четвъртък, 16 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    798 прочитания

    Услугите в Китай с ръст през декември

    Международният туризъм в страната също бележи ръст
    05 януари 2024, 09:03 a+ a- a

    Снимка: Economy.bg

    Дейността в сферата на услугите в Китай се разшири с най-бързия темп от 5 месеца насам благодарение на солидно нарастване на новия бизнес, показа проучване от частния сектор, което повдигна степента на оптимизъм в сектора до тримесечен връх, отбелязва „Ройтерс“.
    Данните, предлагащи моментна снимка на бизнес настроенията, са в контраст с официално проучване от неделя (31 декември), което показа, че подиндексът на дейността в услугите отново се е свил в края на 2023 г., което предизвиква призиви за повече мерки за стимулиране през новата година.

    Caixin/S&P Global PMI* се повишава до 52,9 през декември от 51,5 през ноември, отчитайки най-високите стойности от юли. Подпомогнати от стабилния нов бизнес, който се разшири с най-бързия темп от май, фирмите отдават подобрението на нарастващия брой клиенти и разходи.
    Чуждестранното търсене на китайски услуги също се увеличава миналия месец. Около 214 000 пътници от Франция, Германия, Италия, Нидерландия, Испания и Малайзия са влезли в Китай през декември след влизането в сила на безвизовата политика, което е с 28,5% повече от ноември, според Националната имиграционна администрация.

    Подобрените условия на търсене карат фирмите да увеличат персонала, тъй като планират да отговорят на нарастващите бизнес изисквания. Подиндекс на заетостта се върна към разширяване през декември след свиване през ноември.

    Фирмите в сферата на услугите остават оптимистични за своята бизнес активност през 2024 г., като нивото на положителни настроения се повишава до тримесечен връх, въпреки че все още е под средното.

    Взет заедно с по-добрия от очакваното производствен PMI на Caixin, съставният PMI на Caixin/S&P се повишава до 52,6 миналия месец от 51,6 през ноември, най-високото четене от май.

    Жизнеността в сектора на услугите продължава и през новата година – като данните за пътуванията показват подобрение в броя на местните посетители по време на тридневната новогодишна ваканция.

    Неблагоприятното проучване на PMI от Националното статистическо бюро (НБС) обаче предполага, че втората по големина икономика в света все още е под натиск, тъй като някога могъщият сектор на имотите не успява да покаже значимо възстановяване, потребителите затягат коланите, а фабриките намаляват продажните цени. Анализаторите тълкуват разликата между PMI на Caixin и официалния PMI като разлики в тяхното географско и секторно покритие.
    За да стимулира растежа, централната банка на Китай отпусна 350 млрд. юана ($49,01 млрд.) заеми на банки чрез обещаното допълнително кредитиране през декември, увеличавайки пазарните залози, че Китай ще намали допълнително лихвените проценти.

    *Purchasing Managers' Index (PMI) е индекс, който отчита икономическата активност, на базата на броя мениджъри, според които активността през изминалия месец се е увеличила. Когато стойността му надвишава 50, това индикира ръст.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 часа
    Siemens продава компанията си Innomotics на KPS Capital Partners
    Сделката е за 3,5 милиарда евро
    преди 3 часа
    Инвестират 42 млн. лв. за изграждане на зарядни станции в страната
    С други 49,6 млн. лв. ще бъде подпомогната зарядната инфраструктура в пристанищата
    преди 3 часа
    ЕС засилва регулациите за Airbnb и конкурентите й
    Онлайн платформите ще трябва да предоставят на властите данни за броя на нощувките и броя на гостите веднъж месечно
    преди 3 часа
    514 български фирми кандидатстваха за разработване на иновации
    Общият размер на безвъзмездното финансиране е 127 млн. лв.
    преди 5 часа
    Google отпуска 1 млн. долара за докторантски стипендии в INSAIT
    Младите учени ще могат да работят в България с научни ръководители от INSAIT и Google Research по най-горещите теми в AI в момента