петък, 10 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    652 прочитания

    В САЩ одобриха търговията с биткойн ETF

    SEC одобри всички 11 искания за такъв тип търговия
    11 януари 2024, 10:05 a+ a- a

    Снимка: iStock

    В сряда (10 януари) Комисията по ценните книжа и борсите на САЩ (SEC) даде одобрението си за някои инвестиционни компании да предлагат „спот биткойн“ борсово търгувани фондове (ETF)*.

    Дългоочакваният ход на регулатора се очаква да направи инвестирането в биткойн по-достъпно за инвеститорите, без да изисква от тях да притежават директно цифровия актив, уточнява CNN.

    Председателят на SEC Гари Генслер даде да се разбере в изявление на уебсайта на SEC, че агенцията остава предпазлива. „Въпреки че одобрихме листването и търговията на определени спот биткойн ETP акции днес, ние не одобрихме или подкрепихме биткойн. Инвеститорите трябва да останат предпазливи по отношение на безбройните рискове, свързани с биткойн и продукти, чиято стойност е обвързана с крипто“, пише той.

    SEC имаше краен срок до 10 януари, за да предложи решение само за една от 11-те фирми, кандидатствали за предлагане на биткойн ETF. В сряда комисията предложи одобрение на всичките 11.

    Биткойн, водещата криптовалута, има текуща пазарна капитализация от приблизително $900 млрд. Валутата има нестабилни колебания в цените през цялата си 15-годишна история. Съвсем наскоро, след като достигна исторически връх от близо $69 000 през ноември 2021 г., падна под $17 000 по време на „крипто зимата“ на 2022 г. и се търгуваше предимно над $45 000 в навечерието на решението на SEC.

    Около час след новините в сряда цената на биткойн се повиши с 0,3%% до близо 46 000 долара, според данни на coinmarketcap.com.

    За тези, които обмислят да се впуснат в биткойн, важно е да се отбележи, че цената на биткойн ще бъде също толкова волатилна, независимо дали инвестирате в него директно сами или чрез ETF.

    *Спот биткойн ETF е борсово търгуван фонд – силно ликвиден фонд, който променя цената през целия търговски ден, точно както акциите, който директно проследява цената на биткойн, предимно чрез задържане на голямо количество от самата криптовалута.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 12 часа
    преди 12 часа
    Промишленото производство в Германия отбелязва спад
    Търсенето в производството също отслабва
    преди 13 часа
    Зa 13 гoдини Бългapия e ycвoилa 33 млрд. лeвa eвpoпeйcĸи cpeдcтвa
    Средствата са инвестирани в над 50 хиляди проекта в цялата страна
    преди 15 часа
    Пловдив изпревари София по строистелство на нови жилища
    1026 жилищни сгради са въведени в експлоатация през първото тримесечие на 2024, сочат данни на НСИ
    преди 17 часа
    ЕК иска информация от X за модерирането на съдържание
    Брюксел пита платформата за ефекта на генеративния изкуствен интелект върху изборите