понеделник, 06 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    5550 прочитания

    Ще сме в криза, докато не започнем да произвеждаме конкурентноспособно

    За съжаление стоките, които можем да изнасяме успешно, не са много и голяма част от тях са енергоемки, смята Румен Гълъбинов – управител на „ЕОС Риск България”
    01 декември 2009, 16:28 a+ a- a

    Кога България ще излезе от кризата?

    „Недвижимите имоти движеха икономиката на България, което е характерно за държави, които разчитат основно на суровини и нискотехнологични производства”, каза Румен Гълъбинов, управител на „ЕОС Риск България”. Неговите очаквания са цените на недвижимите имоти да търпят още разочарования.  „Към средата на следващата година ще има още едно свръхпредлагане, когато ще бъдат завършени строящите се в момента сгради, което допълнително ще свали цените и това ще продължи вероятно поне още две години”, смята икономистът.

    „За да види България малко повече светлинка в тунела, първо, трябва да си зададем въпроса: Какво можем да произвеждаме и да изнасяме успешно и конкурентоспособно? Не само в Европа, но и по света”, категоричен е Гълъбинов. Според него обаче тези стоки не са много и за съжаление голяма част от тях са изключително енергоемки. Поради това неговата прогноза е, че през втората половина на 2010 кризата в България ще се чувства по-малко, но страната ни няма да е излязла от нея. 

    Кои сектори биха заместили недвижимите имоти?

    Сектор, който би могъл да замести от части недвижимите имоти, според Румен Гълъбинов,  е селското стопанство и производството на храни. „И в Източна, и в Западна Европа си спомнят с умиление за времето, когато са яли български домати и други хубави зеленчуци и храни. Защо България да не си развива селското стопанство?  Фермерството, но модерно, съвременно и съобразено с екологичните норми?  Не е нужно да търсим пътеки до космоса, а да се върнем към нашата хубава земя. А какво се получава в момента? Купуваме от други държави, което е парадоксално, и аз мисля, че това трябва да се промени”, убеден е той. Друг сектор, в който биха могли да се насочат инвестиции у нас, са технологиите за зелена енергия, тъй като това се търси и се финансира от ЕС и Световната банка.

    Свръхочакванията България да се превърне в супертуристическа дестинация няма как да се сбъднат, смята Румен Гълъбинов. По думите му зимният сезон ще става все по-кратък заради глобалната промяна в климата, а последните години показаха, че без да се почистят и подредят летните курорти, няма как да се привлекат туристи.

    Румен Гълъбинов е скептичен  и за сферата на информационните технологии, тъй като според него само аутсоринг не е достатъчен. Още повече, че държави като Индия, Пакистан, Филипините и Китай ни конкурират.  „Предоставяме услуги на трети държави заради ниските разходи за персонал, но това вече се изчерпва като възможност. Във Филипините хората работят за 8-10 долара на ден. Тук вече никой не харесва заплата от 300 долара, а там за 450 лева биха работили работници, които сглобяват машини”, обясни той. Друг проблем е ниската степен на продуктивност. „Работим много дълго, по 10 -12 часа на ден, но не можем да стигнем някой, който работи  6 часа в Германия или Австрия. Това се дължи най-вече на нискотехнологичните  ни производства”, коментира още Гълъбинов.


     

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    02 май 2024, 16:21
    Pfizer увеличи прогнозата за печалба
    Причината – съкращения в разходите и по-добро от очакваното търсене на продукти за Covid
    02 май 2024, 13:44
    ОИСР очаква стабилен икономически ръст през 2024 и 2025 г.
    Очаква се обаче растежът да остане под дългосрочната средна стойност
    02 май 2024, 11:25
    OpenAI се споразумя с Financial Times
    Компанията за изкуствен интелект ще може да използва данни на изданието, за да обучава езиковите си модели
    02 май 2024, 09:49
    Федералният резерв остави лихвите непроменени
    Не е ясно дали американската централна банка ще успее да направи 3 намаления на лихвените проценти тази година
    02 май 2024, 08:03
    Coca-Cola ще използва облачните AI услуги на Google
    Сделката е на стойност $1,1 милиарда
    30 април 2024, 16:30
    Изследователски институт по иновативна медицина ще бъде открит в МУ-София
    Ще се провеждат проучвания на злокачествени тумори и изследвания, свързани с усложненията от Ковид-19