четвъртък, 16 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1158 прочитания

    За австрийския бизнес у нас: България вече не е дестинация с евтина работна ръка

    Австрия е вторият най-голям инвеститор в България, липсата на кадри е сред най-големите пречки пред австрийските компании у нас
    09 януари 2024, 15:19 a+ a- a

    След предизвикателната 2023 австрийските компании оценяват бизнес климата в България като по-скоро стабилен на фона на трудната като цяло бизнес среда. Това може да се интерпретира като положителна оценка и със сигурност е по-добра спрямо показателите от миналата година". Това посочи Филип Купфер, търговски съветник към посолството на Австрия и ръководител на Advantage Austria, по време на представянето на резултатите от ежегодното проучване сред австрийските инвеститори у нас. Проучването е проведено в края на 2023 г. с участието на 96 ръководители на австрийски компании.

    Според представените от него данни, оптимистично настроените представители на австрийски компании в България са нараснали с 10% спрямо миналата година и делът им достига 19%. Най-голям е процентът на тези, които не очакват да настъпи промяна през 2024, а песимистите са 37%.

    Войната на Русия срещу Украйна е определена като най-големия геополитически риск за австрийския бизнес през следващите 12 месеца.

    81% от анкетираните австрийски фирми у нас оценяват положително данъчните условия в България. "Но инвестиционните решения са много по-сложен процес и данъците са само един от елементите, които се вземат предвид", уточни Купфер. Силна оценка австрийските инвеститори дават и за "качеството на местните доставчици". Навременното плащане на фактури е също сред положителните страни на бизнес средата в България.

    Купфер подчерта, че австрийският бизнес търси партньори в България и разглежда възможностите за придобивания в страната в сферата на металообработването, текстилната промишленост и селското стопанство.

    По отношение на разходите за труд австрийският бизнес в страната смята, че България вече не е дестинация с евтина работна ръка - 58% от фирмите все още считат тези разходи за конкурентни, но за 1/3 те вече не са благоприятни.

    Съществено неодобрение събират бюрократичните пречки (80%), борбата с корупцията и престъпността (79%), липсата на работна ръка (73%), политическата нестабилност (72%) и липсата на предвидима икономическа политика (71%).

    Висок процент от мениджърите на австрийски компании (23%) очакват да увеличат своя персонал, 37% очакват ръст на оборотите, а 25% прогнозират увеличение на инвестициите. В оценката за развитието на продукти и услуги, базирани на изкуствен интелект, преобладават очаквания за нарастването на ролята на тази възлова иновация (40%).

    Две трети от австрийските фирми посочват, че ако България приеме еврото, това ще се отрази положително на бизнеса им.

    Филип Куфпер коментира и призива на Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България, да се бойкотира представените в България австрийски стоки и бизнес. По думите му присъединяването на България към Шенгенското пространство е политически въпрос и като такъв той трябва да бъде решен на политическо равнище. "Бойкотът на австрийски стоки и бизнес в България не е решение, а като силно зависими икономики една от друга, каквито са българската и австрийската, победител няма да има и двете страни ще понесат щети".

    С ниво на инвестициите от над 4,6 млрд. евро (според Българската народна банка) Австрия е вторият най-голям чуждестранен инвеститор в България. Сред австрийските фирми са A1, ЕVN, OMV, Vienna Insurance Group – Bulstrad, Uniqa, Mondi, Kronospan, Palfinger, Wienerberger, Sportalm, Baumit и др.

    Австрийските компании са не само сред най-големите, но и сред най-стабилните и надеждни работодатели и данъкоплатци в страната. България е в Топ 30 сред външнотърговските партньори на Австрия, а в класацията на България Австрия заема 28-о място при износа и 32-о място при вноса.

    За първите 9 месеца на 2023 външната търговия се развива много динамично:

    Търговията с услуги:
    Износ от Австрия към България: 271 млн. евро (+6,6% в сравнение със същия период на 2022г.) Внос в Австрия от България: 626 млн. евро (+2,1%)

    Търговия със стоки:
    Износ от Австрия към България: 910 млн. евро (+7,1% в сравнение със същия период на 2022г.) Внос в Австрия от България: 723 млн. евро (+4,3%).

    Да очакваме ли нови австрийски инвестиции у нас тази година - очаквайте интервюто на Economy.bg с търговския съветник към посолството на Австрия и ръководител на Advantage Austria Филип Купфер!

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 часа
    Siemens продава компанията си Innomotics на KPS Capital Partners
    Сделката е за 3,5 милиарда евро
    преди 3 часа
    Инвестират 42 млн. лв. за изграждане на зарядни станции в страната
    С други 49,6 млн. лв. ще бъде подпомогната зарядната инфраструктура в пристанищата
    преди 3 часа
    ЕС засилва регулациите за Airbnb и конкурентите й
    Онлайн платформите ще трябва да предоставят на властите данни за броя на нощувките и броя на гостите веднъж месечно
    преди 3 часа
    514 български фирми кандидатстваха за разработване на иновации
    Общият размер на безвъзмездното финансиране е 127 млн. лв.
    преди 5 часа
    Google отпуска 1 млн. долара за докторантски стипендии в INSAIT
    Младите учени ще могат да работят в България с научни ръководители от INSAIT и Google Research по най-горещите теми в AI в момента