неделя, 19 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1390 прочитания

    Централната банка на Индия обмисля „поетапно въвеждане“ на дигитална валута

    Повечето големи централни банки следват Китай, където са започнали изпитания за цифрова валута в няколко града
    23 юли 2021, 13:15 a+ a- a

    Централната банка на Индия (Reserve Bank of India - RBI) обмисля „поетапно въвеждане“ на дигитална валута, тъй като ще се нуждае от правни промени в правилата за валута на страната и законите за информационните технологии, каза заместник-губернаторът Т. Раби Санкар, цитиран от Bloomberg.

    В речта си, за да очертае плановете на RBI, Санкар заяви, че политиците обмислят да стартират пилотни програми за предложената дигитална валута на централната банка. Въвеждането ѝ ще предпази хората от нестабилността на частните виртуални валути, каза той.

    „Централните банки повишиха вниманието си върху цифровите валути“, през последните години, каза Санкар, добавяйки, че въвеждането на такива валути, което ще бъде подкрепено от суверена, ще помогне за намаляване на използването на пари в икономиката, като същевременно свежда до минимум щетите за обществеността от използването на частни валути.

    Речта на Санкар идва само няколко дни след като Европейската централна банка предприе основна стъпка към цифрово евро – премина към „фаза на разследване“, която в крайна сметка може да доведе до внедряване на виртуална валута около средата на десетилетието. Следващият етап ще продължи 24 месеца и има за цел да разгледа ключови въпроси по проектирането и разпространението, каза ЕЦБ.

    Повечето големи централни банки следват Китай, където са започнали изпитания за цифрова валута в няколко града. Източнокарибските острови, които споделят централна банка, включително Гренада и Сейнт Китс и Невис, вече пуснаха свои собствени версии. Федералният резерв на САЩ и Банката на Англия проучват възможностите за своите икономики.

    RBI изразява загриженост за криптовалутите няколко пъти, като се позовава на проблеми като пране на пари и финансиране на тероризма. Регулаторът забрани на банки и други регулирани субекти да поддържат крипто трансакции преди около три години, но Върховният съд отмени тази забрана миналата година.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 дни
    БНБ: Чуждите инвестиции у нас със спад от 81% за година
    Най-големите вложения в страната за януари-март 2024 са от Австрия, Италия и Гърция
    преди 2 дни
    „Струма“ стана първата магистрала у нас с хеликоптерна площадка
    Хеликоптерът ще стига за 30 минути от София до тунел „Железница“
    преди 2 дни
    ЕК започна ново разследване срещу Meta
    Процедурата е заради пристрастяващите ефекти на социалните медии върху децата
    преди 2 дни
    "Булгаргаз" ще съди "Газпром" за 400 млн. евро
    Искът е заради спрените руски газови доставки
    преди 2 дни
    Проекти за близо 3 млрд. лева са реализирани у нас с парите от ЕС за транспорт за 6 години
    Със средствата са изградени 12 нови метро станции, 70 км нови пътища, 28 км рехабилитирани жп линии и 5 реновирани жп гари