петък, 27 май 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  865 прочитания

  Федералният резерв има готовност да повиши лихвите, ако инфлацията продължи да се покачва

  Това показва протоколът от последната среща за решаване на политиката на американския централен депозитар
  25 ноември 2021, 14:00 a+ a- a

  Служителите на американския Федерален резерв (Фед) на срещата си по-рано този месец изразиха загриженост за инфлацията и казаха, че биха били готови да повишат лихвените проценти, ако цените продължат да растат.

  Комисията, която определя лихвените проценти за Фед, в публикува протокола от ноемврийската сесия, където за първи път сигнализира, че може да оттегли цялата икономическа помощ, която е предоставяла по време на пандемията. Резюмето на срещата показва оживена дискусия за инфлацията, като членовете подчертават готовността си да действат, ако условията продължат да се нагряват, съобщава CNBC.

  „Различни участници отбелязаха, че Комитетът трябва да бъде готов да коригира темпа на закупуване на активи и да повиши целевия диапазон за лихвения процент по федералните фондове по-рано, отколкото участниците в момента очакват, ако инфлацията продължи да надвишава нивата, съответстващи на целите на Комитета“, се посочва в протокола.

  Длъжностните лица подчертаха „търпеливия“ подход по отношение на входящите данни, който показва, че инфлацията се развива с най-високите си темпове от повече от 30 години. Но те също така казаха, че „няма да се поколебаят да предприемат подходящи действия за справяне с инфлационния натиск, който представлява риск за дългосрочната стабилност на цените и целите на заетостта“.

  След двудневната сесия, която приключи на 3 ноември, Федералният комитет за отворен пазар (FOMC) посочи, че ще започне да съкращава месечната програма за изкупуване на облигации, при която изкупува най-малко $120 млрд. в държавни ценни книжа и обезпечени с ипотека ценни книжа (MBS). Целта на програмата е да поддържа паричния поток на тези пазари, като същевременно поддържа по-широки лихвени проценти на ниски нива, за да стимулира икономическата активност.

  В изявлението си след срещата FOMC заяви, че „същественият по-нататъшен напредък“ в икономиката ще позволи намаляване на покупките с $15 млрд. месечно – $10 млрд. в държавни облигации и $5 млрд. в MBS. В изявлението се казва, че графикът ще се запази поне до декември и вероятно ще продължи, докато програмата не бъде прекратена - вероятно до края на пролетта или началото на лятото на 2022 г. В протокола се отбелязва, че някои членове на FOMC искат още по-бърз темп, за да дадат на Фед свобода да повиши лихвите по-рано.

  Това е важно, защото инфлацията се увеличи допълнително след срещата през ноември, отбелязва CNBC. В предишни цикли Фед повишаваше лихвените проценти, за да охлади икономиката, но официални лица заявиха, че са готови да позволят на инфлацията да е по-висока от нормалното, за да позволи на заетостта да се подобри.

  Членовете на FOMC изразиха загриженост на срещата, че продължаващите високи показатели на инфлацията могат да повлияят на общественото възприятие и „очакванията стават все по-малко закотвени“ към дългосрочната цел на Фед от 2%.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 12 часа
  Шуменската "Алкомет" инвестира 11 млн. лв. в нови производствени мощности
  С новата инвестиция компанията открива и още 35 работни места
  преди 15 часа
  А1 България придобива СТЕМО - една от най-големите български ИТ компании
  Двете компании заедно ще предоставят широко портфолио от високотехнологични услуги за корпоративни клиенти
  преди 15 часа
  Pfizer ще продава лекарствата си без печалба на 45 пазара
  Компанията цели да подобри достъпността до защитените от патент лекарства и ваксини в държавите с ниски доходи
  преди 18 часа
  Ускоряват процеса за изграждане на ВЕИ за лични нужди
  Депутатите одобриха облекчаване на режима за изграждане на мощности за собствена употреба
  преди 20 часа
  316 нови случая на Covid-19 у нас
  Общият брой потвърдени случаи на новия коронавирус у нас от началото на пандемията е 1 164 122