петък, 10 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1722 прочитания

    Русия се отказа от Южен поток

    Москва подписа меморандум за газопровод в Черно море с Анкара
    02 декември 2014, 08:51 a+ a- a

    Русия се отказа от проекта за изграждане на газопровод Южен поток. Тръбата трябваше да захранва Южна и Централна Европа с руски газ без да минава през Украйна. Вместо това руската страна назова Турция за свой предпочитан партньор за алтернативна газова линия с обещания за големи отстъпки, предаде агенция Ройтерс.

    Това стана по време на посещение на руския президент Владимир Путин в Турция.

    "Като се вземе предвид факта, че до момента не сме получили разрешение от България, вярваме, че в сегашните условия Русия не може да продължи с реализацията на този проект", заяви Путин.

    Малко по-късно директорът на Газпром, която финансира изграждането ана газопровода, Алексей Милер, потвърди, че проектът е приключен, предава Би Би Си.

    Руският президент заяви, че ЕС лишава България, която е силно зависима от руския газ, от нейното суверенно право, както и че блокирането на Южен поток е срещу европейските икономически интереси и причинява щети.

    Вместо Южен поток, руският президент заяви, че е възможно изграждането на газов център на турско-гръцката граница. В същото време той обеща 6% отстъпка на Турция, която през 2015 ще получи 3 млрд. куб. м. повече руски газ в сравнение с тази година.

    Алексей Милер от своя страна обясни, че Газпром е подписала меморандум с турската Botas за газопровод, който да мине по дъното на Черно море.

    Работата по изграждането на Южен поток започна в България през октомври 2013, но беше прекратена през юни 2014, след като Европейската комисия заяви, че проектът нарушава европейското законодателство. Притесненията на ЕС са свързани с факта, че производителят на газ също така притежава и разпределителната мрежа.

    Информационните агенции припомнят че отношенията между ЕС и Русия пострадаха сериозно заради намесата на Русия в украинската криза. ЕС и САЩ наложиха икономически санкции на Русия, а Москва отвърна със свои мерки спряо Запада. В същото време руската държавна компания Газпром доставя около 30% от необходимия на Европа газ, 15% от които минават през Украйна.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 6 часа
    Вече работи първата за България и региона водородна зарядна станция
    В рамките на минути могат да бъдат заредени леки, лекотоварни и товарни автомобили
    преди 8 часа
    Официалният правописен речник на българския език вече е наличен онлайн
    Той е първият продукт на Български езикови ресурси онлайн или БЕРОН
    преди 8 часа
    Интегрирана концепция на ТИЗ има шансовете да реализира милиардна инвестиция в България
    В концепцията за интегрирани териториални инвестиции участват общините Пловдив, Куклен, Марица и Раковски
    преди 12 часа
    Търговски вериги поискаха от президента вето върху тавана за надценката на хляба
    Ограничаването на свободното ценообразуване ще доведе до изкривяване на конкуренцията, от което ще пострада крайният потребител, отбелязват от СМТ
    преди 13 часа
    Българската "Пластхим-Т" придоби 100% от италианската Manucor
    Сделката се финансира със заем от „Уникредит Булбанк“ и ОББ