събота, 27 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    807 прочитания

    Спадът в германския производствен сектор се задълбочава

    През февруари PMI в сектора отчита спад за първи път от 6 месеца
    05 март 2024, 11:18 a+ a- a

    Снимка: Volkswagen

    Спадът в производствения сектор на Германия се задълбочава през февруари, тъй като производството и новите поръчки намаляват с по-бързи темпове, показа проучване, цитирано от „Ройтерс“.

    Окончателният PMI* на HCOB за германското производство намалява до 42,5 през февруари от 45,5 през януари, слагайки край на шестмесечен период на стабилно повишение, което въпреки това не надмина нивото от 50, разделящо растежа от свиването.

    Отчитането е малко над предварителната оценка от 42,3.

    „Широко разпространеният характер на спада предлага малка надежда за обрат в близко бъдеще“, каза Сайръс де ла Рубия, главен икономист в Hamburg Commercial Bank (HCOB), посочвайки ускорения спад в новите поръчки, производството и заетостта.

    Производството представлява около една пета от БВП в Германия, най-голямата икономика в Европа. Де ла Рубия каза, че влошаващата се ситуация в Германия е уникална в еврозоната, сравнена с Франция или Италия, които са много по-малко депресирани, а Испания дори отчита ръст. „Въпреки това е по-добре да имаме търговски партньори, чиято индустрия показва известна устойчивост, вместо да бъдем повлечени от тях още повече в бездната“, каза де ла Рубия.

    Сроковете за доставка се подобряват през февруари, като прекъсванията в Червено море поради геополитическите напрежения имат малък общ ефект върху германските компании, каза де ла Рубия, но това се дължи повече на по-малкото търсене. „Сякаш производителите в Германия работят в балон“, каза той.

    Новите поръчки, които се свиват в продължение на 23 последователни месеца, са основното препятствие за цялостното представяне на сектора, като анкетираните фирми цитират колебанието на клиентите, тенденциите за намаляване на запасите и строгите финансови условия за ситуацията.

    *Purchasing Managers' Index (PMI) е индекс, който отчита икономическата активност, на базата на броя мениджъри, според които активността през изминалия месец се е увеличила. Когато стойността му надвишава 50, това индикира ръст.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 18 часа
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 18 часа
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 19 часа
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 19 часа
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 21 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години