вторник, 07 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2169 прочитания

    Защо централните банки повишават лихвите?

    Как това ще помогне за справяне с инфлацията, какво е стагфлация, за петрола и цените на горивата говори Адриан Николов, анализатор в ИПИ
    11 август 2022, 10:08 a+ a- a

    Адриан Николов е икономист в Института за пазарна икономика (ИПИ). Той прави анализи в секторите образование, пазар на труда, бедност и неравенство, електронно управление, регионално развитие. Той е разработил калкулатора, който изчислява колко струва трудът на един работник на работодателя извън заплатата, включвайки всички скрити разходи.(Снимка: Личен архив)

    Напоследък станахме свидетели на ходовете на много централни банки по света, включително Европейската централна банка (ЕЦБ), които увеличават лихвените си проценти. За много от тях това е първо увеличение от около десетилетие и повече, а някои, като американския Федерален резерв, предприеха рекордно големи увеличения. Всички те казват, че това е мярка срещу високата и увеличаваща се инфлация.
    Economy.bg се свърза с Адриан Николов от Института за пазарна икономика, за да ни обясни как повишените лихви влияят на инфлацията, да очакваме ли глобална рецесия, що е то стагфлация. Поговорихме също така за паритета долар – евро и движението в цените на петрола и горивата.

    Защо централните банки на големите икономики повишават лихвените проценти? Как точно това ще помогне за овладяване на високата инфлация?
    Повишението на лихвите е един от малкото инструменти, с които централните банки разполагат, за да забавят ръста на потребителските цени. Теорията гласи, че с повишението им оскъпяваме кредита, и съответно търговските банки отпускат по-малко кредит. Това носи със себе си забавяне на икономическата активност обаче и оттам увеличава риска от рецесия. Алтернативен подход е ограничаването на ръста на паричната маса и количествените улеснения, но на този етап като че ли са по-малко склонни да прибягват към това. 

    Забавянето на икономиката не заплашва ли да доведе до глобална рецесия?
    Да, такъв реален риск съществува и прогнозите на всички основни институции го предвиждат. За съжаление, влиянието върху глобалната динамика е доста по-трудно, съответно централните банкери се съсредоточават върху това, на което могат поне опосредствано да въздействат. Алтернативата би била опити за прекратяване на руската война или локдауните в Китай, което очевидно е много по-трудна задача. 

    Кое е по-страшно – висока, неконтролируема инфлация или рецесия? Трябва ли да избираме между двете?
    Комбинация от двете е най-страшният сценарий, т.нар. стагфлация – висока инфлация и спад на икономическата активност и свиване на брутния вътрешен продукт. Можем да избираме дотолкова, доколкото основната антиинфлационна мярка увеличава риска от рецесия, но тъй като играят и редица външни фактори, в крайна сметка има напълно реална възможност да се озовем именно в най-лошия сценарий.

    Какви други механизми могат да се приложат за овладяване на инфлацията?
    Звучи много болезнено, но ограничаването на ръста на заплатите и социалните плащания (и оттам поне кратковременен спад на реалните доходи и покупателната способност на домакинствата) може да намали поне бъдещия ръст на инфлацията. Такова обедняване, разбира се, е силно нежелано, ако може да бъде избегнато. У нас се чуха и идеи за тавани на цени, което носи със себе си много други рискове – недостиг, фалити на производители и търговци, презапасяване. Най-безопасният подход е намаляването на данъците на най-тежко засегнатите групи стоки и услуги, но и това е възможно в определени граници.

    Приложими ли са изобщо финансови/икономически методи в случая, при положение че основният фактор зад инфлацията е цената на горивата, а тя се влияе от конфликта в Украйна?
    Движещите сили са по-комплексни – трябва да напомним, че повишението на потребителските цени започна още в средата на 2021 г., много преди войната в резултат на политиките за подкрепа след ковид кризата. Освен това независимо от източника на ръста на цените инструментариумът, с който разполагаме, е доста ограничен. Разбира се, най-добрият изход би бил спиране на войната и нормализация на международните пазари. Важно е да отбележим също, че дори и в този най-благоприятен сценарий изглежда малко вероятно да станем свидетели на връщане на ръста на цените от последната година само за успокояване на темпа на растеж. 

    А защо петролът поевтиня, но цените на горивата не?
    Това е фактически невярно – от средата на юли основните горива освен метана са с видимо устойчив тренд надолу. По-скоро се наблюдава забавен ефект на спада на цените на суровината върху крайния продукт – това може да отразява натрупване на закупен на по-висока цена петрол или пък забавяне в обновяването на цените между рафинериите и бензиностанциите. Трябва да се има предвид, че горивата никога не следват 1:1 динамиката на цената на петрола, особено при корекциите надолу често има големи забавяния.

    Наскоро еврото достигна паритет с долара, след което падна под стойност от $1. Как мислите, че ще се развие тази тенденция?
    Бъдещата динамика на обменния курс е движена най-вече от относителното представяне на икономиките на САЩ и еврозоната. Доколкото и в двата случая очакванията са забавяне, въпросът е чия икономика ще се свива по-бързо. Отношението между валутите има реално отражение върху конкурентоспособността и износния потенциал, което пък, от своя страна, може да се отрази върху посткризисното възстановяване.

    Имате ли съвет за домакинствата как да се справят с високата инфлация?
    Справянето с инфлацията означава различни неща за отделните домакинства. При тези в горните доходни групи основният проблем е опазването на спестяванията, тъй като в общия случай темпът на ръст на цените надскача лихвите по депозитите им – там от значение е намирането на алтернатива (акции, метали, индекси, недвижимост), чиято стойност да се повишава или поне да намалява по-бавно от тази на парите. При по-бедните обаче инфлацията означава свиване на потреблението, понякога дори и на стоки от първа необходимост. Иначе единственият метод за справяне е повишаване на домакинския доход с темп по-бърз от този на потребителските цени.

    Как виждате развитието на текущата глобална икономическа обстановка? 
    На този етап прогнозирането е изключително трудно заради войната, и дори заради неяснотите около новите вълни на Covid-19. Общото усещане е определено на песимизъм, като повечето западни икономики, в това число България, ще изпитат значителна инфлация и забавяне на растежа тази, а вероятно и следващата година. 

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 31 минути
    Бюджетът на плюс от 600 млн. лв. през април
    Принос за това има вноската на БНБ
    преди 1 час
    Google съкрати 200 души
    Компанията измества основните си длъжности зад граница
    преди 2 часа
    Очаква се България да се присъедини към ОИСР до края на 2025 г.
    Общо 31 доклада на комитетите на ОИСР по отношение на България са приети, остават още 26
    02 май 2024, 16:21
    Pfizer увеличи прогнозата за печалба
    Причината – съкращения в разходите и по-добро от очакваното търсене на продукти за Covid
    02 май 2024, 13:44
    ОИСР очаква стабилен икономически ръст през 2024 и 2025 г.
    Очаква се обаче растежът да остане под дългосрочната средна стойност
    02 май 2024, 11:25
    OpenAI се споразумя с Financial Times
    Компанията за изкуствен интелект ще може да използва данни на изданието, за да обучава езиковите си модели