петък, 03 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    4778 прочитания

    Как безработните младежи у нас могат да се възползват от Гаранцията за младежта?

    Близо 120 млн. евро са средствата, предвидени по схемата за насърчаване на младежката заетост у нас за периода 2014-2020, съобщиха за Economy.bg от Министерството на труда и социалната политика
    28 май 2015, 17:45 a+ a- a

    Почти всеки пети млад европеец е бил без работа към март 2015. Най-високи са нивата на младежката безработица в Гърция (50.1%) и Испания (50.1%), а най-ниски – в Германия (7.2%) и Австрия (10.5%). В България младежите без работа под 25 години са 23.8%.
    За да стимулира младежката заетост в Европа, през 2013 Европейската комисия прие, а страните членки одобриха, т.нар. „Гаранция за младежта” (Youth Guarantee). По този начин държавите от ЕС се ангажираха да гарантират, че всички млади хора под 25 години ще получат качествено предложение за работа, чиракуване, стаж или продължаващо обучение в рамките на 4 месеца, след като са напуснали формалното образование или са останали без работа.

    Преди дни ви разказахме как се изпълнява схемата в страните от ЕС. За да разберем каква е ситуацията у нас, изпратихме няколко въпроса към Министерството на труда и социалната политика.

    Какъв е размерът на средствата за изпълнението на Гаранцията за младежта у нас и в какъв срок?
    За периода 2014 – 2020 г. средствата по реда на Инициативата за младежка заетост за България са в размер на 55 188 745 евро (106 261 946 лв.). По линия на ЕСФ (Европейския социален фонд) се осигуряват 63 467 057 евро (122 201 239 лв.), в т. ч. национално съфинансиране в размер на 8 278 312 евро (15 939 292 лв.).

    Какъв е размерът на средствата от националния бюджет за допълнително финансиране?
    Към националното съфинансиране следва да бъдат добавени и средствата от държавния бюджет, с които се финансира активната политика на пазара на труда. Размерът на средствата за финансиране на програми и мерки за заетост и обучение на младежи през 2015 е около 20 млн. лв. (което представлява около 27% от средствата за активна политика на пазара на труда от държавния бюджет през 2015 г.).

    Колко работодатели са заявили интерес да участват по тази схема у нас?
    Гаранцията за младежта в България се прилага посредством НПИЕГМ - Национален план за изпълнение на Европейската гаранция за младежта 2014 – 2020 г., в който са включени всички програми, мерки и инициативи за младежи. В този смисъл не става въпрос за една схема.
    Конкретно за „Младежка заетост” – първата схема, която се изпълнява по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси 2014 – 2020 г. ” и която се финансира с европейски средства. Тя е насочена към предоставяне на подкрепа за заетост на младежите на възраст до 29 г. (вкл.), като целта е да се повиши конкурентоспособността на младежите чрез осигуряване на възможност за стажуване или обучение по време на работа, което ще улесни прехода от образование към заетост, а и едновременно с това ще доведе до натрупване на ценен професионален опит, необходим за заемане на свободни работни места, заявени от работодатели.
    По схемата се предоставят на работодателите стимули за наемането на младежи за стаж (за безработни младежи с придобита специалност, но без стаж по нея) или за обучение по време на работа (за безработни младежи без специалност).
    Дейностите включват:
    • Осигуряване на стажуване при работодател с определени от него наставници за безработни младежи, с продължителност 6 месеца;
    • Осигуряване на обучение по време на работа при работодате с определени от него наставници за безработни младежи, с продължителност до 6 месеца;
    • Предоставяне на средства за разходи за транспорт в реален размер от и до работното място за първия месец от стажа/обучението по време на работа;
    • Предоставяне на стимули за работодателите, в случай че сключат безсрочен трудов договор със стажувал/стажуващ младеж за заемане на длъжност, съответстваща на квалификацията на стажанта – покриване на разходите на работодателя за социално и здравно осигуряване на наетияза срок от 6 месеца от началото на безсрочния договор.

    В рамките на предварителна процедура през 2014 г. за набиране на заявки от работодателите за наемане на младежи по схемата в Агенцията по заетостта са одобрени 2 065 заявки (за 9 998 свободни работни места), подадени от работодателите. След реалното стартиране на схемата през януари т.г., до момента работодателите са потвърдили 871 заявки (за 3 209 работни места).

    На сайта на АЗ е обявен стартът на нов прием по набиране на заявки от работодатели за разкриване на свободни работни места за младежи по схема „Младежка заетост“.

    Какъв е конкретният ангажимент на работодателите?
    Ангажимент на работодателите е, освен да разкрие заявеното работно място, да назначи младеж на него. За назначените младежи с висше или средно професионално образование за стажуване се предоставят на работодателя средства за заплата съобразно минималното трудово възнаграждение за съответната професия за период от 6 месеца. В случай че работодателят назначи младежа на безсрочен трудов договор, то получава за период от 6 месеца дължимите за негова сметка осигурителни вноски.
    За младежите със средно образование, които по схемата се назначават за обучение на работното място, на работодателя се предоставят средства в размер на 90% от минималната работна заплата за страната за срок до 6 месеца. Ангажимент на работодателя е след успешно завършване на обучението да задържи младежа на работа съобразно придобитата професионална квалификация.
    Няма ограничение за работодателите да предоставят средства за своя сметка, за да увеличат възнаграждението на назначените по операцията младежи.

    Колко младежи са се възползвали от възможностите на схемата?
    По одобрени договори с работодатели към момента са назначени около 700 младежи.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 9 часа
    Pfizer увеличи прогнозата за печалба
    Причината – съкращения в разходите и по-добро от очакваното търсене на продукти за Covid
    преди 11 часа
    ОИСР очаква стабилен икономически ръст през 2024 и 2025 г.
    Очаква се обаче растежът да остане под дългосрочната средна стойност
    преди 14 часа
    OpenAI се споразумя с Financial Times
    Компанията за изкуствен интелект ще може да използва данни на изданието, за да обучава езиковите си модели
    преди 15 часа
    Федералният резерв остави лихвите непроменени
    Не е ясно дали американската централна банка ще успее да направи 3 намаления на лихвените проценти тази година
    преди 17 часа
    Coca-Cola ще използва облачните AI услуги на Google
    Сделката е на стойност $1,1 милиарда
    30 април 2024, 16:30
    Изследователски институт по иновативна медицина ще бъде открит в МУ-София
    Ще се провеждат проучвания на злокачествени тумори и изследвания, свързани с усложненията от Ковид-19