петък, 17 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1456 прочитания

    Bloomberg: Кризата ще помогне на Източна Европа в настигането на Западна

    Литва все повече се доближава до икономики като Испания, а Чехия - до Италия, отбелязва агенцията
    14 август 2020, 16:59 a+ a- a

    Въпреки безпрецедентния икономически удар, който Covid-19 нанесе, Източна Европа може да намери и поводи за оптимизъм, отбелязва Bloomberg в коментар на икономическите данни за второто тримесечие, публикувани днес.

    Те показаха, че БВП на страните в региона се свива с между 8 и почти 14% на годишна база, което е най-тежкият спад след падането на комунизма преди 30 години. По-бързите ограничителни мерки, които Източна Европа наложи, в сравнение с тези в Западна, обаче смекчиха икономическия удар от пандемията и ограничиха броя на жертвите, като икономиката на Испания например отчита значително по-сериозен спад, коментира агенцията.

    Това означава, че разликата в благосъстоянието между страните членки на ЕС се стеснява - ключова цел за страните от Източна Европа, които започнаха да се присъединяват към блока преди десетилетие и половина. Нещо повече - има признаци, че износът - дългогодишен двигател на растеж на разчитащата на производството източна част на континента, се завръща към предкризисните нива, пише Bloomberg. 

    „Кризата ще e пробив в догонването на Запада от Източна и Централна Европа, тъй като по-бързото възстановяване ще помогне за намаляване на разликата в благосъстоянието“, подчертава Зигимантас Маурикас, главен икономист в Luminor Bank в литовската столица Вилнюс, цитиран от агенцията. "Разделението на изток и запад може би вече няма да е валидно, а вместо това да се появи разделение между север и юг", доплъва той.

    Икономиката на Литва изглежда се представя най-добре в рамките на ЕС, като се свива само с 3,8% в месеците между април и юни, което доведе до очаквания дори за възможен растеж за цялата 2020. Това би помогнало на страната да се доближи до икономиките на държави като Испания. Междувременно чешката икономика скъсява дистанцията с италианската, въпреки че отчете спад от 10,7% за второто тримесечие.

    И наистина, ако погледнем данните на Евростат от днес, ще видим, че през второто тримесечие на 2020 най-голям спад в ЕС отчитат Испания, Франция и Италия, а най-малък - Литва, Финландия, Полша, България и Швеция.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 15 часа
    Siemens продава компанията си Innomotics на KPS Capital Partners
    Сделката е за 3,5 милиарда евро
    преди 15 часа
    Инвестират 42 млн. лв. за изграждане на зарядни станции в страната
    С други 49,6 млн. лв. ще бъде подпомогната зарядната инфраструктура в пристанищата
    преди 16 часа
    ЕС засилва регулациите за Airbnb и конкурентите й
    Онлайн платформите ще трябва да предоставят на властите данни за броя на нощувките и броя на гостите веднъж месечно
    преди 16 часа
    514 български фирми кандидатстваха за разработване на иновации
    Общият размер на безвъзмездното финансиране е 127 млн. лв.
    преди 18 часа
    Google отпуска 1 млн. долара за докторантски стипендии в INSAIT
    Младите учени ще могат да работят в България с научни ръководители от INSAIT и Google Research по най-горещите теми в AI в момента