четвъртък, 16 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1557 прочитания

    Какво е финансовото състояние на българите в началото на 2024 г. и има ли как да се подобри?

    За финансовото състояние на българите, ролята на финансовата грамотност и инструментите за постигане на по-добър стандарт на живот разказва Георги Захариев, изпълнителен директор на Finance Academy
    08 януари 2024, 11:23 a+ a- a

    Георги Захариев е изпълнителен директор и лектор в най-голямата академия за лични финанси и инвестиране в България – Finance Academy, партньор в маркетингова агенция Захара Консулт, член на УС на Асоциация за туристически имоти и иновации и консултант на технологични бизнеси. Георги ще сподели знанията си в безплатното обучение „Основи на инвестициите – януари 2024“.

    До 16. януари е отворен приемът в програмата на Finance Academy по Инвестиции и лични финанси. Професионалната програма на Finance Academy има за цел да изгради всички ключови умения, необходими за създаване на дългосрочно богатство, инвестиционна стратегия и полези практики, които подобряват живота на курсистите. Програмата стартира с входния безплатен курс „Основи на инвестициите“, който дава начални познания в сферата на личните финанси и инвестициите. В тази връзка пред Economy.bg Георги Захариев коментира финансовото състояние на българите в началото на 2024 г., какви са разликите между спестяване и инвестиции, как може човек да подобри стандарта си на живот и ролята на личните финанси в този микс.

    Г-н Захариев как започва 2024 за джоба на обикновения българин?
    Първо да споменем какво се случи през 2023 накратко. България се движи на две скорости – имаме една с хора, които повишават активно доходите, спестяванията и богатството си, и втората – България на хора, които едва свързват двата края – хора, ударени силно от инфлацията, задлъжнели и поставени в риск от бедност.
    Очакванията ми са, че този тренд на увеличаване на разликата между двете Българии, ще се разраства. Доходите през 2024 ще забавят растежа си, а хората, които полагат нискоквалифициран труд ще бъдат поставени в голям риск от бедност. Единствено по-доброто разбиране на парите и повишаване на финансовата грамотност може да спре този процес.

    Каква е връзката между доходи и стандарт на живот?
    Хората имат грешното възприятие, че единственото, което може да подобри стандарта им на живот, е по-високата заплата. В действителност ежемесечните ни доходи са много важни, но още по-важно е да се фокусираме върху финансовите си навици. За какво харчим пари в ежедневието си? Имаме ли действително нужда от всички предмети и услуги, които закупуваме? Първата стъпка винаги е да анализираме собствените си нужди и навици, защото, ако те са погрешни, може да изпаднем в ситуация, в която повишаваме доходите и заплатата си, но не повишаваме стандарта си на живот.

    Как всъщност се повишава стандартът на живот на хората?
    Първото и основно правило, което трябва да следваме, е доходите ни да са повече от разходите всеки месец. Както всяка фирма цели да е на печалба, а не на загуба в края на месеца. След това трябва да си изградим финансов авариен фонд или както се казва: „Бели пари за черни дни“, в случай че нещо непредвидено и неприятно се случи в живота ни. Третата стъпка включва спестяване и инвестиране на това, което остава в личния или семейния ни бюджет.

    Много хора възприемат спестяването и инвестирането като едно и също. Каква е разликата между тях?
    Да спестяваш, означава да оставиш парите ти да спят спокойно. Не ги будиш, не ги пипаш и те не правят нищо. Да инвестираш, означава, докато ти спиш спокоен сън, парите ти да отидат и да работят за теб. В този смисъл спестяване и инвестиране нямат нищо общо. В културата на българина е да бъде спестовен, което в миналото го е спасявало и е гарантирало бъдещето. В днешната пазарна икономика обаче инфлацията изяжда стойността на спестяванията. Спестовниците губят стойността на парите си, без значение дали го искат или не. В този смисъл единственият начин да изградим дългосрочно богатство, е да инвестираме и парите ни да работят за нас, докато ние не работим. Разбира се, инвестирането носи риск и трябва да се образоваме много обстойно по темата. За целта е добре човек да си изгради достоверни източници на информация, защото видеа и статии в интернет могат да бъдат подвеждащи или да ни предоставят скрита реклама на финансови продукти, която не е в наш интерес

    Каква е ролята на кредитите за личните финанси на българина?
    Съществуват два вида дълг – добър и лош дълг. Лошият дълг е този, който хората вземат, за да си купят предмети, услуги или преживявания, които няма да повишат стойността си. Отвсякъде сме бомбардирани с реклами на т.нар „бързи пари“ – кредити, които имат по-висока лихва и изяждат бъдещите ни доходи, като по този начин обедняваме от ползването им. Добрият дълг е този, който се взема с цел да се закупи актив, който вероятно ще увеличи стойността си или ще ни донесе директни парични доходи. Трябва да бъдем много внимателни и с този вид дълг, защото, ако не се използва разумно, може да ни вкара в дългова спирала и да загубим всичко, което имаме.
    Най-често срещаният дългов инструмент в България е ипотечният кредит. Много хора закупуват своя дом по този начин. Все още имаме култура, според която възприемаме, че е задължително да притежаваме мястото, на което живеем. През последните години ръстът на цените на имотите обаче накара много хора да се замислят за това дали всъщност не е по-изгодно да живеят под наем. В миналото бързата сметка показваше, че вноска по кредит е по-ниска от наема, но през 2024 година ситуацията се обръща.

    Как хората да подобрят стандарта си на живот според Вас?
    Задължително трябва да инвестират в знания и умения, осмисляйки как работи светът на парите. Не е страшно, не е сложно. Пари ще ползват цял живот, без значение дали искат или не. Разликата идва, когато научат как да ги ползват ефективно. Важно е да не се сравняват с другите хора и демонстрирания от тях стандарт на живот. Трябва да се целят в това да бъдат най-добрата версия на себе си и да задават житейски цели, които работят за тях.
    Ако трябва да бъда още по-директен: не купувайте неща, от които нямате нужда, с пари, които нямате, за да впечатлите хора, които не харесвате.

    Каква е прогнозата Ви за 2024?
    През изминалата година над 8000 българи се включиха в „Основи на инвестициите“ – безплатното обучение, което водя, и са чували израза ми „Нямам кристална топка, за да гледам в бъдещето“. Знам само, че всяка година носи своите предизвикателства и възможности. Ако приемем, че ние сме единствените хора, отговорни за успеха или неуспеха си, и следваме целите си, вероятността да постигнем професионални, лични и финансови цели, се увеличава драстично.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 15 часа
    НСИ отчита дефлация през април
    Годишната инфлация е 2.4%
    преди 16 часа
    "Най-лошото е зад гърба ни": ЕК очаква неголям темп на растеж, който ще се засили през 2025
    Геополитическо напрежение продължава да носи рискове за ЕС
    преди 17 часа
    преди 18 часа
    Questers става Pwrteams
    Управлението на компанията поема Карел Саурвалт, който и преди интеграцията е начело на Pwrteams
    преди 19 часа
    Wizz Air пуска полети от Варна до Лондон Гетуик
    Те стартират от 18 юни и ще бъдат изпълнявани 3 пъти седмично