събота, 27 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1250 прочитания

    Тази българска компания се нареди в топ 50 на най-бързо растящите тех фирми в ЦИЕ

    Още 6 наши фирми са отличени и в категориите Companies to Watch и Impact stars в класацията
    24 ноември 2023, 11:32 a+ a- a

    Една българска компания се класира в основната категория на класацията за най-бързо развиващи се технологични компании в Централна и Източна Европа за 2023 Deloitte „Technology Fast 50”. На престижното 15-то място е българската AMPECO, основана през 2018 г., със забележителния ръст в приходите за наблюдавания период от 1627%. AMPECO разработва cloud базирана софтуерна платформа за управление на зарядни станции за електрически автомобили. Софтуерното решение на компанията е в основата на управлението на зарядни станции в целия свят и се използва успешно от оператори на зарядни станции, енергийни компании, вериги бензиностанции, телекоми, бизнеси с голям електрически автопарк и др. Софтуерната платформа на компанията се използва на 6 континента, а чрез нея оперират над 60 хил. зарядни станции.

    За класирането във Fast 50 главният ипълнителният директор на AMPECO Орлин Радев, казва: “Да попаднем във Fast 50 е страхотно признание за работата на целия ни екип. Ние успяхме от България да изградим глобална компания, която улеснява навлизането на електромобилността в живота на хората. Въпреки нашия бурен растеж, виждаме, че услугите ни намират значително приложение на пазара и вярваме, че AMPECO тепърва ще постига по-големи успехи. Същевременно, като единствената българска компания в основната класация, ние искаме да дадем пример за местната предприемаческа екосистема и да вдъхновим все повече и повече местни бизнеси да развиват решения за глобалните пазари”.

    Тази година Полша и Чехия имат равен брой компании в класацията Fast 50, с по 18. Останалите 14 места бяха разпределени между Хърватия (пет), Словакия (четири), Румъния (три) и България и Сърбия (всяка с по едно). Както и в предишни години, софтуерните компании доминират в класацията, тази година с 31 вписвания. Четири сектора (хардуер, екологични технологии, финтех и медии и развлечения) имат по четирима представители, докато здравеопазването и науките за живота допринасят с трима участници. Всички финтех компании обаче са в топ 12, включително първото и третото място, докато софтуерните бизнеси с най-високо представяне се класират на четвърто, пето, осмо и десето място. По същия начин сектор Здравеопазване и науки за живота стои на четвърто място.

    Таня Карагеоргиева от българския офис на Делойт коментира това: "Това разпределение показва, че иновации и растеж се случват в различни сфери и това е изключително позитивно."

    Запознайте се с победителите FAST 50
    Първенецът, чешката FTMO, разработва и управлява уникална образователна платформа за търгуващите на финансовите пазари, като ги обучава на правилните техники за управление на риска и ги мотивира да бъдат дисциплинирани в своите операции. За тези от тях, които преминават двуетапен процес на оценка, състоящ се от етап на предизвикателство и етап на верификация, от FTMO, компанията предлага атрактивна опция с възможност да получат награда до 90% от печалбите, които генерират. Компанията има за цел да разшири офертата си, като създаде глобална платформа и даде възможност на клиентите да инвестират в портфолио от търговци по техен избор.

    Близо 400 компании от 16 държави в Централна Европа, включително 18 компании от България, кандидатстваха за участие. Обичайно, само 50 от кандидатите попадат в крайното класиране. През 2023 класираните 50 фирми са от 7 държави и 6 различни сектора, доминирани от софтуерни компании.

