петък, 08 декември 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  633 прочитания

  Ръстът на заплатите във Великобритания се забавя

  Показателят е ключов за решението на Банката на Англия дали да продължи с вдигането на лихвите
  20 ноември 2023, 15:10 a+ a- a

  Снимка: Economy.bg

  Заплатите във Великобритания са нараснали малко по-бавно през трите месеца до септември, след като се повишиха с рекордни темпове преди това, според официални данни, които ще оставят Bank of England нащрек за инфлационен натиск, коментира „Ройтерс“.

  Доходите без бонусите са били със 7,7% по-високи от година по-рано през третото тримесечие, показват данните на Офиса за национална статистика (ONS), в съответствие с очакванията на икономистите в проучване на „Ройтерс“.

  Данните представляват леко забавяне на растежа на редовното заплащане спрямо 7,9% в предишните два доклада на ONS, най-високото от началото на тази поредица от данни през 2001 г.

  Икономиката на Великобритания е в стабилно състояние, тъй като дългият период от повишения на лихвените проценти от страна на Банката на Англия (BoE) притиска домакинствата и бизнеса. Но работодателите все още се затрудняват да запълнят свободните работни места, след като много работници напуснаха пазара на труда по време на пандемията от коронавирус, като Брекзит също ограничи предлагането на кандидати.

  BoE наблюдава ръста на заплатите, докато оценява какъв инфлационен натиск остава в британската икономика след повишаване на лихвените проценти 14 поредни пъти между декември 2021 г. и август тази година. Оттогава банката поддържа лихвите непроменени.
  Заедно с бонусите, които обикновено са нестабилни, растежът на заплатите се забавя до 7,9% от 8,2% през трите месеца до август.

  BoE заяви, че растежът на заплатите спада твърде бавно, за да обмисли намаляване на лихвените проценти, въпреки че също така каза, че неофициалните оценки за увеличенията на заплатите предполагат по-лек ръст в сравнение с данните на ONS.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 9 часа
  Schneider Electric откри първата в България иновативна индустриална геотермална система
  Пловдивската фабрика става независима от природен газ и може да постигне над 70% икономия на енергията за отопление и охлаждане
  преди 10 часа
  Mitel стъпва на българския пазар
  Канадската компания придоби Unify на Atos, вследствие на което има 500 служители у нас
  преди 10 часа
  Магазин от новия формат BILLA Днес отвори вртаи в село Граф Игнатиево
  Обектът е четвърти в страната от новия формат на веригата, а в изграждането му са инвестирани близо 2 млн. лв.
  преди 11 часа
  Бизнесът подава автоматизирано уведомления за трудови договори в НАП
  Приходната агенция надгради електронната услуга, позволяваща свързаност от типа „система-система“
  преди 12 часа
  Grafton отвори врати в България
  Grafton, една от най-големите компании за подбор на персонал, част от Gi Group Холдинг, ще се фокусира върху пазара на ИТ кадри у нас