събота, 11 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2809 прочитания

    Имаше ли ръст на възнагражденията в България през 2023 и какви са прогнозите за 2024?

    Вижте какво показват наблюденията на консултанти по подбор на персонал за различните индустрии и сегменти от пазара
    20 декември 2023, 15:28 a+ a- a

    Колаж: Economy.bg

    Как ситуацията на пазара на труда в България и охлаждането в технологичния сектор рефлектират върху нивата на възнагражденията? Продължи ли ръстът на заплатите и през 2023, в кои сфери и за кой тип позиции? Какви са прогнозите за следващата година? 

    Тенденциите при заплатите през 2023 и очакванията за 2024 пред Economy.bg коментират консултанти по подбор на персонал, които имат поглед върху различни индустрии и сегменти от пазара.  

    Мария Динева - Business Intelligence Team Lead, Assert International Bulgaria. Снимка: Личен архив

    Мария Динева, Business Intelligence Team Lead, Assert International Bulgaria

    През 2023 година не се наблюдаваха стремглави увеличения както предходните две години

    Всяка промяна налага нова след себе си – по-добра или по-необходима от предходната. Колосални промени в политиките за възнаграждения, които да причислим към откритията в стил „топлата вода“ по-скоро не се наблюдаваха през 2023 година. Устойчивите бизнеси следват политика за индексация на възнагражденията на работещите поне веднъж годишно от години насам, като най-често вземат предвид фактори като инфлация, експертиза и свободни специалисти на пазара на труда.  През 2023 година не се наблюдаваха стремглави увеличения както предходните две години, а по-скоро догонване на бизнесите, които не съумяха навреме да реагират на настъпилите промени.

    От тази година наблюдаваме една нова практика в бюджетирането – създаване на два типа очаквания за 2024. Бизнесите споделят, че след всички претърпени кризи като превантивна мярка се налага създаването на два бюджета – един реалистичен и един малко по-оптимистичен. Това действие от страна на бизнеса позволява ситуации като висока инфлация или външни фактори – война, стачки и т.н. на световно ниво – да не се отразят колосално на операциите в организациите им, както и да имат още един инструмент при необходимост от кризисни мерки в задържането на текущите таланти в компаниите.

     

    Ангел Маджаров - Изпълнителен Директор на Talent Group. Снимка: Личен архив

    Ангел Маджаров - Изпълнителен Директор на Talent Group

    Нарастването на заплатите в ИТ сектора забави ръст

    Редица компании в ИТ сектора, които са част от стожерите на стабилност в ИТ индустрията, преминаха през доста тежки моменти тази година, които, за съжаление, продължават и ще продължат и следващата година като тенденция. Илюзията за сигурна работа, високи доходи и непрестанен просперитет в ИТ индустрията, която водеше заетите в нея до настроение на безметежност, през тази година по-скоро изчезна. 

    Нарастването на заплатите в сектора забави ръст, може би няма да спре съвсем, но ще се забави значително, и тук въпросът през идната година ще е не толкова дали ще си вдигнат заплатите кандидатите, а дали ще си запазят работното място и дали ще могат да си намерят ново такова в нормални срокове, без да закъсат финансово. 

    По отношение на останалите сектори във BPO видяхме продължаване на покачването на заплатите може би предвид продължаващото разрастване на компаниите и активното наемане на хора. Търговските и маркетинг позиции също получиха своята индексация, свързана с инфлацията, но с много по-слабо увеличение в сравнение с предишни години. Все пак до голяма степен разрастването продължи и не се замрази наемането, а напротив – продължи със сравнително нормален темп.

     

    Надежда Василева – Изпълнителен Директор на Adecco България. Снимка: Личен архив

    Надежда Василева – Изпълнителен Директор на Adecco България

     Продължава да има фирми, които не могат да си позволят да отговорят с увеличение от порядъка на 15% – 20%

    С цел да задържат служителите си, през 2023 част от компаниите основно коригираха възнагражденията нагоре, за да догонят инфлацията. Продължава да има фирми, които не могат да си позволят да отговорят с увеличение от порядъка на 15% – 20%. 

    От друга страна, работодателите, които инвестират в обучение и преквалификация на служителите си, в по-голяма степен нямат затруднения да намират кадри и не са притиснати от външни фактори да променят възнагражденията. Добре подготвените служители знаят, че са търсени, и битката за тях включва конкурентна заплата. Затова компаниите, които имат дългосрочна политика за обучения и преквалификация на персонала си, ще могат да задържат служителите си и ще привличат кандидати, без да усещат натиск за постоянна промяна в политиката на възнаграждения.

