понеделник, 20 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    766 прочитания

    Банката на Англия остави лихвите непроменени

    И направи още една стъпка в посока намаляването им на следващото си заседание през юни
    10 май 2024, 08:27 a+ a- a

    Снимка: Economy.bg

    Централната банка на Англия (Bank of England - BoE) предприе още една стъпка към понижаване на лихвените проценти, след като втори служител подкрепи намалението, а управителят Андрю Бейли каза, че е „оптимист, че нещата се движат в правилната посока“, съобщи „Ройтерс“.

    BoE съобщи, че нейният комитет по парична политика (MPC) е гласувал 7-2 за запазване на лихвите на 16-годишен връх от 5,25%, след като заместник-управителят Дейв Рамсдън се присъедини към Свати Дхингра в гласуването за намаление до 5%.

    MPC задържа лихвите за шесто поредно заседание, но намекна, че първото намаление от март 2020 г. в началото на пандемията Covid-19 може да дойде веднага след следващото му заседание през юни.

    BoE добави ред към изявлението си след срещата, заявявайки, че ще следи внимателно следващите кръгове от икономически данни: „Комитетът ще обмисли предстоящите оповестявания на данни и как те информират за оценката, че рисковете за устойчивостта на инфлацията намаляват... въз основа на това Комитетът ще следи колко дълго трябва да се поддържа лихвеният процент на банката на сегашното му ниво.“

    За период от почти две години от края на 2021 г. BoE, подобно на други централни банки, увеличи разходите по заеми, за да се справи със скока на инфлацията, която достигна своя връх от 11,1% през октомври 2022 г. Оттогава основната инфлация се понижи и BoE очаква тя да се забави до около целта си от 2% през април, до голяма степен поради падащите цени на енергията.

    Но английската централна банка остава нащрек заради все още силния ръст на заплатите и инфлацията на цените на услугите, които заплашват да върнат инфлацията над 2%.

    Бейли каза, че данните за инфлацията са обнадеждаващи. „Трябва да видим повече доказателства, че инфлацията ще остане ниска, преди да можем да намалим лихвените проценти“, каза той в изявление. „Оптимист съм, че нещата се движат в правилната посока.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 4 часа
    ЕК заплаши да глоби Microsoft заради AI рискове в търсачката Bing
    Брюксел е разтревожен от рисковете от "халюцинации" и разпространението на deepfakes
    преди 8 часа
    БАН: Членството в еврозоната може да се отложи и след 2025
    Инфлацията постепенно ще намалява, но ще бъде по-висока от обичайната през предходното десетилетие
    преди 10 часа
    София Тех Парк ще е домакин на South East European Innovators Challenge
    Инициативата е на алианс от научно-технологични паркове в Югоизточна Европа
    преди 11 часа
    Нови 80 млн. лв. за заплати във висшето образование у нас
    Повишението ще обхване 33 държавни университети