понеделник, 06 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3643 прочитания

    Кристалина Георгиева за биткойн: Това не са пари

    110 държави обсъждат или пилотно въвеждат цифрови валути на централните си банки, сочи проучване на МВФ
    02 август 2021, 10:38 a+ a- a

    Управляващия директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева заяви, че биткойн не може да бъде квалифициран като пари. По думите й въпреки че хората наричат биткойн пари всъщност по-скоро става дума за актив, в който се инвестира. "Това са частно емитирани цифрови активи, които не са обезпечени по начин, който гарантира тяхната стойност. В този смисъл те различават от парите като традиционно платежно средство, което запазва стойността си", коментира Георгиева пред CNN. 

    Според нея "това е по-скоро инвестиционна възможност и ние я разглеждаме като такава. Но е по-високорискова инвестиционна възможност. Има редица свързани с нея въпроси и тя трябва да се разграничава от тези две категории — цифровите валути на централните банки, парите и стабилните монети или електронните пари, подкрепени от частния сектор, които също са пари".

    Управляващия директор смята, че е работа на регулаторните органи да помогнат на хората да разберат кое какво е. "Така че, когато купуват в него, да могат да вземат информирано решение".

    Според нея използването на биткойн в качеството на законно платежно средство в Ел Салвадор носи доста рискове. "Първо, откъде ще знаем какво да събираме под формата на данъци, при поскъпванията и поевтиняванията на биткойна? Как ще планираме разходите? Спомняте си, че през април стойността на биткойн надхвърли 65 хиляди, а след това спадна почти наполовина. Министерството на финансите ще се изправи пред този проблем, а той не е лесен. Второ, как могат хората — индивидуалните потребители или търговците, които продават стоки и услуги — да планират в този нестабилен актив? И третото — хората, които ме познават, знаят, че съм силно загрижена за околната среда. Един от проблемите с биткойн е изключително енергоемкият добива на криптовалутата".

    Георгиева отбеляза, че е нормално да има актив, в който хората да инвестират, когато той е по-нестабилен, и следователно по-рисков. "Проблем се появява тогава, когато обвързваме съдбата на икономиката с волатилността на този актив, който за да бъде валута, трябва да бъде много широко приет. Приемане има, но то не е в мащаби, при които оперативната съвместимост би била лесно постижима. Така или иначе, този процес е в ход. Разбира се, ще има моменти за оценка на това как се развива той".

    По думите й регулаторните органи са изправени пред много важни въпроси, свързани с доверието, оперативната съвместимост, рисковете, свързани с преминаването към цифрови технологии, като например рисковете от кибератаки или пране на пари, от престъпления, извършвани чрез цифрови платформи. 

    Георгиева е на мнение, че най-сигурната форма на цифрови пари са цифровите валути на централните банки. "Защо? Защото те са подкрепени от държавата, защото са регулирани и се ползват с доверието, което държавите са изградили във времето в областта на паричната политика. Втората причина са стабилните монети, емитирани от частния сектор, или електронните пари. Тук, в САЩ, може би най-добрият пример е USDC — американската цифрова монета, която предлага частно емитиран, но подкрепен с активи, сигурен начин за бързи транзакции и може да се обменя 1:1 за долара. Така че, ако решите да продадете притежаваните от Вас USDC, я обменяте за традиционните пари 1:1. Или платежни системи като тази в Кения, наречена M-Pesa, която е обезпечена с активи. Така че, когато сте в M-Pesa, вие сте в сигурно пространство, в което частният и публичният сектор бележат напредък в областта на цифрови пари по предсказуем начин".

    Тя счита, че в цифровия свят ще има роля за емитентите от частния сектор, така че ще се появят стабилни монети и електронни пари, но роля по отношение на цифровите валути ще имат и държавата, и централните банки.

    Георгиева цитира проучване на МВФ, според което 110 държави обсъждат или пилотно въвеждат цифрови валути на централните си банки. "Вярвам, че с течение на времето ще видим ролята на двете надеждни — надеждни в смисъл на стабилни, предвидими, и подкрепени с активи — цифрови валути на централните банки и стабилните монети, подкрепени с активи, да нараства". По думите й цифровото бъдеще вече е тук и всички трябва да признаем, че цифровите пари, цифровите валути на централните банки, както и стабилните монети, ще продължат да разширяват ролята си в нашите общества.

    Георгиева коментира и ролята на МВФ и институции като Банката за международни разплащания, за да осигурят платформа за обмен на опит между държавите, а след това да направят възможна оперативната съвместимост на цифровите валути на централните банки в бъдеще. "Повдигаме темата за цифровите валути, за това как мислим за тях — не само за цифровите валути на централните банки, но и за частните цифрови валути, защото движението е в тази посока"

    Георгивеа прогнозира, че американският дорал ще бъде резервна валута след 10 години — дали ще е в сегашния вид или ще е цифров долар, предстои да видим. "Вероятно ще станем свидетели на някои промени в състава на резервните валути. Но съм почти сигурна, че след 10 години цифровите технологии ще бъдат широко застъпени в света".

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    02 май 2024, 16:21
    Pfizer увеличи прогнозата за печалба
    Причината – съкращения в разходите и по-добро от очакваното търсене на продукти за Covid
    02 май 2024, 13:44
    ОИСР очаква стабилен икономически ръст през 2024 и 2025 г.
    Очаква се обаче растежът да остане под дългосрочната средна стойност
    02 май 2024, 11:25
    OpenAI се споразумя с Financial Times
    Компанията за изкуствен интелект ще може да използва данни на изданието, за да обучава езиковите си модели
    02 май 2024, 09:49
    Федералният резерв остави лихвите непроменени
    Не е ясно дали американската централна банка ще успее да направи 3 намаления на лихвените проценти тази година
    02 май 2024, 08:03
    Coca-Cola ще използва облачните AI услуги на Google
    Сделката е на стойност $1,1 милиарда
    30 април 2024, 16:30
    Изследователски институт по иновативна медицина ще бъде открит в МУ-София
    Ще се провеждат проучвания на злокачествени тумори и изследвания, свързани с усложненията от Ковид-19