събота, 27 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3480 прочитания

    Националните дългове може да станат европейски

    Ръководството на ЕС се опитва да спаси еврото, докато все по-малко граждани вярват в бъдещето му
    11 юни 2012, 10:26 a+ a- a

    В бъдеще страните членки на еврозоната да нямат правото да емитират нов дълг – това предвижда черновата на новия фискален съюз, подготвян от председателят на Европейската комисия Жозе Барозу, директорът на Европейската централна банка Марио Драги, прездинетът на Европейския съвет Херман ван Ромпой и председателят на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер.

    По данни на Spiegel според проекта държавите ще бъдат длъжни да покриват разходи само със собствени приходи. Ако не успеят, ще подават искане до финансовите министри от еврозоната. Те ще преценяват на коя страна и в какъв размер да одобрят допълнително финансиране. След това групата ще издава общи облигации. Правилото няма да важи за вече съществуващите дългове на държавите.

    Информацията за един от ключовите моменти в плана за спасяване на еврото се появява на фона на публикувано в понеделник световно проучване на Boston Consulting Group с най-мрачните данни досега. Гражданите на нито една държава в ЕС не смятат, че се прави достатъчно за преодоляване на кризата. Например 39 на сто от германците, 52% от французите, 51% от испанците или 46% от италианците биха се подписали под изречението: „Не вярвам, че икономиката ще се възстанови или поне не в близките години”. Около една трета от европейците се страхуват от безработица. За сравнение в Китай това е едва всеки десети.

    Евроскептицизмът нагорещи дебата за връщането на германската марка във федералната република и се наложи директорът на централната Bundesbank Йенс Вайдман „категорично” да отхвърли възможността за преминаване към старата валута. Той също е на мнение, че при сегашната европейска нормативна основа еврозоната изобщо има някакво бъдеще. Но не е съгласен 55-те процента германци, които искат отново да плащат с марки, защото възстановяването на националната валута ще донесе големи загуби. Това е едно от редките изказвания на германски ръководител по темата. 

    Ако не се брои призивът на италианския премиер Силвио Берлускони Германия да излезе от еврозоната, политиците в най-голямата европейската икономика мълчат. Икономистите обаче смятат, че такъв сценарий не трябва да бъде изключван. Според бившия главен икономист на Deutschen Bank Томас Майер ако не бъде проведен такъв дебат и държавата не покаже, че не изключва отказ от еврото, тя лесно може да бъде подложена на изнудване. „Докато раздаването на пари в еврозоната не спре, е важно да имаме и план Б”, обяснява Майер.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 22 часа
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 22 часа
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 23 часа
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 23 часа
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 1 ден
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години