вторник, 23 април 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  3478 прочитания

  Националните дългове може да станат европейски

  Ръководството на ЕС се опитва да спаси еврото, докато все по-малко граждани вярват в бъдещето му
  11 юни 2012, 10:26 a+ a- a

  В бъдеще страните членки на еврозоната да нямат правото да емитират нов дълг – това предвижда черновата на новия фискален съюз, подготвян от председателят на Европейската комисия Жозе Барозу, директорът на Европейската централна банка Марио Драги, прездинетът на Европейския съвет Херман ван Ромпой и председателят на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер.

  По данни на Spiegel според проекта държавите ще бъдат длъжни да покриват разходи само със собствени приходи. Ако не успеят, ще подават искане до финансовите министри от еврозоната. Те ще преценяват на коя страна и в какъв размер да одобрят допълнително финансиране. След това групата ще издава общи облигации. Правилото няма да важи за вече съществуващите дългове на държавите.

  Информацията за един от ключовите моменти в плана за спасяване на еврото се появява на фона на публикувано в понеделник световно проучване на Boston Consulting Group с най-мрачните данни досега. Гражданите на нито една държава в ЕС не смятат, че се прави достатъчно за преодоляване на кризата. Например 39 на сто от германците, 52% от французите, 51% от испанците или 46% от италианците биха се подписали под изречението: „Не вярвам, че икономиката ще се възстанови или поне не в близките години”. Около една трета от европейците се страхуват от безработица. За сравнение в Китай това е едва всеки десети.

  Евроскептицизмът нагорещи дебата за връщането на германската марка във федералната република и се наложи директорът на централната Bundesbank Йенс Вайдман „категорично” да отхвърли възможността за преминаване към старата валута. Той също е на мнение, че при сегашната европейска нормативна основа еврозоната изобщо има някакво бъдеще. Но не е съгласен 55-те процента германци, които искат отново да плащат с марки, защото възстановяването на националната валута ще донесе големи загуби. Това е едно от редките изказвания на германски ръководител по темата. 

  Ако не се брои призивът на италианския премиер Силвио Берлускони Германия да излезе от еврозоната, политиците в най-голямата европейската икономика мълчат. Икономистите обаче смятат, че такъв сценарий не трябва да бъде изключван. Според бившия главен икономист на Deutschen Bank Томас Майер ако не бъде проведен такъв дебат и държавата не покаже, че не изключва отказ от еврото, тя лесно може да бъде подложена на изнудване. „Докато раздаването на пари в еврозоната не спре, е важно да имаме и план Б”, обяснява Майер.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 16 часа
  С 1 софийска заплата може да си купите 1 кв.м. жилищна площ в столицата
  Търсенето ще остане голямо, а ръстовете в цените ще бъдат малко над очакваните нива от 5-10%, сочи анализ на Bulgarian Properties
  преди 17 часа
  Lidl открива аутлет магазин за нехранителни стоки
  Селекцията от продукти се различава от останалите обекти
  преди 18 часа
  преди 18 часа
  Tesla намали допълнително цените в САЩ и Китай
  В Азия цената е намалена с около $2000
  преди 19 часа
  НС отложи на първо четене пълната либерализация на пазара на ток
  Либерализацията на пазара на ток за бита се отлага с година
  преди 21 часа
  Ocado Technology създава ново звено в България
  Дивизия за мониторинг и техническа поддръжка на автоматизираните и роботизирани складове на компанията се създава в софйския й офис