четвъртък, 09 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1058 прочитания

    Федералният резерв понижи лихвите почти до 0

    Американската централна банка премахна изискванията си за банкови резерви с цел да освободи парични потоци
    16 март 2020, 09:01 a+ a- a

    Американският Федерален резерв (Фед) понижи основните си лихвени проценти с 1% до стойност между 0% и 0,25%, съобщи The New York Times. Освен това централната банка на САЩ обяви обширен пакет от мерки, включително намерение за отпускане на големи количества държавен дълг и ипотечен дълг, в опит да подкрепи американската икономика, тъй като разпространението на коронавируса представлява голяма заплаха за икономическия растеж.

    В неделя централната банка излезе с изявление, в което обясни, че избухването на коронавируса е причинило смущения както в обществото, така и в икономическата активност в много държави, включително и САЩ. „Федералният резерв е подготвен да използва пълния си капацитет от средства, за да подкрепи потока от кредити към домакинствата и бизнесите“, се казва още в документа.

    По време на пресконференция в неделя американският президент поздрави Фед за взетите решения. „Правят ме много щастлив“, каза Тръмп.

    Понижаването на лихвения процент би трябвало да улесни икономиката, тъй като кредитите за домакинства и бизнес ще поевтинеят. Така те ще разполагат със средства, които ще използват да купуват къщи, коли и да инвестират в нови фабрики и оборудване, пише New York Times.

    Освен намаляване на основните лихвени проценти до рекордно ниски нива, Фед обяви, че ще увеличи притежанието си на държавни ценни книжа с поне $500 милиарда и на държавни ипотечни ценни книжа с поне $200 милиарда „в идните месеци“.

    В изявлението на Фед се казва още „Комитетът ще следи отблизо условията на пазара и е подготвен да регулира плановете си според случая“. Американската централа банка също така елиминира изискванията си за банкови резерви. Мярката има за цел да освободи парични потоци, които търговските банки да отпускат под формата на кредити. 

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 7 часа
    преди 9 часа
    Ryanair стартира полети до 5 нови дестинации от София
    Авиокомпанията базира нов самолет в столицата
    преди 10 часа
    Apple разработва собствени AI чипове
    Съвместно с TSMC, по данни на The Wall Street Journal
    преди 12 часа
    преди 13 часа
    Откриват Център по дигитално предприемачество във ВУТП
    „Дигитално предприемачество и изкуствен интелект“ е най-новата специалност във висшето училище
    преди 14 часа
    Около 15-16% са празните офиси в София
    ИТ секторът остава основен наемател на офис площи в началото на 2024, сочи проучване