четвъртък, 16 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    570 прочитания

    Търсим засилване на икономическото сътрудничество с Виетнам

    Българска делегация, водена от председателя на парламента, е на посещение в страната
    08 януари 2024, 14:15 a+ a- a

    Росен Желязков с президента на Виетнам Во Ван Тхъонг, сн: НС

    България и Виетнам могат да бъдат заедно по пътя на ускореното икономическо развитие и бързия прогрес, заяви председателят на Народното събрание Росен Желязков на срещата си с президента на Социалистическа република Виетнам Во Ван Тхъонг.

    Българска парламентарна делегация, водена от председателя на парламента, е на официално посещение в Социалистическа република Виетнам по покана на председателя на Националното събрание на страната Въонг Дин Хуе.

    Вече можем да отчетем положително развитие в нашите двустранни контакти, свързано с членството на България в ЕС и на Виетнам в АСЕАН, отбеляза председателят на Народното събрание. Росен Желязков подчерта, че отношенията между България и Виетнам се основават на взаимно доверие, приятелство и десетилетни традиции, които са гаранция за успешното разгръщане на техния потенциал и постигане на нов модел на икономическо сътрудничество. България и Виетнам могат да бъдат заедно по пътя на ускореното икономическо развитие и бързия прогрес, заяви той.

    През 70-те и 80-те години в България са живели повече от 35 000 граждани на Виетнам, повече от 5000 виетнамци са завършили висшето си образование в България и аз вярвам, че тези хора са своеобразен мост между нашите две страни и култури, посочи Росен Желязков. Трябва да търсим начини да разширяваме и обогатяваме икономическите си връзки, да стимулираме образователния обмен и сътрудничеството в областта на науката, защото тези сфери ще помогнат за прогреса и благоденствието на нашите държави, отбеляза той.

    По-рано председателите на парламентите на България и Виетнам дадоха началото на пленарните разговори между представителите на законодателните институции на двете страни. Те отбелязаха, че разменените в кратък срок официални визити на председателите на парламентите на България и Виетнам са красноречив израз на желанието на двете страни да развиват отношенията си и да им дадат нови по-широки измерения в контекста на активизирането на сътрудничеството между ЕС и Виетнам, стратегическото партньорство ЕС-АСЕАН и Стратегията на ЕС за сътрудничество в Индийско-тихоокеанския регион.

    Росен Желязков определи Виетнам като доверен приятел и важен партньор на България в динамично развиващия се регион на Югоизточна Азия. Традиционните ни отношения на близко приятелство и взаимно уважение с повече от 70 години история са нашето общо предимство, което сме длъжни да оползотворим в интерес на развитието на нашите страни и просперитета на техните граждани, подчерта председателят на Народното събрание. Б

    ългария се стреми към по-нататъшно задълбочаване на политическия диалог с Виетнам и на сътрудничеството в областите - икономика, инвестиции, свързаност, отбрана, върховенство на закона, заяви Росен Желязков. ЕС има готовност да пристъпи към осъществяване на конкретни проекти с виетнамските партньори по линия на инициативи като Засилено сътрудничество на ЕС в и с Азия в областта на сигурността (ESIWA) и CRIMARIO и Глобалния портал, добави той. Вярвам, че парламентаристите от България и Виетнам могат да дадат своя съществен принос и да подпомогнат развитието на нашите двустранни отношения, подчерта на срещата председателят на Народното събрание.

    Росен Желязков открои ролята на народните представители от групите за приятелство в двете законодателни институции, които се отнасят сериозно и търсят възможности за подпомагане и подкрепа на съвместните инициативи, инвестициите и бизнеса, науката и образованието.

    Виетнам е първостепенен партньор за България в Азиатско-тихоокеанския регион и в контекста на предоставянето на Официална помощ за развитие, отбеляза Росен Желязков. Приоритетните направления за програмния период 2020 – 2024 г. са подобряване на достъпа до качествено образование, овластяване на жените и насърчаване на културното многообразие, уточни той.

    Председателят на Националното събрание на Социалистическа република Виетнам Въонг Дин Хуе определи разговорите между парламентаристите на двете страни като позитивни и конструктивни и посочи, че е общо желанието двустранните отношения да се развиват още по-интензивно. Виетнам се фокусира върху насърчаването на всеобхватно сътрудничество с ЕС и със страните от Централна и Източна Европа, сред които България е приоритетен партньор, подчерта Въонг Дин Хуе.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 6 часа
    Siemens продава компанията си Innomotics на KPS Capital Partners
    Сделката е за 3,5 милиарда евро
    преди 6 часа
    Инвестират 42 млн. лв. за изграждане на зарядни станции в страната
    С други 49,6 млн. лв. ще бъде подпомогната зарядната инфраструктура в пристанищата
    преди 7 часа
    ЕС засилва регулациите за Airbnb и конкурентите й
    Онлайн платформите ще трябва да предоставят на властите данни за броя на нощувките и броя на гостите веднъж месечно
    преди 7 часа
    514 български фирми кандидатстваха за разработване на иновации
    Общият размер на безвъзмездното финансиране е 127 млн. лв.
    преди 9 часа
    Google отпуска 1 млн. долара за докторантски стипендии в INSAIT
    Младите учени ще могат да работят в България с научни ръководители от INSAIT и Google Research по най-горещите теми в AI в момента