понеделник, 29 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    506 прочитания

    Пазарът на биткойни надхвърли $1 трилион

    Най-голямата криптовалута в света поскъпна с около 22% от началото на февруари
    16 февруари 2024, 16:27 a+ a- a

    Снимка: Economy.bg

    На 14 февруари общата стойност, инвестирана в биткойн, надхвърли $1 трлн. за първи път от ноември 2021 г., тъй като притокът към борсово търгуваните спот биткойн фондове в САЩ продължи да поддържа цените на криптовалутата.

    Цената на биткойн достигна до $52 079 в сряда (14 февруари), най-новият му 25-месечен връх. Последно той се повиши с 4,29% до $51 690, повишавайки пазарната капитализация на токена до $1,013 трилиона според ценова платформа Coingecko.

    Най-голямата криптовалута в света поскъпна с около 22% от началото на февруари – подготовка за най-голямото месечно покачване от октомври, отбелязва „Ройтерс“.

    Силните входящи потоци към нови ETF, регистрирани в САЩ, са довели до част от ценовото движение през последните седмици, казват анализатори, а капиталовите потоци в 11 спот биткойн ETF в САЩ са се увеличили до $1,64 млрд. през седмицата до сряда, показват данните на LSEG Lipper.

    Предишните пет търговски сесии отбелязват приток от $409 млн. към продуктите, които получиха регулаторно одобрение и започнаха да се търгуват през януари.

    Най-високата стойност за всички времена за пазарната капитализация на биткойн е $1,28 трилиона, достигната през ноември 2021 г., според Coingecko.

    Инвестициите в биткойн съставляват повече от половината от $2,01 трилиона в общия пазар на криптовалута, който включва етер и други дигитални монети.

    Биткойнът достигна исторически връх от $69 000 през ноември 2021 г., преди да се срине през по-голямата част от 2022 г. и първата част на 2023 г., притиснат от затягане на паричната политика от страна на глобалните централни банки и множество известни фалити в крипто компании, включително водещата борса FTX.

    Но през последните няколко месеца надеждите за меко кацане на икономиката и пускането на спот биткойн ETF помогнаха на настроенията. ETF-ите са рекламирани като промени в играта за индустрията, вече известни със своята привлекателност за търговците на дребно, тъй като продуктите позволяват на инвеститорите да получат достъп до биткойн, без директно да държат актива.

    Вторият по големина токен ether, който е в основата на мрежата ethereum, последно се повиши с 4,9% до $2762, най-високата му стойност от май 2022 г.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 41 минути
    Проучване: Спад на фалитите у нас с близо 11% през 2023
    Действителният брой компании, които не могат да плащат сметките си, се е увеличил през 2023, предстоят трудности за строителния сектор през 2024, отбелязват от Кофас
    преди 1 час
    ЕК призова България да подобри националния план в областта на енергетиката и климата
    Окончателният актуализиран план трябва да бъде представен до 30 юни 2024
    преди 2 часа
    Ново Кино Арена отваря врати в София
    Кинокомплексът с 10 модерни зали е в Мега Мол
    преди 4 часа
    преди 6 часа
    От 1 май: Нова самолетна линия ще свързва Истанбул със София
    Нискотарифната Pegasus Airlines ще има полети 3 пъти в седмицата