понеделник, 20 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    723 прочитания

    Инфлацията в САЩ през декември се повиши повече от очакваното

    Показателят достига 3,4% от 3,1% предходния месец
    12 януари 2024, 12:55 a+ a- a

    Снимка: iStock

    Потребителските цени в САЩ се покачиха отново през декември, водени от по-високите разходи за жилища, ресторанти и автомобилни застраховки. Инфлацията, която измерва скоростта, с която се увеличават цените, достигна 3,4% през годината, съобщи Министерството на труда на САЩ.

    Показателят се повиши от 3,1% през ноември, ускорявайки се повече през месеца, отколкото много анализатори очакваха. Цифрата вероятно ще накара централната банка на САЩ да бъде предпазлива относно обявяването на победа в борбата си с инфлацията, отбелязва BBC.
    Федералният резерв на САЩ има цел за инфлация от 2% и до миналото лято повишаваше лихвените проценти, за да охлади покачването на цените.

    Инфлацията в най-голямата икономика в света спадна рязко след достигането на връх от 9,1% през юни 2022 г., когато войната в Украйна доведе до скок на разходите за енергия. Въпреки повишението през декември, много анализатори казаха, че очакват инфлацията да се подобри през следващите месеци.

    Но докато повишенията на цените на стоките се охладиха, тъй като затрудненията в доставките, причинени от пандемията, се изчистиха, докладът предполага, че напредъкът в други области се оказва по-труден, каза Брайън Коултън, главен икономист във Fitch Ratings.

    Цените на автомобилните застраховки са се повишили с 20% в сравнение с декември 2022 г., а наемите са се покачили с 6,5%, според Министерството на труда на САЩ. Според данните цените на хранителните стоки са се повишили със скромните 1,3%, което се сравнява с 5,2% увеличение на цените за хората, които избират да вечерят навън. Цената на някои храни за ядене у дома се увеличава, като пържолата се повишава с 11% през годината.
    Засега подобрението на ситуацията до голяма степен не успява да убеди американската общественост, която продължава да отчита мрачни икономически настроения.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 5 часа
    ЕК заплаши да глоби Microsoft заради AI рискове в търсачката Bing
    Брюксел е разтревожен от рисковете от "халюцинации" и разпространението на deepfakes
    преди 8 часа
    БАН: Членството в еврозоната може да се отложи и след 2025
    Инфлацията постепенно ще намалява, но ще бъде по-висока от обичайната през предходното десетилетие
    преди 10 часа
    София Тех Парк ще е домакин на South East European Innovators Challenge
    Инициативата е на алианс от научно-технологични паркове в Югоизточна Европа
    преди 11 часа
    Нови 80 млн. лв. за заплати във висшето образование у нас
    Повишението ще обхване 33 държавни университети