    Fast 50
    Макар и не толкова висок, колкото тoзи от последните две класации, средният темп на растеж от 1502%, постигнат от компаниите от Fast 50, е добър спрямо ръста от 1460%, записан в изданието за 2020 г. Темпът на растеж се базира на приходите, генерирани от компаниите между 2019 и 2022 г., и покрива период, белязан от глобална пандемия и значително геополитическо напрежение. В тази връзка, Иржи Зауер, съдружник в Делойт и регионален лидер Технологии и програма Fast 50 в Централна Европа, коментира: "Тазгодишният резултат е много впечатляващ в цялата класация. Най-отличителното от всичко обаче е представянето на чешкия финтех бизнес FTMO, който оглавява класацията за безпрецедентен трети пореден път. Това е доста забележително постижение, което се съмнявам, че някога ще бъде надминато в бъдеще – освен ако не е от самата FTMO! Това ясно отразява силния ангажимент на компанията за непрекъснато развитие и усъвършенстване. "

    Technology Fast 50 е широко призната като най-важната и надеждна класация за иновации и технологични постижения в Централна Европа. Таня Карагеоргиева, лидер на програмата за България, допълва: "Където и да погледнем в класацията, виждаме енергични, млади компании, които предлагат прогресивни решения за едно по-добро бъдеще. С поредицата от предизвикателства, пред които е изправен светът, тези усилия дават голяма доза комфорт. Точно затова е такава привилегия да бъдем на място, където можем да привлечем вниманието към тези динамични бизнеси."

    Companies to Watch
    Иржи Зауер насочва фокуса и към победителя в категорията Companies to Watch, която отбелязва постиженията на онези млади бизнеси, които са основани твърде скоро, за да попаднат в основната класация Fast 50. Победителят за 2023 е словашката софтуерна компания 3IPK, създадена през 2019 г., чиито решения, базирани на блокчейн, дават възможност на клиентите в космическата и отбранителната промишленост да гарантират автентичността на данните - включително сателитни изображения за наблюдение на Земята. "Това е от значение не само в секторите на отбраната и разузнаването, а играе важна роля и в справянето с климатичната криза, като проверява изображенията на фактори, включително концентрации на парникови газове, топлинен отпечатък и промени в културите, ледената покривка и други данни", отбелязва Зауер.

    Победителят за 2023 г. в класацията Companies to Watch е 3IPK. Тази динамична млада словашка компания е разработила софтуерни решения и продукти, базирани на блокчейн, които предотвратяват дълбоко фалшифицирани изображения и дават възможност на клиентите да гарантират автентичността, целостта и проследимостта на данните в космическата, авиационната и отбранителната промишленост. Те също така дават възможност на клиентите да намалят разходите, свързани със сложните аерокосмически процеси, като предоставят мощни решения, които позволяват контрол на качеството и ефективно управление на дълбоки и широки вериги за доставки, инженерни и производствени процеси. Използвайки най-съвременната блокчейн технология, в комбинация с анализ на данни и изкуствен интелект, 3IPK внася в аерокосмическите екосистеми истински източник на конкурентно предимство.

    В групaта Companies to Watch България е достойно представена от 3 компании. Това са Resolute Software (12-то място), Sappience (14-то място) и AIOPSGROUP (15-то място).

    Resolut Software e софтуерна консултантска компания, специализирана в дигиталната трансформация на бизнеса. Компанията предоставя висококачествени уеб, мобилни и десктоп услуги, чрез които помага на клиентите си да модернизират бизнесите си и да постигнат своите бизнес цели по един модерен начин, изискващ по-малко време за поддръжка.

    Sappience е на пазара от лятото на 2019 г. с мисията да помогне на компаниите с интензивно използване на активи да постигнат 360-градусово управление на жизнения цикъл на активите. Работи с клиенти от индустрии с физически активи и разработва софтуер за дигитални близнаци, който позволява прогнозиране на дейността, представянето и разходите около даден актив въз основа на настоящи и исторически данни, като разчита на т. нар. лоу коуд методология.

    AIOPSGROUP стъпва на пазара през 2019 г. и предлага технологични решения в сферата на e-commerce, които дават възможност на клиентите им да трансформират бизнеса си – да създадат невероятно клиентско изживяване, по-интелигентна стратегия за данни, по-ефективен подход за максимизиране на възвръщаемостта на операциите на дребно. Компанията работи със световноизвестни международни брандове.