     

    Дарина Пенева – Управляващ Директор на Стантън Чейс София. Снимка: Личен архив

    Дарина Пенева – Управляващ Директор на Стантън Чейс София

    Голяма част от компаниите направиха по-сериозни увеличения на заплатите между 10 – 12% за мениджъри/лидери и 15 – 25% за останалите нива в организацията

    Поради високата инфлация и растящите цени в началото на годината голяма част от компаниите направиха по-сериозни увеличения на заплатите между 10 – 12% за мениджър/лидери и 15 – 25% за останалите нива в организацията. Възможността за работа от вкъщи се очертава като важен фактор за хората – едно международно проучване сочи, че 29% от работещите биха очаквали увеличение на заплатите, ако компанията изиска от тях де се върнат изцяло присъствено.  Благосъстоянието на служителите е друга значима и важна тема, затова много от тях предоставят допълнителни услуги като психолог, терапевт, мултиспортни карти, йога, подпомагане на психичното здраве. Прави впечатление и тенденция компаниите да преминават от модел на фирмен автомобил към бюджет за автомобил (car allowance), който е в съответствие с нивото на позицията. Все повече набират скорост и т.нар. employee services като част от пакета придобивки – сключване на споразумения с доставчици/търговци за отстъпки за различни стоки и услуги, карти за отстъпка за гориво, подкрепа за отглеждане на деца и много други. По наши наблюдение доста компании се възползват от увеличените възможности да представят по-голяма сума под формата на ваучери за храна.

    През следващата година няма индикации, че се очакват сериозни промени относно пакетите и придобивките, които компаниите предлагат.

     

    Лъчезар Симеонов - Senior Talent acquisition consultant, office people Bulgaria. Снимка: Economy.bg

    Лъчезар Симеонов, Senior Talent acquisition consultant, office people Bulgaria

    С около 10% нараснаха заплатите през 2023

    Основното възнаграждение все още остава главен мотивационен фактор и за щастие, компаниите се стремят да посрещат адекватно растящата инфлация. Още през 2022 и активно в началото на тази година се наблюдаваха позитивни тенденции в покачване на възнагражденията, с добавяне на мерки като ваучери за храна, допълнителни бонуси и др.

    През цялата 2023 все още се задържа тенденцията за увеличаване на заплащанията и средно те са се покачили с около 10%, като процентите варират спрямо различни фактори, като индустрия и географски регион.

    С оглед увеличаването на минималната работна заплата от началото на следващата година, очакваме растежът да продължи, но с намаляващ темп. 

     

    Йоана Маджарова - Operations Manager, HRS. Снимка: Личен архив

    Йоана Маджарова, Operations Manager, HRS

    Потенциалните кандидати имат осезаемо по-високи очаквания (10 – 15% ръст) за възнаграждения

    С оглед на глобалната инфлация компаниите са поставени в неизбежната ситуация да повишат възнагражденията, като за целта използват различни инструменти, с които да проучат нивата на заплащане и да се ориентират в тях, така че да бъдат конкурентоспособни. Ние, както и други наши колеги в сферата на HR консултирането предлагаме възможност за проучване на възнагражденията и придобивките в различни сектори, така че да помогнем на компаниите да имат реален поглед в новата финансова ситуация. 

    Потенциалните кандидати имат осезаемо по-високи очаквания (10 – 15% ръст) за възнаграждения и компаниите трябва да лавират между собствените си финансови планове и това да отговорят на очакванията на бъдещите си и настоящи служители. 

    Прогнозата ни за следващата година е компаниите да имат по-голяма яснота около политиките си за заплащане и пазарът да се стабилизира с тенденция към задържане. Разбира се, всичко това зависи от глобалната финансова сцена.

     

    Виолина Енчева – Head of Talent & Client Acquisitionq, Астреа Рикрутмънт. Снимка: Личен архив

    Виолина Енчева – Head of Talent & Client Acquisitionq, Астреа Рикрутмънт

    Многократното увеличение на инфлацията доведе до повишени финансови очаквания на кандидатите, за които бизнесът все още не е подготвен

    Наблюдаваме ръст на минималната и средната работна заплата за страната. Град София е сериозен фактор в това отношение, с повече възможности за добре платена работа. И през 2023 година обаче наблюдаваме растящата тенденция на пазара на труда в определени сектори за предлагане на все по-добре платени работни места за квалифицирани кадри, както и за хора владеещи повече от един чужд език в по-големите градове в страната. Това може само да ни радва, защото, от една страна, бизнесът намира решения да задоволи своите потребности, а от друга страна, хора с добри умения намират реализация на потенциала си, и то в родния си град или далеч от динамиката на столицата. 

