрирана концепция на ТИЗ има шансовете да реализира милиардна инвестиция в България
    В концепцията за интегрирани териториални инвестиции участват общините Пловдив, Куклен, Марица и Раковски
    преди 19 часа
    Търговски вериги поискаха от президента вето върху тавана за надценката на хляба
    Ограничаването на свободното ценообразуване ще доведе до изкривяване на конкуренцията, от което ще пострада крайният потребител, отбелязват от СМТ
    преди 20 часа
    Българската "Пластхим-Т" придоби 100% от италианската Manucor
    Сделката се финансира със заем от „Уникредит Булбанк“ и ОББ