    Impact stars
    Четвъртият метод за отбелязване на високи постижения на технологичните компании в Централна Европа по програмата Fast 50 е категорията Impact Stars, въведена за първи път през 2020. Това е специална класификация на компаниите, които успешно свързват отличаващи се продукти или услуги с положително въздействие върху поне една от следните области: общество, бизнес, иновации, околна среда и разнообразие. Иржи Зауер уточнява: "Ние не изчисляваме ръста на приходите в тази категория, а вместо това разглеждаме блестящото положително въздействие, което тези компании имат."

    Тази година Делойт отличи 38 компании от 15 страни от Централна Европа. Сред отличените в групата Impact Stars българският технологичен сектор също е представен от 3 компании: Digital Lights, Уча.се и ZenHold.

    Digital Lights е софтуерна компания, специализирана в създаването на решения за мобилност, бизнес приложения и космос. Компанията разработва информационни системи, които контролират и свързват превозни средства, а също така създават платформи и инструменти за дизайн на новите модели автомобили. „Приемаме наградата с огромна скромност и благодарност. Ставайки част от Deloitte CE Technology Fast 50 Impact Stars, Digital Lights има отговорността да свети още по-ярко в дигиталната вселена.“, споделя Димитър Димитров, CEO на компанията.

    Уча.се е продуктова компания в ED Tech сферата, създадена през 2012 г., обявена за образователната платформа №1 на България с уроците за училище на интересен и разбираем език.Със своите над 26 000 видео урока, теста и преговори с мисловни карти сайтът и мобилното приложение на Уча.се помагат на всички ученици от 1. до 12. клас да повишат успеха си, да се забавляват и да имат повече свободно време.

    ZenHold (използващ запазената марка ZenArt) са създали собствен патентован процес за изграждането на фотореалистичните 3D светове, които поддържат AAA игри, VR и AR преживявания и симулации. Продуктовото портфолио на компанията се състои от различни напълно интерактивни VR изживявания и симулации, базирани на технология, наречена фотограметрия. Пазарното приложение на технологията обхваща широк спектър от индустрии, а за сравнително краткото си съществуване компанията добавя в своя списък клиенти с много висок профил. "ЗенХолд, както и останалите участници в нашата категория, сме доказателство, че има бизнеси, които могат да оказват положително въздействие върху обществото и околната среда, без да жертват финансовите показатели на фирмата.", казва Иван Николаев, Изпълнителен директор в ЗенХолд.

    CE Tech Rocketship!
    Това е и третата година от партньорството на Делойт за Централна Европа с Google Cloud. За втора поредна година двете организации заедно представят специалната CE Tech Rocketship! награда за компанията, която е направила най-много за разработването на висококачествени, мащабируеми решения, които задоволяват и най-взискателните клиенти. Тази година комбинираното жури на Делойт и Google Cloud избра един победител и пет компании за специално отличие. Победителят е полската софтуерна компания Open Loyalty, която определя себе си като "най-гъвкавата машина за лоялност в света за създаване на персонализирани решения за лоялност и геймификация във всяка точка на съприкосновение, бързо и мащабно". Според Иржи Зауер ключова причина за успеха на Open Loyalty в тази категория е ангажиментът за непрекъснато усъвършенстване. Зауер допълва: "През последната година екипът пуска нови ъпгрейди на всеки две седмици, извеждайки Open Loyalty на следващото ниво." Зауер също има удоволствието да приветства Google Cloud като регионален партньор на програмата за трета поредна година: "Работата с истински глобален технологичен гигант отново е изключителна привилегия и отново беше невероятно да чуя виждането на екипа за показаните технологии."

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 1 ден
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 1 ден
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 1 ден
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 1 ден
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години