    Многократното увеличение на инфлацията през годината доведе и до повишените финансови очаквания на кандидатите, което е съвсем естествен процес. Бизнесът обаче все още не е подготвен за такова увеличаване на разходите си. Ще трябва още малко време, за да може да се адаптира към новата реалност на пазара на труда.

     

    Снежана Райкинска – Съосновател на Bulwork. Снимка: Личен архив

    Снежана Райкинска – Съосновател на Bulwork

    Тенденцията е по-скоро за замразяване, отколкото за масово орязване на възнаграждения

    За момента  по-скоро можем да кажем, че има замразяване на възнагражденията тази година, не толкова тенденция за масово орязване на възнаграждения.

    Компаниите подхождат внимателно при подбора на нови служители и много внимателно си определят бюджетите. Кандидатите с по-високи от средните нива на пазара като очаквания за заплащане, срещат сериозни трудности на намерят компания, която да им предложи мечтаното заплащане.

     

    Радослава Димитрова – Съосновател на HRLabs. Снимка: Личен архив

    Радослава Димитрова – Съосновател на HR агенцията HRLabs

    Очакванията за следващата година са нивата на заплатите в IT & FinTech сектора да се нормализират

    Основната специализация на HRLabs е в IT & FinTech секторите, където през последните месеци се забелязва увеличение на броя специалисти, които са в търсене на нови работни позиции.

    Промените на пазара на труда неизбежно ще се отразят върху политиките за възнаграждения. Очакванията за следващата година са нивата на заплатите в сектора да се нормализират като резултат от промененото съотношение на търсене – предлагане. Разбира се, има някои продуктови компании, които не са засегнати от тези процеси пряко, и според мен при тях няма да има промяна.

     

    Дияна Петрова - Специалист по човешки ресурси в Top Skills Recruitment. Снимка: Личен архив

     Дияна Петрова, Специалист по човешки ресурси в Top Skills Recruitment, Top Skills Recruitment

    Увеличенията се базират повече на натрупания стаж в компанията, отколкото на финансовата промяна в страната

    Определено виждаме увеличение на заплатите в определени сектори, но те са нашите стари познайници – IT, продажби, чуждестранни компании с офиси в България. За съжаление обаче, малко от трудоспособните българи могат да кажат, че са доволни от заплащането, което получават. Масово бизнесите не предлагат конкурентно заплащане и увеличенията им се базират повече на натрупания стаж в компанията, отколкото на финансовата промяна в страната. 

    Виждаме голяма разлика в работните навици на тепърва навлизащите в работни среди. Все по-малко хора се примиряват с неудовлетворяващи ги условия и изискват заплащане и придобивки, които могат да се сторят прекалени на някои мениджъри от старата школа. Разходите на работещите са различни спрямо града, в който се намират. Ако вземем за пример София, младите работоспособни лица идват от самостоятелни домакинства и рядко притежават жилище. Очаква се същите тези да искат по-високо възнаграждение и социални придобивки, които отдавна вече са норма в страната. 

    Бизнесите се сблъскват с реалността, че служителите се променят, както и техните изисквания. Налага се да влязат в крак с това, за да може да продължат успешно.

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    Вече работи първата за България и региона водородна зарядна станция
    В рамките на минути могат да бъдат заредени леки, лекотоварни и товарни автомобили
    преди 1 ден
    Официалният правописен речник на българския език вече е наличен онлайн
    Той е първият продукт на Български езикови ресурси онлайн или БЕРОН
    преди 1 ден
    Интегрирана концепция на ТИЗ има шансовете да реализира милиардна инвестиция в България
    В концепцията за интегрирани териториални инвестиции участват общините Пловдив, Куклен, Марица и Раковски
    преди 1 ден
    Търговски вериги поискаха от президента вето върху тавана за надценката на хляба
    Ограничаването на свободното ценообразуване ще доведе до изкривяване на конкуренцията, от което ще пострада крайният потребител, отбелязват от СМТ
    преди 1 ден
    Българската "Пластхим-Т" придоби 100% от италианската Manucor
    Сделката се финансира със заем от „Уникредит Булбанк“ и ОББ